Rogaliki z dżemem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

108 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

319 osób wydrukowało

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 gramów

2 szklanki

1 łyżeczka

270 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

70 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miseczki rozkrusz drożdże, wlej 20 ml ciepłego mleka i łyżkę cukru. Całość wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod przykryciem, na ok. 10 min.

Rogaliki z dżemem - Krok 1

Krok 2

Do kielicha robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj jedno jajko, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, cukier puder, cukier wanilinowy i rozpuszczone masło i za pomocą haka wyrób ciasto.

Rogaliki z dżemem - Krok 2

Krok 3

Gotowe ciasto przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia.

Rogaliki z dżemem - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy i podziel nożem na trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż dżem i zawiń formując rogaliki.

Rogaliki z dżemem - Krok 4

Krok 5

Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Rogaliki z dżemem - Krok 5

Krok 6

Piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.

Rogaliki z dżemem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe rogaliki możesz posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki z dżememRogaliki z dżemem

Rogaliki drożdżowe są deserem, który na polskich stołach obecny jest nieprzerwanie od wielu już lat. Praktycznie nie zmienia się przepis na ciasto, z którego są przygotowywane, natomiast smak rogalików uzależniony jest od nadzienia, jakie wykorzystacie. Tu warto uruchomić kulinarną kreatywność, ponieważ ciastka te smakują z każdym słodkim farszem. My proponujemy dziś przepis na klasyczną wersję rogalików z dżemem o smaku malinowym, który sprawia, że deser nabiera orzeźwiającego charakteru.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi pyszne, drożdżowe wypieki.

Na jaką okazję?

Rogaliki z dżemem lub marmoladą doskonale sprawdzą się na co dzień, ale także podczas wyjątkowych okazji. Nie zapomnijcie więc o nich, przygotowując domową imprezę – są idealnym pomysłem na deser w stylu „finger food”.

Czy wiesz, że?

Odpowiednikiem polskich rogalików są francuskie croissanty, które – według różnych źródeł – mogły być przygotowywane już w 1683 roku. Ich kształt miał symbolizować zwycięstwo nad tureckimi wojskami podczas oblężenia Wiednia.

Dla urozmaicenia:

Tradycyjne rogaliki z dżemem koniecznie posypcie cukrem pudrem.