Rolada z bitą śmietaną i malinami
Malinowa Rozkosz

- Krok 1Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Następnie mieszając delikatnie łyżką dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, przestudzoną Kasię.
- Krok 2Przygotowane ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie łyżką. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na złoty kolor (10-15 minut).
- Krok 3Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na wilgotną ściereczkę. Szybko odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zwiń w roladę. Odstaw do przestygnięcia.
- Krok 4Przygotuj krem malinowy. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła.
- Krok 5Połowę malin rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Całość połącz delikatnie z ubitą śmietanką.
- Krok 6Przestudzone ciasto na roladę rozwiń, posmaruj kremem i posyp pozostałymi malinami. Zwiń w roladę i odstaw do lodówki, by masa dobrze stężała. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.

Rolada z bitą śmietaną i malinami powinna być delikatna, miękka, puszysta… Szukasz receptury, z którą przyrządzisz puszysty biszkopt i pyszne nadzienie? Mamy to! Sięgnij po przepis na roladę z malinami. Niezapomniane doznania smakowe gwarantowane! Istna słodycz!
Dla kogo?
Dla wielbicieli przekąsek! Niewątpliwą zaletą rolady jest to, że można ją przechowywać w lodówce przez długi czas.
Na jaką okazję?
Rolada z bitą śmietaną i malinami to świetna alternatywa dla tradycyjnych ciast. Zaskocz swoich gości!
Czy wiesz, że?
Najdłuższa rolada świata mierzy 25 metrów i 62 centymetry! Do jej wykonania zużyto prawie 400 jajek, a smakiem rarytasu mogło się delektować aż 1250 osób. Co więcej, całe wydarzenie odbyło się w Polsce! Istne szaleństwo! Kiedy kolejny rekord?
Dla urozmaicenia:
W tym przepisie świetnie sprawdzą się także truskawki, których smak równie dobrze komponuje się z bitą śmietaną.