Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Autor: Martyna Opara

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

250 mililitrów

10 sztuk

2 łyżki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Krok 2

Kostkę bulionową rozpuszczamy we wrzątku.

Krok 3

Na oleju podsmażamy pokrojonego w drobne kawałki kurczaka. Dodajemy pokrojone na drobno pomidory, oregano, sól i pieprz. Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Gdy lekko odparuje, dodajemy śmietanę.

Krok 4

Gotujemy na wolnym ogniu do zredukowania sosu. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Podajemy udekorowane świeżymi ziołami

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej