Uwielbiasz słodkie wypieki, lecz nie masz zbyt wiele czasu na ich przygotowywanie? Postaw więc na proste ciasta z dżemem, które zdołasz przyrządzić nawet w 15 minut. Sprawdzą się świetnie zarówno do szkoły czy pracy, jak i na wszelkiego rodzaju imprezy, jak np. urodziny czy imieniny. Jakie są ciekawe przepisy na ciasta z dżemem?
Ciasta z dżemem na dwa zupełnie różne sposoby
Wypieki z nadzieniem dżemowym można przygotować na odmienne sposoby. Mogą się różnić m.in. pod względem formy, nadzienia i pozostałych składników, sposobu pieczenia czy dekorowania. Przedstawiamy dwie warte uwagi propozycje na przepyszne ciasta z dżemem.
Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym
Jest to szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, przyjmujące tradycyjną formę prostokątną, choć oczywiście można użyć innej formy! Główną zaletą tego wypieku jest jego kremowa konsystencja, którą nadaje ciastu krem budyniowy własnej roboty. To ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym jest również wyjątkowo wilgotne, co stanowi zasługę nawilżenia przy użyciu alkoholu oraz wody z cytryną. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, ponieważ dżem porzeczkowy cechuje się delikatnie kwaśnym smakiem. Wypiek ten zdobi posypka z zarumienionych wiórków kokosowych. Sprawdzi się zwłaszcza na niedzielę oraz mniej formalne uroczystości, takie jak urodziny czy imieniny.
Rogaliki z dżemem
Ciasto z dżemem może również przybrać formę rogalików. Czas jego przygotowania wynosi około 15 minut, dlatego można je sporządzić przed pracą. Rogaliki z dżemem są mięciutkie, puszyste oraz kremowe, w związku z czym rozpływają się w ustach. Ciasto dobrze się zlepia, szybko wyrasta i nie rozpada się w trakcie pieczenia. Można je piec w niewysokiej temperaturze około 150 stopni. Wypiek ten przyjmuje atrakcyjny kształt i złociste zabarwienie. Wewnątrz znajduje się spora ilość nadzienia dżemowego – przepis na rogaliki pozwala dowolnie dobierać jego smak. Te ciastka z dżemem są bardzo pożywne, dlatego świetnie sprawdzą się jako przekąska w pracy. Można je również zapakować dziecku do szkoły, wziąć ze sobą na piknik, zajadać się nimi przy porannej kawie czy podać gościom podczas imprezy.
Ciasta z dżemem – mnóstwo owocowych możliwości!
Wypieki z nadzieniem dżemowym można przyrządzać za każdym razem na inny sposób. Wystarczy zmienić ich smak poprzez dobranie dżemu z innych owoców, np. jagód, śliwek, moreli, jabłek czy truskawek. Dżemy świetnie łączą się również z innymi nadzieniami, takimi jak zwłaszcza kremy budyniowe. W zależności od sposobu przygotowania ciasto z dżemem może również przyjmować różne kształty. Tego typu wypieki nigdy się zatem nie nudzą. Powinni je polubić je zarówno dzieci, jak i dorośli.