Pierniczki Choinkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierniczki Choinkowe

Autor: madzia122239

ratingratingratingratingrating

1

heart
21 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szklanka

2.5 szklanki

10 gramów

1 szklanka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku delikatnie podgrzej masło z miodem,cukrem pudrem i śmietaną.Gdy przestygnie dodaj jajko

Krok 2

Mąkę połącz z kakao,sodą,cynamonem i przyprawą do piernika.Wlej masło z dodatkami.Wyrób i odstaw do lodówki na 30 min.Następnie rozwałkuj na grubość 2 cm i wytnij ciasteczka.Piecz przez 15 min w temperaturze 180st

Krok 3

Udekoruj lukrem ze sklepu lub przygotujcie sami. Lukier-białko.1,5 szklanki cukru pudru

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki Choinkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki Choinkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki Choinkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki Choinkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki Choinkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki Choinkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki Choinkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierniczki Choinkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej