Rogaliki drożdżowe - przepis: szybkie i mięciutkie | Przepisy.pl pixel

Rogaliki z dżemem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

462 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

488 osób wydrukowało

Pobierz pdf

887 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 gramów

600 gramów

1 łyżeczka

270 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

70 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miseczki rozkrusz drożdże, wlej 20 ml ciepłego mleka i łyżkę cukru. Całość wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod przykryciem na ok. 10 min.

Rogaliki z dżemem - Krok 1

Krok 2

Do kielicha robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj jedno jajko, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, cukier puder, cukier wanilinowy i rozpuszczone masło i za pomocą haka wyrób ciasto.

Rogaliki z dżemem - Krok 2

Krok 3

Gotowe ciasto przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia.

Rogaliki z dżemem - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy i podziel nożem na trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż dżem i zawiń formując rogaliki.

Rogaliki z dżemem - Krok 4

Krok 5

Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Rogaliki z dżemem - Krok 5

Krok 6

Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Rogaliki z dżemem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe rogaliki możesz posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

8

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.01.2024

    Najlepsze jeszcze ciepłe, a raczej gorące i ten dżemik rozpływający się, mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria

    Maria , 04.05.2023

    Te rogaliki są pyszne. Najbardziej smakują mi z konfiturą truskawkową, warto ich spróbować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • DUMNISIA-CHWALISIA

    DUMNISIA-CHWALISIA , 03.02.2022

    MOŻE? JA? TEŻ? ZROBIĘ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • DUMNISIA-CHWALISIA

    DUMNISIA-CHWALISIA , 03.02.2022

    COŚ DLA MNIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Stec

    Krzysztof Stec , 30.01.2022

    Z podanych proporcji na ciasto wychodzi zupa krem a nie ciasto drożdżowe do wałkowania.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Justyna  Szatałowicz

    Justyna Szatałowicz , 18.11.2020

    Smakowały udały się będę robić je częściej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki z dżememRogaliki z dżemem

Rogaliki drożdżowe z dżemem są deserem, który na polskich stołach obecny jest nieprzerwanie od wielu już lat. Praktycznie nie zmienia się przepis na ciasto, z którego są przygotowywane, natomiast smak rogalików uzależniony jest od nadzienia, jakie wykorzystacie. Tu warto uruchomić kulinarną kreatywność, ponieważ ciastka te smakują z każdym słodkim farszem. My proponujemy dziś przepis na klasyczną wersję rogalików z dżemem o smaku malinowym, który sprawia, że deser nabiera orzeźwiającego charakteru.

Dla kogo?

Przepis na rogaliki z dżemem sprawdzi się dla każdego, kto lubi pyszne, drożdżowe wypieki. Macie chwilę wolnego i chcecie przygotować pyszny deser? Przy pomocy domowników wykonanie rogalików drożdżowych nie zajmie wiele czasu. Wypróbujcie przepis i przekonajcie się sami.

Na jaką okazję?

Rogaliki drożdżowe z dżemem lub marmoladą doskonale sprawdzą się na co dzień, ale także podczas wyjątkowych okazji. Nie zapomnijcie więc o nich, przygotowując domową imprezę – są idealnym pomysłem na deser w stylu „finger food”.

Czy wiesz, że?

Odpowiednikiem polskich rogalików są francuskie croissanty, które – według różnych źródeł – mogły być przygotowywane już w 1683 roku. Ich kształt miał symbolizować zwycięstwo nad tureckimi wojskami podczas oblężenia Wiednia.

Dla urozmaicenia:

Tradycyjne rogaliki z dżemem koniecznie posypcie cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe – ale nie prosto z piekarnika! Odczekajcie chwilę przed ich pałaszowaniem. Na zimno również będą smaczną przekąską do kawy lub herbaty. Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis na rogaliki z dżemem i cieszcie się pysznym deserem!