Rolada z bitą śmietaną i malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z bitą śmietaną i malinami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

102

1264 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1741 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

0.75 szklanki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

do środka:

400 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dosypujemy powoli cukier, ciągle ubijając.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 1

Krok 2

Dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając. Do ubitych jajek dodajemy ocet i olej rzepakowy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy porcjami do utartych jajek, mieszamy delikatnie łopatką.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 2

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wkładamy ciasto do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 3

Krok 4

Upieczone ciasto przekładamy na czystą ściereczkę i zwijamy rulon przy pomocy ściereczki. Odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 4

Krok 5

Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody. Śmietanę ubijamy. Gdy zacznie tężeć dosypujemy cukier puder i wlewamy żelatynę. Miksujemy aż śmietana będzie sztywna. Ubitą śmietanę wkładamy na 10 minut do lodówki.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 5

Krok 6

Maliny kroimy na pół. Ciasto rozwijamy delikatnie. Nakładamy bitą śmietanę i układamy na niej maliny. Zawijamy ponownie ciasto.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada z bitą śmietaną i malinamiRolada z bitą śmietaną i malinami

Tym razem w kuchni można się nieźle zakręcić! Wszystko za sprawą biszkoptowej rolady z bitą śmietaną i malinami. Puszyste ciasto, które nie będzie się kruszyć i nie sprawi problemów przy zwijaniu oraz owocowo-śmietankowe nadzienie sprawią, że ten przepis na stałe wejdzie do Waszego deserowego jadłospisu, niezależnie od okazji.

Dla kogo?

Do tej pory rolady przygotowywaliście wyłącznie w wytrawnej wersji mięsnej? Najwyższa pora rozbudzić w sobie cukiernicze powołanie. Świat zjawiskowych deserów stoi otworem przed każdym kucharzem.

Na jaką okazję?

Szukacie pomysłu na rozpływający się w ustach smakołyk, który zadziwi smakoszów zebranych przy stole? Właśnie go znaleźliście. Malinową roladą z bitą śmietaną możecie cieszyć się w kameralnym gronie lub podczas wystawnych przyjęć i bankietów.

Czy wiesz, że?

Do ubijania śmietany dobrze jest wykorzystać naczynia szklane lub wykonane ze stali nierdzewnej. Warto umieścić je wcześniej w lodówce. Podobnie można potraktować metalowe łopatki lub końcówki miksera.

Dla urozmaicenia:

Równie apetyczne efekty uzyskacie, dodając do rolady z bitą śmietaną i malinami kakao, a do nadzienia ser mascarpone.