Tarta czekoladowa - przepis na kruchy spód i krem | Przepisy.pl pixel

Tarta czekoladowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

215

2101 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1398 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4880 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

180 gramów

50 gramów

20 gramów

1 sztuka

100 gramów

masa czekoladowa:

200 gramów

200 gramów

40 gramów

oraz:

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę pszenną, cukier puder, kakao wymieszaj w misce. Dodaj masło, a potem jajko. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 60 minut.

Tarta czekoladowa - Krok 1

Krok 2

Ciasto po schłodzeniu rozwałkuj. Przenieś na formę do tarty. Ponukłuwaj w kilku miejscach widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.

Tarta czekoladowa - Krok 2

Krok 3

Śmietankę wlej do garnka. Podgrzej prawie do momentu wrzenia. Dodaj od razu połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszaj. Dodaj na koniec masło. Połącz całość.

Tarta czekoladowa - Krok 3

Krok 4

Odstaw gotową masę czekoladową na kilka minut do wystudzenia.

Tarta czekoladowa - Krok 4

Krok 5

Masę czekoladową wylej na ciasto. Wstaw tartę do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem udekoruj borówkami i granatem.

Tarta czekoladowa - Krok 5
17

Opinie o przepisie

  • Marzena88

    Marzena88 , 07.03.2024

    Polecam zamieni. Śmietankę na 36 i wszystko schłodzic i zmiksować wyjdzie pyszny lekki mus

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mela

    Mela , 12.03.2023

    W przepisie jest 40 gramów do masy a 100 gramów do ciasta ,może zostały pomylone proporcje ,bo w komentarzu z odpowiedzią widzę błąd

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • nyota

    nyota , 26.08.2022

    witam, moja masa czekoladowa rozwarstwiła się i cały tłuszcz wytrącił się na powierzchni. na pewno potrzeba w niej aż tyle masła...? czy to może ja coś źle zrobiłam?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • anita

    anita , 26.07.2022

    witam chce zrobic tarte czekoladowa o srednicy 30 cm pomoże ktoś??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Basia

    Basia , 24.06.2022

    Wyszła genialna! Spód idealnie kruchy, a masa czekoladowa mega puszysta. Na zawsze w moim słodkim menu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz

    Smakosz , 13.04.2022

    Pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzia

    Zuzia , 24.01.2022

    Na jaki rozmiar blaszki jest ten przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sylwia

    Sylwia , 16.12.2021

    TAK Zmodyfikowałabym przepis dodając masę kajmakową pomiędzy ciasto, a masę czekoladową. Dla urozmaicenia kolejnym razem dodałabym odrobinę soli Himalajskiej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 09.09.2021

    Czy tarty nie trzeba piec na obciążeniu? Grochem lub czymkolwiek? Nie wybrzuszy sie? A boki nie spłyną?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Artur Połuhin

    Artur Połuhin , 07.04.2021

    Witam, czy przed przełożeniem ciasta na blachę przed pieczeniem należy coś jeszcze pod ciasto położyć? Papier do pieczenia / wysmarować margaryną żeby ciasto nie przywarło?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sylwia Kaca

    Sylwia Kaca , 14.03.2021

    Tarta rewelacyjna. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta czekoladowaTarta czekoladowa

Nie ma co tu kryć, czekolada to składnik, po który sięga prawdopodobnie większość kucharzy, stojących przed zadaniem przygotowania pysznego deseru. Teraz ty możesz wcielić się w kulinarnego specjalistę i wypróbować nasz przepis na znakomitą tartę czekoladową. Serwuj ją dla bliskich i obserwuj, jak szybko talerze robią się puste. Nasza receptura to kulinarna uczta dla każdego łasucha, który nie może oprzeć się słodkim specjałom. W tym wydaniu proponujemy nie tylko intensywnie czekoladowy krem – do kruchego spodu w przepisie na tartę czekoladową postanowiliśmy dorzucić porcję kakao. Na przełamanie słodkiego smaku w recepturze znalazły się także borówki i pestki granatu. Pewnie już nie możesz doczekać się tego wspaniałego smaku. Kiedy prosta tarta czekoladowa zagości w twoim jadłospisie? Recepturę już znasz, więc do dzieła! 

Dla kogo?

