Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
1 kilogram
500 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
250 mililitrów
10 sztuk
2 łyżki
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Krok 2
Kostkę bulionową rozpuszczamy we wrzątku.
Krok 3
Na oleju podsmażamy pokrojonego w drobne kawałki kurczaka. Dodajemy pokrojone na drobno pomidory, oregano, sól i pieprz. Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Gdy lekko odparuje, dodajemy śmietanę.
Krok 4
Gotujemy na wolnym ogniu do zredukowania sosu. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Podajemy udekorowane świeżymi ziołami
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej