Makaron z warzywami i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z warzywami i kurczakiem

Autor: Dominika Miecznikowska

ratingratingratingratingrating

6

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić. Podsmażyć na patelni. Brokuł pokroić w różyczki, włożyć do garnka z wodą z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Gotować 3 min. od zagotowania wody. Odcedzić.

Krok 2

Paprykę pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i dusić na małym ogniu aż będzie miękka.

Krok 3

Cukinię obrać, pokroić w plasterki, dodać na patelnię. Dusić około 10 minut.

Krok 4

Na patelnię dodać serek topiony oraz śmietanę. Dusić do całkowitego połączenia składników.

Krok 5

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wszystko z patelni przenieść do większego garnka, dodać brokuł oraz makaron. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Danie jest gotowe do podania.

1

Opinie o przepisie

  • A

    A , 22.10.2023

    Ile gramów cukinii?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej