Składniki
320 gramów
3 łyżki
170 gramów
1.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
30 gramów
2 sztuki
50 mililitrów
lukier:
1 sztuka
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na stolnicy wymieszaj cynamon i imbir z przesianą mąką.
Krok 2
Dodaj do niej kolejno miód, cukier, sodę, masło i jedno jajko. Zacznij wyrabiać ciasto dodając stopniowo ciepłe mleko.
Krok 3
Gładkie, wyrobione ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj kształty foremkami do pierniczków.
Krok 4
Gotowe pierniczki ułóż na dużej blaszce wyłożonej pergaminem i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Krok 5
Piecz w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 180 st. C.
Krok 6
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Przestudzone pierniczki udekoruj lukrem za pomocą pędzla lub patyczka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierniczki
Pulchne lub kruche, gorące lub serwowane na zimno, za to zawsze intensywnie pachnące korzennymi przyprawami – pierniczki niezmiennie budzą skojarzenia ze świętami Bożego Narodzenia. Warto przyrządzać je także na co dzień. Szybko przekonasz się, że prosty przepis na pierniczki zawsze warto mieć pod ręką, ponieważ jest deserem, który fantastycznie smakuje niezależnie od daty w kalendarzu.
Dla kogo? Masz w sobie zacięcie artystyczne? Ciasto piernikowe na pierniczki pozwoli Ci wyszaleć się w kuchni! Nie musisz szykować piernika w jednej dużej brytfannie. Z masy piernikowej możesz przygotować także smaczne i apetyczne ciasteczka – pierniczki świąteczne. Wystarczy, że podzielisz ją na mniejsze części i uformujesz pierniczki według uznania, cienko rozwałkowując ciasto. Ciekawie będą wyglądać serca, gwiazdki, ludziki lub świąteczne choinki. Udekorowane pierniczki np. wiórkami kokosowymi lub czekoladową polewą, z pewnością przykują uwagę. Wypróbuj także wariantu w postaci pulchnych ciasteczek z owocowym nadzieniem. Do pierników świątecznych warto dodawać dowolne bakalie: orzechy włoskie, migdały, rodzynki. Przepis na pierniczki domowe to początek doskonałej zabawy w kuchni.
Na jaką okazję? Pierniczki z powodzeniem sprawdzą się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Nie potrzeba szczególnego pretekstu, by pozwolić sobie na słodkie co nieco w postaci pysznych pierniczków. Istnieje wiele różnych przepisów na ciasto piernikowe. Możesz go przygotowywać z miodem, burakami, śliwkami, jabłkami, a także z marmoladą. Planujesz apetyczny i efektowny wypiek na święta? W takim razie zdecyduj się na piernikową miskę, która będzie wspaniale prezentować się na wigilijnym stole. Możesz umieszczać w niej różne cukierki i niewielkie pierniczki – najlepiej polane lukrem i ozdobione kolorowymi posypkami.
Czy wiesz, że? Co wyróżnia pierniki na tle innych ciast? Na pewno niepowtarzalny zapach, który uzyskasz dzięki uzupełnieniu przepisu na ciasto na pierniki dodatkiem korzennych przypraw. Kup gotowe lub stwórz własną ich mieszankę. Do jej zrobienia będziesz potrzebować między innymi: cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, anyżu, ziela angielskiego, pieprzu oraz goździków. Wszystko dokładnie zmiel lub utrzyj w moździerzu, a następnie wykorzystaj, przygotowując nasz sprawdzony przepis na pierniczki.
Dla urozmaicenia: Sprawdź nasze przepisy na powidlak i miodownik. Ten pierwszy podawaj z pokruszonymi pistacjami. Natomiast miodownik udekoruj zrobioną z cukru pudru choinką – oba warianty doskonale sprawdzą się na święta Bożego Narodzenia. Klasyczne pierniki podawaj z kolei przekrojone i posmarowane owocowym dżemem. Z pierniczkami domowymi