Rolada z bitą śmietaną i malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Rolada z bitą śmietaną i malinami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

101

1259 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1725 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3084 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

0.75 szklanki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

do środka:

400 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dosypujemy powoli cukier, ciągle ubijając.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 1

Krok 2

Dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając. Do ubitych jajek dodajemy ocet i olej rzepakowy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy porcjami do utartych jajek, mieszamy delikatnie łopatką.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 2

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wkładamy ciasto do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 3

Krok 4

Upieczone ciasto przekładamy na czystą ściereczkę i zwijamy rulon przy pomocy ściereczki. Odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 4

Krok 5

Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody. Śmietanę ubijamy. Gdy zacznie tężeć dosypujemy cukier puder i wlewamy żelatynę. Miksujemy aż śmietana będzie sztywna. Ubitą śmietanę wkładamy na 10 minut do lodówki.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 5

Krok 6

Maliny kroimy na pół. Ciasto rozwijamy delikatnie. Nakładamy bitą śmietanę i układamy na niej maliny. Zawijamy ponownie ciasto.

Rolada z bitą śmietaną i malinami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z bitą śmietaną i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada z bitą śmietaną i malinamiRolada z bitą śmietaną i malinami

Tym razem w kuchni można się nieźle zakręcić! Wszystko za sprawą biszkoptowej rolady z bitą śmietaną i malinami. Puszyste ciasto, które nie będzie się kruszyć i nie sprawi problemów przy zwijaniu oraz owocowo-śmietankowe nadzienie sprawią, że ten przepis na stałe wejdzie do Waszego deserowego jadłospisu, niezależnie od okazji.

Dla kogo?

Do tej pory rolady przygotowywaliście wyłącznie w wytrawnej wersji mięsnej? Najwyższa pora rozbudzić w sobie cukiernicze powołanie. Świat zjawiskowych deserów stoi otworem przed każdym kucharzem.

Na jaką okazję?

Szukacie pomysłu na rozpływający się w ustach smakołyk, który zadziwi smakoszów zebranych przy stole? Właśnie go znaleźliście. Malinową roladą z bitą śmietaną możecie cieszyć się w kameralnym gronie lub podczas wystawnych przyjęć i bankietów.

Czy wiesz, że?

Do ubijania śmietany dobrze jest wykorzystać naczynia szklane lub wykonane ze stali nierdzewnej. Warto umieścić je wcześniej w lodówce. Podobnie można potraktować metalowe łopatki lub końcówki miksera.

Dla urozmaicenia:

Równie apetyczne efekty uzyskacie, dodając do rolady z bitą śmietaną i malinami kakao, a do nadzienia ser mascarpone.