Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie

Autor: Beata Dźwierzyńska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

125 mililitrów

125 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia przygotowujemy według przepisu na opakowaniu fixu. Makaron gotujemy al'dente. Kurki myjemy.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, dorzucamy kurki, czosnek i dusimy około 5-7 minut na małym ogniu.

Krok 3

Gdy łosoś się nam już zapiecze, do kurek dodajemy makaron, trochę sosu od łososia i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy natkę pietruszki i mieszamy.

Krok 4

Makaron z kurkami przekładamy na talerze, łososia dzielimy na porcje i rozkładamy na makaronie. Rozdzielamy też resztę sosu. Wierzch posypujemy natką pietruszki. Smacznego :-)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej