Churros przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Churros

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

322 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

200 gramów

3 sztuki

1 litr

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku z wodą rozpuść prawdziwe masło. Do ciepłej wody dodaj mąkę pszenną i bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, do momentu, w którym powstanie gęsta i jednolita masa.

Churros - Krok 1

Krok 2

Odstaw gęstą masę do przestudzenia.

Churros - Krok 2

Krok 3

Do przestudzonej masy jajecznej dodaj kurze jaja i zmiksuj na gładką masę. Tak powstałe ciasto jest gotowe do smażenia.

Churros - Krok 3

Krok 4

Do głębokiej patelni lub szerokiego garnka wlej olej i dobrze rozgrzej tłuszcz. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj churros bezpośrednio na olej i smaż w głębokim tłuszczu, aż hiszpańskie ciasteczka z obu stron ładnie się zarumienią. Czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta. Usmażone ciasteczka churros wyławiaj z oleju za pomocą łyżki cedzakowej z dziurkami i przekładaj na talerz wyłożony warstwą ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Churros - Krok 4

Krok 5

Gotowe churros serwuj posypane cukrem pudrem.

Churros - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jak urozmaicić smak churros? Przepis możesz wzbogacić o smak gorzkiej czekolady i polać nią wierzch ciasta. Miłośnikom słodkości te hiszpańskie ciasteczka powinny posmakować także w towarzystwie syropy klonowego.

2

Opinie o przepisie

  • banan_gotuje

    banan_gotuje , 05.04.2022

    Łatwe składniki lecz bez rękawa cukierniczego ci się nie uda więc niestety nie mogę zrobić :/

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Churros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Churros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciastka z budyniem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - ChurrosChurros

Jeśli hiszpańską kuchnię kojarzycie jedynie z owocami morza, paellą czy różnorodnymi tapas, czas odkryć słodką stronę iberyjskich dań. Prawdziwą furorę robi ostatnio przepis na churros. To długie paski ciasta, które wyciska się bezpośrednio na rozgrzany olej. Smażone churros zachwycą każdego miłośnika oryginalnych deserów. Co więcej, nie potrzebujesz niczego specjalnego, aby zrobić churros w domu. Wystarczą: woda, masło, mąka pszenna, jajka oraz olej. Dzięki tym kilku składnikom szybko przygotujesz hiszpańskie churrosy – łakocie, które na pewno będą stałym elementem Twojego deserowego menu.

Dla kogo?

Trudno znaleźć osobę, której przepis na hiszpańskie churrosy nie przypadłyby do gustu. To dobra propozycja zarówno dla miłośników prostych w przygotowaniu łakoci, jak i tych z Was, którzy szukają pomysłu na oryginalny deser.

Na jaką okazję?

Przepis na churros świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i w czasie wyjątkowych uroczystości. To doskonały pomysł na słodką przekąskę podczas wizyty znajomych czy też w czasie długiego wieczoru filmowego we dwoje.

Czy wiesz, że?

W niektórych krajach churros serwuje się wraz ze stopionym serem. Przykładem jest choćby Urugwaj. Warto też wspomnieć, że churros są deserem, który ma stałe miejsce w hiszpańskiej tradycji. Moczone w filiżance z gorącą czekoladą churrosy są obowiązkowym elementem powitania Nowego Roku.

Dla urozmaicenia:

Jak zmienić smak churros? Przepis oryginalny zakłada serwowanie ciasteczek w towarzystwie cukru pudru. Tymczasem smak deseru może wzbogacić również gorąca polewa czekoladowa czy domowej roboty krem orzechowy.