
Składniki
ciasto:
180 gramów
50 gramów
20 gramów
1 sztuka
100 gramów
masa czekoladowa:
200 gramów
200 gramów
40 gramów
oraz:
150 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesianą mąkę pszenną, cukier puder, kakao wymieszaj w misce. Dodaj masło, a potem jajko. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 60 minut.

Krok 2
Ciasto po schłodzeniu rozwałkuj. Przenieś na formę do tarty. Ponukłuwaj w kilku miejscach widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.

Krok 3
Śmietankę wlej do garnka. Podgrzej prawie do momentu wrzenia. Dodaj od razu połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszaj. Dodaj na koniec masło. Połącz całość.

Krok 4
Odstaw gotową masę czekoladową na kilka minut do wystudzenia.

Krok 5
Masę czekoladową wylej na ciasto. Wstaw tartę do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem udekoruj borówkami i granatem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta czekoladowa
Nie ma co tu kryć, czekolada to składnik, po który sięga prawdopodobnie większość kucharzy, stojących przed zadaniem przygotowania pysznego deseru. W tym wydaniu proponujemy nie tylko intensywnie czekoladowy krem – do kruchego spodu w przepisie na tartę czekoladową postanowiliśmy dorzucić porcję kakao. Ślinka cieknie na samą myśl o tym rarytasie.
Dla kogo?
Czy są z nami miłośnicy czekolady? Podejrzewamy, że tak, ponieważ ma ona wielkie grono wielbicieli w niemalże każdym zakątku świata. Szybką tartą czekoladową z całą pewnością nie będziecie rozczarowani.
Na jaką okazję?
Chcecie przygotować deser, który zadowoli wszystkie osoby zebrane w jadalni? Nie każdy przepada za wielopiętrowymi tortami, ale każdy skusi się na kawałek czekoladowej tarty.
Czy wiesz, że?
Tarty pieczone w różnych wydaniach są bardzo popularne we Francji. Z języka francuskiego wywodzi się zresztą nazwa wypieku, która w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu ciasto.
Dla urozmaicenia:
Krem czekoladowy do tarty smakuje kapitalnie z dodatkiem masła orzechowego.