Składniki
ciasto:
180 gramów
50 gramów
20 gramów
1 sztuka
100 gramów
masa czekoladowa:
200 gramów
200 gramów
40 gramów
oraz:
150 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesianą mąkę pszenną, cukier puder, kakao wymieszaj w misce. Dodaj masło, a potem jajko. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 60 minut.
Krok 2
Ciasto po schłodzeniu rozwałkuj. Przenieś na formę do tarty. Ponukłuwaj w kilku miejscach widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.
Krok 3
Śmietankę wlej do garnka. Podgrzej prawie do momentu wrzenia. Dodaj od razu połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszaj. Dodaj na koniec masło. Połącz całość.
Krok 4
Odstaw gotową masę czekoladową na kilka minut do wystudzenia.
Krok 5
Masę czekoladową wylej na ciasto. Wstaw tartę do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem udekoruj borówkami i granatem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta czekoladowa
Nie ma co tu kryć, czekolada to składnik, po który sięga prawdopodobnie większość kucharzy, stojących przed zadaniem przygotowania pysznego deseru. Teraz ty możesz wcielić się w kulinarnego specjalistę i wypróbować nasz przepis na znakomitą tartę czekoladową. Serwuj ją dla bliskich i obserwuj, jak szybko talerze robią się puste. Nasza receptura to kulinarna uczta dla każdego łasucha, który nie może oprzeć się słodkim specjałom. W tym wydaniu proponujemy nie tylko intensywnie czekoladowy krem – do kruchego spodu w przepisie na tartę czekoladową postanowiliśmy dorzucić porcję kakao. Na przełamanie słodkiego smaku w recepturze znalazły się także borówki i pestki granatu. Pewnie już nie możesz doczekać się tego wspaniałego smaku. Kiedy prosta tarta czekoladowa zagości w twoim jadłospisie? Recepturę już znasz, więc do dzieła!
Dla kogo?
Czy są z nami miłośnicy czekolady? Podejrzewamy, że tak, ponieważ ma ona wielkie grono wielbicieli w niemalże każdym zakątku świata! Kucharze bardzo często wykorzystują ją do zrobienia pysznych ciast, deserów czy wytrawnych dań. Należysz do grona fanów tego słodkiego specjału? Szybką tartą czekoladową z całą pewnością nie będziesz rozczarowany! Jesteśmy wręcz pewni, że ten przysmak oczaruje cię smakiem. Receptura, którą dla ciebie przygotowaliśmy, jest oryginalna i zachwyciła już wiele osób. Wcale nas to nie dziwi, ponieważ kruchy spód ciasta urozmaica dodatek tajnego produktu, jakim jest kakao. Sam widzisz, że tarta czekoladowa to idealna opcja w jadłospisie wszystkich wielbicieli słodkich i smacznych deserów! Z naszej receptury zadowoleni będą również miłośnicy owoców. Tarta czekoladowa przepis uwzględnia borówki oraz pestki granatu – te dodatki idealnie przełamują smak słodyczy. Jeżeli jednak masz w swoich zapasach ulubione owoce, bez których nie wyobrażasz sobie gotowania, to śmiało urozmaić nimi deser.
Na jaką okazję?
Chcesz przygotować deser, który zadowoli wszystkie osoby zebrane w jadalni? Nie każdy przepada za wielopiętrowymi tortami, ale każdy skusi się na kawałek czekoladowej tarty. Ten pyszny deser będzie więc idealnym elementem urodzinowego lub imieninowego menu. Umieść na wierzchu ciasta świeczki i świętuj w gronie najbliższych. Tarta czekoladowa bez pieczenia sprawdzi się również jako element letniego party w ogrodzie. Oprócz kiełbasek, sałatek i innych przysmaków połóż na stole pyszny deser, który nie będzie miał sobie równych. Od razu uprzedzimy cię, że z pewnością padną pytania o dokładkę i przepis. Podzielisz się z bliskimi recepturą na czekoladową tartę? Mamy nadzieję, że tak! Przepis na ten znakomity wypiek wykorzystaj również w momencie, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Nie potrzebujesz przecież pretekstu do zjedzenia czegoś pysznego. Zanurz się w niezwykłym smaku domowego deseru, który zachwyca walorami. Nie czekaj i już teraz sięgnij po naszą sprawdzoną recepturę.
Czy wiesz, że?
Chociaż tarty są bardzo popularne w Polsce, to oryginalnie pochodzą z Francji. Ten rodzaj wypieku powstał już w czasach średniowiecza, jednak wtedy występował on w zupełnie innej postaci. Nadzienie kruchych tart zazwyczaj wypełnione było mięsem i serami. Cieszyły one podniebienia władców i innych osobistości we Francji. Wytrawne wersje tych wypieków pozostały z nami do dziś, jednak równie często możemy cieszyć się ich smakiem w czekoladowej czy owocowej odsłonie. To takie proste! Sięgnij po naszą recepturę, zacznij działać w kuchni i później delektuj się smakiem pysznej tarty. Nie musisz wyjeżdżać do Francji, by spróbować tego wypieku, choć musimy przyznać, że ten specjał w różnych wydaniach jest tam bardzo popularny. Z języka francuskiego wywodzi się zresztą nazwa tarta, która w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu ciasto. Podziel się tą wiedzą z bliskimi, gdy zaserwujesz im deser według naszego przepisu. Ciekawostki na temat dań są zawsze mile widziane!
Dla urozmaicenia:
Chcesz zmodyfikować naszą recepturę? Uruchom wyobraźnię i śmiało to zrób! Krem czekoladowy do tarty smakuje doskonale z dodatkiem masła orzechowego. Ten składnik charakteryzuje się słonymi nutami, więc idealnie przełamiesz słodycz wypieku i dodasz wyrazistego wykończenia deserowi. Możesz także użyć różnych rodzajów czekolady do deseru. Biała, mleczna, gorzka – ty decydujesz, jak będzie smakować twój wypiek marzeń. Zadbaj także o bogactwo owoców na talerzu. Tarta czekoladowa z borówkami będzie zachwycać smakiem, gdy dorzucisz do niej świeże dodatki! Co powiesz na maliny, które królują na stołach w letnim sezonie? Naszym zdaniem idealnie skomponują się z borówkami i pestkami granatu. Możesz również sięgnąć po swoje ulubione owoce, które twoim zdaniem pasują do receptury. Popuść wodze fantazji w kuchni i twórz kompozycje smaków według własnych preferencji. Po spróbowaniu przepisu na tartę czekoladową koniecznie daj nam znać, co sądzisz o tym wypieku. Twoja opinia jest dla nas niezwykle ważna, więc nie zapomnij zostawić komentarza. A teraz życzymy ci smacznego i powodzenia!