Tarta czekoladowa - przepis na kruchy spód i krem | Przepisy.pl pixel

Tarta czekoladowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

151

1929 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3791 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

180 gramów

50 gramów

20 gramów

1 sztuka

100 gramów

masa czekoladowa:

200 gramów

200 gramów

40 gramów

oraz:

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę pszenną, cukier puder, kakao wymieszaj w misce. Dodaj masło, a potem jajko. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 60 minut.

Tarta czekoladowa - Krok 1

Krok 2

Ciasto po schłodzeniu rozwałkuj. Przenieś na formę do tarty. Ponukłuwaj w kilku miejscach widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.

Tarta czekoladowa - Krok 2

Krok 3

Śmietankę wlej do garnka. Podgrzej prawie do momentu wrzenia. Dodaj od razu połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszaj. Dodaj na koniec masło. Połącz całość.

Tarta czekoladowa - Krok 3

Krok 4

Odstaw gotową masę czekoladową na kilka minut do wystudzenia.

Tarta czekoladowa - Krok 4

Krok 5

Masę czekoladową wylej na ciasto. Wstaw tartę do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem udekoruj borówkami i granatem.

Tarta czekoladowa - Krok 5
14

Opinie o przepisie

  • nyota

    nyota , 26.08.2022

    witam, moja masa czekoladowa rozwarstwiła się i cały tłuszcz wytrącił się na powierzchni. na pewno potrzeba w niej aż tyle masła...? czy to może ja coś źle zrobiłam?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • anita

    anita , 26.07.2022

    witam chce zrobic tarte czekoladowa o srednicy 30 cm pomoże ktoś??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Basia

    Basia , 24.06.2022

    Wyszła genialna! Spód idealnie kruchy, a masa czekoladowa mega puszysta. Na zawsze w moim słodkim menu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz

    Smakosz , 13.04.2022

    Pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzia

    Zuzia , 24.01.2022

    Na jaki rozmiar blaszki jest ten przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sylwia

    Sylwia , 16.12.2021

    TAK Zmodyfikowałabym przepis dodając masę kajmakową pomiędzy ciasto, a masę czekoladową. Dla urozmaicenia kolejnym razem dodałabym odrobinę soli Himalajskiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 09.09.2021

    Czy tarty nie trzeba piec na obciążeniu? Grochem lub czymkolwiek? Nie wybrzuszy sie? A boki nie spłyną?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Artur Połuhin

    Artur Połuhin , 07.04.2021

    Witam, czy przed przełożeniem ciasta na blachę przed pieczeniem należy coś jeszcze pod ciasto położyć? Papier do pieczenia / wysmarować margaryną żeby ciasto nie przywarło?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sylwia Kaca

    Sylwia Kaca , 14.03.2021

    Tarta rewelacyjna. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sernik Izaura
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta czekoladowaTarta czekoladowa

Nie ma co tu kryć, czekolada to składnik, po który sięga prawdopodobnie większość kucharzy, stojących przed zadaniem przygotowania pysznego deseru. W tym wydaniu proponujemy nie tylko intensywnie czekoladowy krem – do kruchego spodu w przepisie na tartę czekoladową postanowiliśmy dorzucić porcję kakao. Ślinka cieknie na samą myśl o tym rarytasie.

Dla kogo?

Czy są z nami miłośnicy czekolady? Podejrzewamy, że tak, ponieważ ma ona wielkie grono wielbicieli w niemalże każdym zakątku świata. Szybką tartą czekoladową z całą pewnością nie będziecie rozczarowani.

Na jaką okazję?

Chcecie przygotować deser, który zadowoli wszystkie osoby zebrane w jadalni? Nie każdy przepada za wielopiętrowymi tortami, ale każdy skusi się na kawałek czekoladowej tarty.

Czy wiesz, że?

Tarty pieczone w różnych wydaniach są bardzo popularne we Francji. Z języka francuskiego wywodzi się zresztą nazwa wypieku, która w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu ciasto.

Dla urozmaicenia:

Krem czekoladowy do tarty smakuje kapitalnie z dodatkiem masła orzechowego.