Czy są z nami miłośnicy czekolady? Podejrzewamy, że tak, ponieważ ma ona wielkie grono wielbicieli w niemalże każdym zakątku świata! Kucharze bardzo często wykorzystują ją do zrobienia pysznych ciast, deserów czy wytrawnych dań. Należysz do grona fanów tego słodkiego specjału? Szybką tartą czekoladową z całą pewnością nie będziesz rozczarowany! Jesteśmy wręcz pewni, że ten przysmak oczaruje cię smakiem. Receptura, którą dla ciebie przygotowaliśmy, jest oryginalna i zachwyciła już wiele osób. Wcale nas to nie dziwi, ponieważ kruchy spód ciasta urozmaica dodatek tajnego produktu, jakim jest kakao. Sam widzisz, że tarta czekoladowa to idealna opcja w jadłospisie wszystkich wielbicieli słodkich i smacznych deserów! Z naszej receptury zadowoleni będą również miłośnicy owoców. Tarta czekoladowa przepis uwzględnia borówki oraz pestki granatu – te dodatki idealnie przełamują smak słodyczy. Jeżeli jednak masz w swoich zapasach ulubione owoce, bez których nie wyobrażasz sobie gotowania, to śmiało urozmaić nimi deser. 

Na jaką okazję?

Chcesz przygotować deser, który zadowoli wszystkie osoby zebrane w jadalni? Nie każdy przepada za wielopiętrowymi tortami, ale każdy skusi się na kawałek czekoladowej tarty. Ten pyszny deser będzie więc idealnym elementem urodzinowego lub imieninowego menu. Umieść na wierzchu ciasta świeczki i świętuj w gronie najbliższych. Tarta czekoladowa bez pieczenia sprawdzi się również jako element letniego party w ogrodzie. Oprócz kiełbasek, sałatek i innych przysmaków połóż na stole pyszny deser, który nie będzie miał sobie równych. Od razu uprzedzimy cię, że z pewnością padną pytania o dokładkę i przepis. Podzielisz się z bliskimi recepturą na czekoladową tartę? Mamy nadzieję, że tak! Przepis na ten znakomity wypiek wykorzystaj również w momencie, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Nie potrzebujesz przecież pretekstu do zjedzenia czegoś pysznego. Zanurz się w niezwykłym smaku domowego deseru, który zachwyca walorami. Nie czekaj i już teraz sięgnij po naszą sprawdzoną recepturę.

Czy wiesz, że?

Chociaż tarty są bardzo popularne w Polsce, to oryginalnie pochodzą z Francji. Ten rodzaj wypieku powstał już w czasach średniowiecza, jednak wtedy występował on w zupełnie innej postaci. Nadzienie kruchych tart zazwyczaj wypełnione było mięsem i serami. Cieszyły one podniebienia władców i innych osobistości we Francji. Wytrawne wersje tych wypieków pozostały z nami do dziś, jednak równie często możemy cieszyć się ich smakiem w czekoladowej czy owocowej odsłonie. To takie proste! Sięgnij po naszą recepturę, zacznij działać w kuchni i później delektuj się smakiem pysznej tarty. Nie musisz wyjeżdżać do Francji, by spróbować tego wypieku, choć musimy przyznać, że ten specjał w różnych wydaniach jest tam bardzo popularny. Z języka francuskiego wywodzi się zresztą nazwa tarta, która w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu ciasto. Podziel się tą wiedzą z bliskimi, gdy zaserwujesz im deser według naszego przepisu. Ciekawostki na temat dań są zawsze mile widziane! 

Dla urozmaicenia:

Chcesz zmodyfikować naszą recepturę? Uruchom wyobraźnię i śmiało to zrób! Krem czekoladowy do tarty smakuje doskonale z dodatkiem masła orzechowego. Ten składnik charakteryzuje się słonymi nutami, więc idealnie przełamiesz słodycz wypieku i dodasz wyrazistego wykończenia deserowi. Możesz także użyć różnych rodzajów czekolady do deseru. Biała, mleczna, gorzka – ty decydujesz, jak będzie smakować twój wypiek marzeń. Zadbaj także o bogactwo owoców na talerzu. Tarta czekoladowa z borówkami będzie zachwycać smakiem, gdy dorzucisz do niej świeże dodatki! Co powiesz na maliny, które królują na stołach w letnim sezonie? Naszym zdaniem idealnie skomponują się z borówkami i pestkami granatu. Możesz również sięgnąć po swoje ulubione owoce, które twoim zdaniem pasują do receptury. Popuść wodze fantazji w kuchni i twórz kompozycje smaków według własnych preferencji. Po spróbowaniu przepisu na tartę czekoladową koniecznie daj nam znać, co sądzisz o tym wypieku. Twoja opinia jest dla nas niezwykle ważna, więc nie zapomnij zostawić komentarza. A teraz życzymy ci smacznego i powodzenia!