Pierniczki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

187

1992 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2438 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 szklanki

2 szklanki

2 łyżeczki

0.75 szklanki

lukier:

0 gramów

0 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.

Pierniczki - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.

Pierniczki - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. (Możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.)

Pierniczki - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej Kasią, dużej płaskiej blaszce i piecz 8-10 minut w 180 st.C

Pierniczki - Krok 4

Krok 5

Cukier puder wymieszaj z odrobiną mleka lub soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Tak przygotowany lukier rozłóż do kilku miseczek i zabarw dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego.

Pierniczki - Krok 5

Krok 6

Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.

Pierniczki - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • tyna 002

    tyna 002

    Bardzo dobre, trzeba dac więcej mąki. Mi wyszły cztery blaszki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Rogala

    Anna Rogala

    Czy te pierniki są smaczne?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Stasikowska Stasikowska

    Lidia Stasikowska Stasikowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Zalewska

    Patrycja Zalewska

    Witam,ile plus minus wychodzi pierniczków?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja  Kalisz

    Patrycja Kalisz

    pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    pyszne i piekne

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PierniczkiPierniczki

Szukasz inspiracji na wypieki bożonarodzeniowe? Dobrą propozycją będą pierniczki. Odpowiednio doprawione cynamonem i zmiażdżonymi w moździerzu goździkami, na pewno przypadną do gustu fanom korzennych smaków. Możesz je podawać nie tylko na święta – równie dobrze sprawdzą się jako słodka przekąska na podwieczorek. Jak przygotować udaną masę piernikową? Pamiętaj, aby dokładnie przesiać mąkę przez sitko – dzięki temu łatwiej zagnieciesz ciasto. Koniecznie dodaj do niego miód, który zapewni słodki smak. Świetnie sprawdzą się szczególnie: wielokwiatowy, lipowy lub mniszkowy. Ciasto możesz dodatkowo doprawić szczyptą suszonej lawendy spożywczej. Gotowe wypieki udekoruj polewą – zanim stężeje, możesz wysypać na nią kolorową posypkę. Jako piernikowej glazury użyj lukru, który – zabarwiony barwnikami spożywczymi – będzie się ciekawie prezentował. Pomocne przy strojeniu pierników będzie wykonanie rożka z folii spożywczej z odciętym brzegiem. Dzięki niemu łatwiej będzie rozprowadzać polewę na wierzchu ciastek. Już dziś wypróbuj nasz przepis.