Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Autor: Martyna Opara

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

250 mililitrów

10 sztuk

2 łyżki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Krok 2

Kostkę bulionową rozpuszczamy we wrzątku.

Krok 3

Na oleju podsmażamy pokrojonego w drobne kawałki kurczaka. Dodajemy pokrojone na drobno pomidory, oregano, sól i pieprz. Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Gdy lekko odparuje, dodajemy śmietanę.

Krok 4

Gotujemy na wolnym ogniu do zredukowania sosu. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Podajemy udekorowane świeżymi ziołami

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie bulionowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej