Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Autor: Kinga Borowska

ratingratingratingratingrating

317

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2343 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6981 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

3 łyżki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą do ziołowego kurczaka. Rozgrzać patelnie i usmażyć.

Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Gdy woda odparuje dodajemy usmażonego kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Nakładamy na środek dwie łyżki farszu i zlepiamy ze sobą końce po obu stronach. Posypujemy tartym serem.

Krok 4

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Krok 5

Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy przez 20 minut.

Kinga Borowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Iwona

    Iwona , 31.05.2022

    Z jednego ciasta ile wychodzi łódeczek?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Magda

    Magda , 05.12.2020

    TAK. Sprawdzone, ale nie mogę powiedzieć czy dobre, bo po wyjęciu od razu zniknęły do ostatniego okruszka! (Żartuję, miałam w tym swój znaczny udział, pyszne!)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Magda

    Magda , 05.12.2020

    TAK. Dostałam cynk, że ten przepis ma wzięcie. Zakasam rękawy!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej