Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Autor: Kinga Borowska

ratingratingratingratingrating

295

22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1990 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6736 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

3 łyżki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyprawą do ziołowego kurczaka. Rozgrzać patelnie i usmażyć.

Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Gdy woda odparuje dodajemy usmażonego kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Nakładamy na środek dwie łyżki farszu i zlepiamy ze sobą końce po obu stronach. Posypujemy tartym serem.

Krok 4

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Krok 5

Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy przez 20 minut.

Kinga Borowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Iwona

    Iwona , 31.05.2022

    Z jednego ciasta ile wychodzi łódeczek?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Magda

    Magda , 05.12.2020

    TAK. Sprawdzone, ale nie mogę powiedzieć czy dobre, bo po wyjęciu od razu zniknęły do ostatniego okruszka! (Żartuję, miałam w tym swój znaczny udział, pyszne!)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Magda

    Magda , 05.12.2020

    TAK. Dostałam cynk, że ten przepis ma wzięcie. Zakasam rękawy!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej