Churros przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Churros

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

200 gramów

3 sztuki

1 litr

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku z wodą rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę.

Churros - Krok 1

Krok 2

Dokładnie mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Odstawiamy do przestudzenia.

Churros - Krok 2

Krok 3

Po chwili wbijamy jajka i miksujemy.

Churros - Krok 3

Krok 4

Olej podgrzewamy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczy. Smażymy do zarumienią z obu stron. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta.

Churros - Krok 4

Krok 5

Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem.

Churros - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Opcjonalnie można podać z gorącą czekoladą.

2

Opinie o przepisie

  • banan_gotuje

    banan_gotuje , 05.04.2022

    Łatwe składniki lecz bez rękawa cukierniczego ci się nie uda więc niestety nie mogę zrobić :/

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Churros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Miodowe ciasteczka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - ChurrosChurros

Jeśli hiszpańską kuchnię kojarzycie jedynie z owocami morza, paellą czy różnorodnymi tapas, czas odkryć słodką stronę iberyjskich dań. Idealnym pomysłem będzie przygotowanie churros według naszego przepisu. To długie paski ciasta, wyciśniętego na rozgrzany olej. Smażone churros zachwycą każdego miłośnika oryginalnych deserów. Co więcej, nie potrzebujecie niczego specjalnego, aby zrobić churros w domu. Wystarczą: woda, masło, mąka pszenna, jajka oraz olej. Dzięki tym kilku składnikom szybko przygotujecie hiszpańskie churrosy – łakocie, które na pewno będą stałym elementem waszego deserowego menu.

Dla kogo?

Trudno znaleźć osobę, której churros nie przypadłyby do gustu. To propozycja zarówno dla miłośników prostych w przygotowaniu łakoci, jak i tych z was, którzy szukają pomysłu na oryginalny deser.

Na jaką okazję?

Churros świetnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i w czasie wyjątkowych uroczystości. To doskonały pomysł na słodką przekąskę podczas wizyty znajomych czy też w czasie długiego wieczoru filmowego.

Czy wiesz, że?

W niektórych krajach churros serwuje się wraz ze stopionym serem. Przykładem jest choćby Urugwaj. Warto też wspomnieć, że churros są deserem, który ma stałe miejsce w hiszpańskiej tradycji. Moczone w filiżance z gorącą czekoladą churrosy są obowiązkowym elementem powitania Nowego Roku.

Dla urozmaicenia:

Churros można posypać cukrem pudrem lub opcjonalnie polać roztopioną czekoladą, dzięki czemu stworzycie wyjątkowe chocolate con churros.