
Składniki
250 gramów
100 gramów
200 gramów
3 sztuki
1 litr
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondelku z wodą rozpuść prawdziwe masło. Do ciepłej wody dodaj mąkę pszenną i bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, do momentu, w którym powstanie gęsta i jednolita masa.

Krok 2
Odstaw gęstą masę do przestudzenia.

Krok 3
Do przestudzonej masy jajecznej dodaj kurze jaja i zmiksuj na gładką masę. Tak powstałe ciasto jest gotowe do smażenia.

Krok 4
Do głębokiej patelni lub szerokiego garnka wlej olej i dobrze rozgrzej tłuszcz. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj churros bezpośrednio na olej i smaż w głębokim tłuszczu, aż hiszpańskie ciasteczka z obu stron ładnie się zarumienią. Czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta. Usmażone ciasteczka churros wyławiaj z oleju za pomocą łyżki cedzakowej z dziurkami i przekładaj na talerz wyłożony warstwą ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Krok 5
Gotowe churros serwuj posypane cukrem pudrem.


Dobra rada:
Jak urozmaicić smak churros? Przepis możesz wzbogacić o smak gorzkiej czekolady i polać nią wierzch ciasta. Miłośnikom słodkości te hiszpańskie ciasteczka powinny posmakować także w towarzystwie syropy klonowego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Churros
Jeśli hiszpańską kuchnię kojarzycie jedynie z owocami morza, paellą czy różnorodnymi tapas, czas odkryć słodką stronę iberyjskich dań. Prawdziwą furorę robi ostatnio przepis na churros. To długie paski ciasta, które wyciska się bezpośrednio na rozgrzany olej. Smażone churros zachwycą każdego miłośnika oryginalnych deserów. Co więcej, nie potrzebujesz niczego specjalnego, aby zrobić churros w domu. Wystarczą: woda, masło, mąka pszenna, jajka oraz olej. Dzięki tym kilku składnikom szybko przygotujesz hiszpańskie churrosy – łakocie, które na pewno będą stałym elementem Twojego deserowego menu.
Dla kogo?
Trudno znaleźć osobę, której przepis na hiszpańskie churrosy nie przypadłyby do gustu. To dobra propozycja zarówno dla miłośników prostych w przygotowaniu łakoci, jak i tych z Was, którzy szukają pomysłu na oryginalny deser.
Na jaką okazję?
Przepis na churros świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i w czasie wyjątkowych uroczystości. To doskonały pomysł na słodką przekąskę podczas wizyty znajomych czy też w czasie długiego wieczoru filmowego we dwoje.
Czy wiesz, że?
W niektórych krajach churros serwuje się wraz ze stopionym serem. Przykładem jest choćby Urugwaj. Warto też wspomnieć, że churros są deserem, który ma stałe miejsce w hiszpańskiej tradycji. Moczone w filiżance z gorącą czekoladą churrosy są obowiązkowym elementem powitania Nowego Roku.
Dla urozmaicenia:
Jak zmienić smak churros? Przepis oryginalny zakłada serwowanie ciasteczek w towarzystwie cukru pudru. Tymczasem smak deseru może wzbogacić również gorąca polewa czekoladowa czy domowej roboty krem orzechowy.































