
Składniki
ciasto:
180 gramów
50 gramów
20 gramów
1 sztuka
100 gramów
masa czekoladowa:
200 gramów
200 gramów
40 gramów
oraz:
150 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesianą mąkę pszenną, cukier puder, kakao wymieszaj w misce. Dodaj masło, a potem jajko. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 60 minut.
Krok 2
Ciasto po schłodzeniu rozwałkuj. Przenieś na formę do tarty. Ponukłuwaj w kilku miejscach widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.
Krok 3
Śmietankę wlej do garnka. Podgrzej prawie do momentu wrzenia. Dodaj od razu połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszaj. Dodaj na koniec masło. Połącz całość.
Krok 4
Odstaw gotową masę czekoladową na kilka minut do wystudzenia.
Krok 5
Masę czekoladową wylej na ciasto. Wstaw tartę do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem udekoruj borówkami i granatem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Podobne przepisy
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta czekoladowa
Nie ma co tu kryć, czekolada to składnik, po który sięga prawdopodobnie większość kucharzy, stojących przed zadaniem przygotowania pysznego deseru. W tym wydaniu proponujemy nie tylko intensywnie czekoladowy krem – do kruchego spodu w przepisie na tartę czekoladową postanowiliśmy dorzucić porcję kakao. Ślinka cieknie na samą myśl o tym rarytasie.
Dla kogo?
Czy są z nami miłośnicy czekolady? Podejrzewamy, że tak, ponieważ ma ona wielkie grono wielbicieli w niemalże każdym zakątku świata. Szybką tartą czekoladową z całą pewnością nie będziecie rozczarowani.
Na jaką okazję?
Chcecie przygotować deser, który zadowoli wszystkie osoby zebrane w jadalni? Nie każdy przepada za wielopiętrowymi tortami, ale każdy skusi się na kawałek czekoladowej tarty.
Czy wiesz, że?
Tarty pieczone w różnych wydaniach są bardzo popularne we Francji. Z języka francuskiego wywodzi się zresztą nazwa wypieku, która w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu ciasto.
Dla urozmaicenia:
Krem czekoladowy do tarty smakuje kapitalnie z dodatkiem masła orzechowego.