Tarta czekoladowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta czekoladowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

1428 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

771 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2321 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

180 gramów

50 gramów

20 gramów

1 sztuka

100 gramów

masa czekoladowa:

200 gramów

200 gramów

40 gramów

oraz:

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę pszenną, cukier puder, kakao wymieszaj w misce. Dodaj masło, a potem jajko. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 60 minut.

Tarta czekoladowa - Krok 1

Krok 2

Ciasto po schłodzeniu rozwałkuj. Przenieś na formę do tarty. Ponukłuwaj w kilku miejscach widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni, na ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.

Tarta czekoladowa - Krok 2

Krok 3

Śmietankę wlej do garnka. Podgrzej prawie do momentu wrzenia. Dodaj od razu połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszaj. Dodaj na koniec masło. Połącz całość.

Tarta czekoladowa - Krok 3

Krok 4

Odstaw gotową masę czekoladową na kilka minut do wystudzenia.

Tarta czekoladowa - Krok 4

Krok 5

Masę czekoladową wylej na ciasto. Wstaw tartę do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem udekoruj borówkami i granatem.

Tarta czekoladowa - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta czekoladowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta czekoladowaTarta czekoladowa

Nie ma co tu kryć, czekolada to składnik, po który sięga prawdopodobnie większość kucharzy, stojących przed zadaniem przygotowania pysznego deseru. W tym wydaniu proponujemy nie tylko intensywnie czekoladowy krem – do kruchego spodu w przepisie na tartę czekoladową postanowiliśmy dorzucić porcję kakao. Ślinka cieknie na samą myśl o tym rarytasie.

Dla kogo?

Czy są z nami miłośnicy czekolady? Podejrzewamy, że tak, ponieważ ma ona wielkie grono wielbicieli w niemalże każdym zakątku świata. Szybką tartą czekoladową z całą pewnością nie będziecie rozczarowani.

Na jaką okazję?

Chcecie przygotować deser, który zadowoli wszystkie osoby zebrane w jadalni? Nie każdy przepada za wielopiętrowymi tortami, ale każdy skusi się na kawałek czekoladowej tarty.

Czy wiesz, że?

Tarty pieczone w różnych wydaniach są bardzo popularne we Francji. Z języka francuskiego wywodzi się zresztą nazwa wypieku, która w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu ciasto.

Dla urozmaicenia:

Krem czekoladowy do tarty smakuje kapitalnie z dodatkiem masła orzechowego.