Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Autor: Martyna Opara

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

250 mililitrów

10 sztuk

2 łyżki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Krok 2

Kostkę bulionową rozpuszczamy we wrzątku.

Krok 3

Na oleju podsmażamy pokrojonego w drobne kawałki kurczaka. Dodajemy pokrojone na drobno pomidory, oregano, sól i pieprz. Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Gdy lekko odparuje, dodajemy śmietanę.

Krok 4

Gotujemy na wolnym ogniu do zredukowania sosu. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Podajemy udekorowane świeżymi ziołami

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej