Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie

Autor: Beata Dźwierzyńska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

125 mililitrów

125 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia przygotowujemy według przepisu na opakowaniu fixu. Makaron gotujemy al'dente. Kurki myjemy.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, dorzucamy kurki, czosnek i dusimy około 5-7 minut na małym ogniu.

Krok 3

Gdy łosoś się nam już zapiecze, do kurek dodajemy makaron, trochę sosu od łososia i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy natkę pietruszki i mieszamy.

Krok 4

Makaron z kurkami przekładamy na talerze, łososia dzielimy na porcje i rozkładamy na makaronie. Rozdzielamy też resztę sosu. Wierzch posypujemy natką pietruszki. Smacznego :-)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z łososiem i kurkami w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej