Rolada z bitą śmietaną i malinami

Malinowa Rozkosz

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

100

1168 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1673 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3061 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

0.75 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

krem malinowy:

1 szklanka

0.5 szklanki

400 gramów

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Następnie mieszając delikatnie łyżką dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, przestudzoną Kasię.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 1

Krok 2

Przygotowane ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie łyżką. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na złoty kolor (10-15 minut).

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 2

Krok 3

Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na wilgotną ściereczkę. Szybko odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zwiń w roladę. Odstaw do przestygnięcia.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem malinowy. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 4

Krok 5

Połowę malin rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Całość połącz delikatnie z ubitą śmietanką.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 5

Krok 6

Przestudzone ciasto na roladę rozwiń, posmaruj kremem i posyp pozostałymi malinami. Zwiń w roladę i odstaw do lodówki, by masa dobrze stężała. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 6
11

Opinie o przepisie

  • Marlena  Sarnowska

    Marlena Sarnowska

    Co to znaczy 0.2opak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Nakonieczna

    Henryka Nakonieczna

    super ciasta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Krol

    Sylwia Krol

    Pyszna rolada , szybko się robi, ja użyłam jagody zamiast malin wyszła pyszna :) polecam ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Cielęcy

    Barbara Cielęcy

    Witam. Ten przepis jest podany na jski wymiar blaszki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zsuzsanna Greksáné Nagy

    Zsuzsanna Greksáné Nagy

    Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Sobieraj

    Jola Sobieraj

    Najprostsze i najsmaczniejsze ciasto na świecie. Oczywiście to moja, subiektywna, opinia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Trela

    Kinga Trela

    Moja ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Trela

    Kinga Trela

    Malinka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Trela

    Anna Trela

    Kinga Trela patrz!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Chorzela

    Ewa Chorzela

    Co to znaczy 0.2 opak ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Kobus

    Helena Kobus

    Ale kusicie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada z bitą śmietaną i malinamiRolada z bitą śmietaną i malinami

Rolada z bitą śmietaną i malinami powinna być delikatna, miękka, puszysta… Szukasz receptury, z którą przyrządzisz puszysty biszkopt i pyszne nadzienie? Mamy to! Sięgnij po przepis na roladę z malinami. Niezapomniane doznania smakowe gwarantowane! Istna słodycz!

Dla kogo?

Dla wielbicieli przekąsek! Niewątpliwą zaletą rolady jest to, że można ją przechowywać w lodówce przez długi czas.

Na jaką okazję?

Rolada z bitą śmietaną i malinami to świetna alternatywa dla tradycyjnych ciast. Zaskocz swoich gości!

Czy wiesz, że?

Najdłuższa rolada świata mierzy 25 metrów i 62 centymetry! Do jej wykonania zużyto prawie 400 jajek, a smakiem rarytasu mogło się delektować aż 1250 osób. Co więcej, całe wydarzenie odbyło się w Polsce! Istne szaleństwo! Kiedy kolejny rekord?

Dla urozmaicenia:

W tym przepisie świetnie sprawdzą się także truskawki, których smak równie dobrze komponuje się z bitą śmietaną.