Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie

Autor: Beata Dźwierzyńska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

125 mililitrów

125 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia przygotowujemy według przepisu na opakowaniu fixu. Makaron gotujemy al'dente. Kurki myjemy.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, dorzucamy kurki, czosnek i dusimy około 5-7 minut na małym ogniu.

Krok 3

Gdy łosoś się nam już zapiecze, do kurek dodajemy makaron, trochę sosu od łososia i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy natkę pietruszki i mieszamy.

Krok 4

Makaron z kurkami przekładamy na talerze, łososia dzielimy na porcje i rozkładamy na makaronie. Rozdzielamy też resztę sosu. Wierzch posypujemy natką pietruszki. Smacznego :-)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej