Tarta czekoladowa - przepis na kruchy spód i krem | Przepisy.pl pixel

Tarta czekoladowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

207

2071 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1362 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4834 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

180 gramów

50 gramów

20 gramów

1 sztuka

100 gramów

masa czekoladowa:

200 gramów

200 gramów

40 gramów

oraz:

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę pszenną, cukier puder, kakao wymieszaj w misce. Dodaj masło, a potem jajko. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 60 minut.

Tarta czekoladowa - Krok 1

Krok 2

Ciasto po schłodzeniu rozwałkuj. Przenieś na formę do tarty. Ponukłuwaj w kilku miejscach widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.

Tarta czekoladowa - Krok 2

Krok 3

Śmietankę wlej do garnka. Podgrzej prawie do momentu wrzenia. Dodaj od razu połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszaj. Dodaj na koniec masło. Połącz całość.

Tarta czekoladowa - Krok 3

Krok 4

Odstaw gotową masę czekoladową na kilka minut do wystudzenia.

Tarta czekoladowa - Krok 4

Krok 5

Masę czekoladową wylej na ciasto. Wstaw tartę do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem udekoruj borówkami i granatem.

Tarta czekoladowa - Krok 5
17

Opinie o przepisie

  • Marzena88

    Marzena88 , 07.03.2024

    Polecam zamieni. Śmietankę na 36 i wszystko schłodzic i zmiksować wyjdzie pyszny lekki mus

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mela

    Mela , 12.03.2023

    W przepisie jest 40 gramów do masy a 100 gramów do ciasta ,może zostały pomylone proporcje ,bo w komentarzu z odpowiedzią widzę błąd

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • nyota

    nyota , 26.08.2022

    witam, moja masa czekoladowa rozwarstwiła się i cały tłuszcz wytrącił się na powierzchni. na pewno potrzeba w niej aż tyle masła...? czy to może ja coś źle zrobiłam?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • anita

    anita , 26.07.2022

    witam chce zrobic tarte czekoladowa o srednicy 30 cm pomoże ktoś??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Basia

    Basia , 24.06.2022

    Wyszła genialna! Spód idealnie kruchy, a masa czekoladowa mega puszysta. Na zawsze w moim słodkim menu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz

    Smakosz , 13.04.2022

    Pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzia

    Zuzia , 24.01.2022

    Na jaki rozmiar blaszki jest ten przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sylwia

    Sylwia , 16.12.2021

    TAK Zmodyfikowałabym przepis dodając masę kajmakową pomiędzy ciasto, a masę czekoladową. Dla urozmaicenia kolejnym razem dodałabym odrobinę soli Himalajskiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 09.09.2021

    Czy tarty nie trzeba piec na obciążeniu? Grochem lub czymkolwiek? Nie wybrzuszy sie? A boki nie spłyną?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Artur Połuhin

    Artur Połuhin , 07.04.2021

    Witam, czy przed przełożeniem ciasta na blachę przed pieczeniem należy coś jeszcze pod ciasto położyć? Papier do pieczenia / wysmarować margaryną żeby ciasto nie przywarło?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sylwia Kaca

    Sylwia Kaca , 14.03.2021

    Tarta rewelacyjna. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Sernik Zebra
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta czekoladowaTarta czekoladowa

Nie ma co tu kryć, czekolada to składnik, po który sięga prawdopodobnie większość kucharzy, stojących przed zadaniem przygotowania pysznego deseru. Teraz ty możesz wcielić się w kulinarnego specjalistę i wypróbować nasz przepis na znakomitą tartę czekoladową. Serwuj ją dla bliskich i obserwuj, jak szybko talerze robią się puste. Nasza receptura to kulinarna uczta dla każdego łasucha, który nie może oprzeć się słodkim specjałom. W tym wydaniu proponujemy nie tylko intensywnie czekoladowy krem – do kruchego spodu w przepisie na tartę czekoladową postanowiliśmy dorzucić porcję kakao. Na przełamanie słodkiego smaku w recepturze znalazły się także borówki i pestki granatu. Pewnie już nie możesz doczekać się tego wspaniałego smaku. Kiedy prosta tarta czekoladowa zagości w twoim jadłospisie? Recepturę już znasz, więc do dzieła! 

Dla kogo?

