Tarta czekoladowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

1147 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

642 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1617 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

180 gramów

50 gramów

20 gramów

1 sztuka

100 gramów

masa czekoladowa:

200 gramów

200 gramów

40 gramów

oraz:

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę pszenną, cukier puder, kakao wymieszaj w misce. Dodaj masło, a potem jajko. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 60 minut.

Tarta czekoladowa - Krok 1

Krok 2

Ciasto po schłodzeniu rozwałkuj. Przenieś na formę do tarty. Ponukłuwaj w kilku miejscach widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.

Tarta czekoladowa - Krok 2

Krok 3

Śmietankę wlej do garnka. Podgrzej prawie do momentu wrzenia. Dodaj od razu połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszaj. Dodaj na koniec masło. Połącz całość.

Tarta czekoladowa - Krok 3

Krok 4

Odstaw gotową masę czekoladową na kilka minut do wystudzenia.

Tarta czekoladowa - Krok 4

Krok 5

Masę czekoladową wylej na ciasto. Wstaw tartę do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem udekoruj borówkami i granatem.

Tarta czekoladowa - Krok 5
8

Opinie o przepisie

  • Anna Czernik

    Anna Czernik , 12.05.2020

    Pyszne Ciasto !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Wysocki

    Mateusz Wysocki , 06.07.2016

    próbowałem zrobić i mi się zwarzyło

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika Waluś Łoboda

    Monika Waluś Łoboda , 17.05.2016

    Przecież to wielki zakalec!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz  Topczewski

    Tomasz Topczewski , 30.03.2016

    Łatwe, szybkie i bardzo dobre :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • karolina  pawalak

    karolina pawalak , 27.02.2016

    właśnie jem ;-) bardzo dobra i co najważniejsze mało czasu zajmuje przygotowanie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzesiek Pukajło

    Grzesiek Pukajło , 27.02.2016

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Goch

    Maciek Goch , 14.02.2016

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta czekoladowaTarta czekoladowa

Nie ma co tu kryć, czekolada to składnik, po który sięga prawdopodobnie większość kucharzy, stojących przed zadaniem przygotowania pysznego deseru. W tym wydaniu proponujemy nie tylko intensywnie czekoladowy krem – do kruchego spodu w przepisie na tartę czekoladową postanowiliśmy dorzucić porcję kakao. Ślinka cieknie na samą myśl o tym rarytasie.

Dla kogo?

Czy są z nami miłośnicy czekolady? Podejrzewamy, że tak, ponieważ ma ona wielkie grono wielbicieli w niemalże każdym zakątku świata. Szybką tartą czekoladową z całą pewnością nie będziecie rozczarowani.

Na jaką okazję?

Chcecie przygotować deser, który zadowoli wszystkie osoby zebrane w jadalni? Nie każdy przepada za wielopiętrowymi tortami, ale każdy skusi się na kawałek czekoladowej tarty.

Czy wiesz, że?

Tarty pieczone w różnych wydaniach są bardzo popularne we Francji. Z języka francuskiego wywodzi się zresztą nazwa wypieku, która w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu ciasto.

Dla urozmaicenia:

Krem czekoladowy do tarty smakuje kapitalnie z dodatkiem masła orzechowego.