Pierniczki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

187

2014 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2438 osób zapisało

Udostępnij
Pierniczki

Składniki

60 gramów

3 łyżki

170 gramów

1.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

30 gramów

2 sztuki

50 mililitrów

lukier:

1 sztuka

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy wymieszaj cynamon i imbir z przesianą mąką.

Pierniczki - Krok 1

Krok 2

Dodaj do niej kolejno miód, cukier, sodę, masło i jedno jajko. Zacznij wyrabiać ciasto dodając stopniowo ciepłe mleko.

Pierniczki - Krok 2

Krok 3

Gładkie, wyrobione ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj kształty foremkami do pierniczków.

Pierniczki - Krok 3

Krok 4

Gotowe pierniczki ułóż na dużej blaszce wyłożonej pergaminem i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Pierniczki - Krok 4

Krok 5

Piecz w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 180 st. C.

Pierniczki - Krok 5

Krok 6

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Przestudzone pierniczki udekoruj lukrem za pomocą pędzla lub patyczka.

Pierniczki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PierniczkiPierniczki

Pierniczki to tradycyjny deser bożonarodzeniowy. Popularność zdobywają nie tylko oryginalnym, korzennym smakiem, ale także zdobieniami, które sprawiają, że to zwykłe ciastko przemienia się w małe arcydzieło. Nikt jednak nie powiedział, że pierniki to tylko świąteczny specjał. Jeśli jesteście tego samego zdania, spróbujcie przygotować tę słodką przekąskę, według naszego przepisu. Jest prosty i szybki, a gotowe ciasteczka – pyszne! Zapraszamy na całoroczne lukrowane pierniczki – smacznego!

Dla kogo?

Dla każdego! Przepis na pierniczki to doskonała propozycja dla osób lubiących słodkie dodatki do popołudniowej herbaty.

Na jaką okazję?

Bez wahania można odpowiedzieć – na każdą! Pierniki idealnie sprawdzą się na co dzień, podczas świątecznych spotkań, a także jako słodka przekąska zabierana do pracy czy w podróż.

Czy wiesz, że?

Pierwszy cech piernikarzy, czyli osób zawodowo zajmujących się przygotowywaniem pierników, powstał w Krakowie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz stworzyć różnokolorowy lukier do ozdoby pierników – wykorzystaj gotowe barwniki spożywcze lub warzywa i owoce np. burak, wiśnie czy sok z marchwi.