Czy są z nami miłośnicy czekolady? Podejrzewamy, że tak, ponieważ ma ona wielkie grono wielbicieli w niemalże każdym zakątku świata! Kucharze bardzo często wykorzystują ją do zrobienia pysznych ciast, deserów czy wytrawnych dań. Należysz do grona fanów tego słodkiego specjału? Szybką tartą czekoladową z całą pewnością nie będziesz rozczarowany! Jesteśmy wręcz pewni, że ten przysmak oczaruje cię smakiem. Receptura, którą dla ciebie przygotowaliśmy, jest oryginalna i zachwyciła już wiele osób. Wcale nas to nie dziwi, ponieważ kruchy spód ciasta urozmaica dodatek tajnego produktu, jakim jest kakao. Sam widzisz, że tarta czekoladowa to idealna opcja w jadłospisie wszystkich wielbicieli słodkich i smacznych deserów! Z naszej receptury zadowoleni będą również miłośnicy owoców. Tarta czekoladowa przepis uwzględnia borówki oraz pestki granatu – te dodatki idealnie przełamują smak słodyczy. Jeżeli jednak masz w swoich zapasach ulubione owoce, bez których nie wyobrażasz sobie gotowania, to śmiało urozmaić nimi deser. 

Na jaką okazję?

Chcesz przygotować deser, który zadowoli wszystkie osoby zebrane w jadalni? Nie każdy przepada za wielopiętrowymi tortami, ale każdy skusi się na kawałek czekoladowej tarty. Ten pyszny deser będzie więc idealnym elementem urodzinowego lub imieninowego menu. Umieść na wierzchu ciasta świeczki i świętuj w gronie najbliższych. Tarta czekoladowa bez pieczenia sprawdzi się również jako element letniego party w ogrodzie. Oprócz kiełbasek, sałatek i innych przysmaków połóż na stole pyszny deser, który nie będzie miał sobie równych. Od razu uprzedzimy cię, że z pewnością padną pytania o dokładkę i przepis. Podzielisz się z bliskimi recepturą na czekoladową tartę? Mamy nadzieję, że tak! Przepis na ten znakomity wypiek wykorzystaj również w momencie, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Nie potrzebujesz przecież pretekstu do zjedzenia czegoś pysznego. Zanurz się w niezwykłym smaku domowego deseru, który zachwyca walorami. Nie czekaj i już teraz sięgnij po naszą sprawdzoną recepturę.

Czy wiesz, że?

Chociaż tarty są bardzo popularne w Polsce, to oryginalnie pochodzą z Francji. Ten rodzaj wypieku powstał już w czasach średniowiecza, jednak wtedy występował on w zupełnie innej postaci. Nadzienie kruchych tart zazwyczaj wypełnione było mięsem i serami. Cieszyły one podniebienia władców i innych osobistości we Francji. Wytrawne wersje tych wypieków pozostały z nami do dziś, jednak równie często możemy cieszyć się ich smakiem w czekoladowej czy owocowej odsłonie. To takie proste! Sięgnij po naszą recepturę, zacznij działać w kuchni i później delektuj się smakiem pysznej tarty. Nie musisz wyjeżdżać do Francji, by spróbować tego wypieku, choć musimy przyznać, że ten specjał w różnych wydaniach jest tam bardzo popularny. Z języka francuskiego wywodzi się zresztą nazwa tarta, która w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu ciasto. Podziel się tą wiedzą z bliskimi, gdy zaserwujesz im deser według naszego przepisu. Ciekawostki na temat dań są zawsze mile widziane! 

Dla urozmaicenia:

Chcesz zmodyfikować naszą recepturę? Uruchom wyobraźnię i śmiało to zrób! Krem czekoladowy do tarty smakuje doskonale z dodatkiem masła orzechowego. Ten składnik charakteryzuje się słonymi nutami, więc idealnie przełamiesz słodycz wypieku i dodasz wyrazistego wykończenia deserowi. Możesz także użyć różnych rodzajów czekolady do deseru. Biała, mleczna, gorzka – ty decydujesz, jak będzie smakować twój wypiek marzeń. Zadbaj także o bogactwo owoców na talerzu. Tarta czekoladowa z borówkami będzie zachwycać smakiem, gdy dorzucisz do niej świeże dodatki! Co powiesz na maliny, które królują na stołach w letnim sezonie? Naszym zdaniem idealnie skomponują się z borówkami i pestkami granatu. Możesz również sięgnąć po swoje ulubione owoce, które twoim zdaniem pasują do receptury. Popuść wodze fantazji w kuchni i twórz kompozycje smaków według własnych preferencji. Po spróbowaniu przepisu na tartę czekoladową koniecznie daj nam znać, co sądzisz o tym wypieku. Twoja opinia jest dla nas niezwykle ważna, więc nie zapomnij zostawić komentarza. A teraz życzymy ci smacznego i powodzenia!