Tarta czekoladowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

26

1095 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

642 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1617 osób zapisało

Udostępnij
Tarta czekoladowa

Składniki

200 gramów

100 gramów

5 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Czekoladę i Kasię rozpuścić w kąpieli wodnej.

Tarta czekoladowa - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiać przez sito, dodać do masy czekoladowej.

Tarta czekoladowa - Krok 2

Krok 3

Następnie dodawać po jednym jaju i wymieszać tak, by składniki się połączyły (nie ubijać). Na koniec dodajemy cukier puder i mieszamy do powstania gładkiej masy.

Tarta czekoladowa - Krok 3

Krok 4

Wlać do tortownicy lub formy do tarty piec przez 15 min

Tarta czekoladowa - Krok 4
Moje Ciasto

Dobra rada:

Podawać ze świeżymi owocami i bitą śmietaną.

7

Opinie o przepisie

  • Mateusz Wysocki

    Mateusz Wysocki

    próbowałem zrobić i mi się zwarzyło

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika Waluś Łoboda

    Monika Waluś Łoboda

    Przecież to wielki zakalec!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz  Topczewski

    Tomasz Topczewski

    Łatwe, szybkie i bardzo dobre :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • karolina  pawalak

    karolina pawalak

    właśnie jem ;-) bardzo dobra i co najważniejsze mało czasu zajmuje przygotowanie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzesiek Pukajło

    Grzesiek Pukajło

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Goch

    Maciek Goch

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta czekoladowaTarta czekoladowa

Tarta czekoladowa to uniwersalna propozycja na ciasto. Przygotujesz ją z zaledwie kilku składników, takich jak: mąka, kostka do pieczenia oraz jajka. Aby wypiek zyskał intensywnie czekoladowy smak, wykorzystaj do niego gorzką tabliczkę czekolady z dużą zawartością miazgi kakaowej. Rozpuść ją z kostką do pieczenia w kąpieli wodnej. Ewentualnie zastąp ją czekoladą w proszku lub kakao wymieszanym z cukrem. Ciasto wyjdzie doskonałe, jeśli stopniowo będziesz dodawać do masy jajka. Jeśli zależy Ci na wyjątkowo słodkim smaku, wmieszaj w całość także cukier puder. Tartę piecz w okrągłej formie. Przed wstawieniem jej do piekarnika możesz posypać ją wiórkami czekolady. Aby ułatwić jej ścieranie na tarce, wcześniej dobrze schłódź ją w lodówce. Tarta po upieczeniu powinna być wilgotna, o konsystencji podobnej do brownie. Wypiek podawaj po wystudzeniu i odpowiednio go udekoruj. Świetnie sprawdzi się polewa czekoladowa lub wiórki kokosowe. Zaserwować możesz ją także z bitą śmietaną i sezonowymi owocami, lodami śmietankowymi lub łyżką domowych konfitur, np. ze słodko-kwaśnych porzeczek i wiśni. Sprawdź listę składników i przygotuj tartę czekoladową.