
Składniki
2 szklanki
1 szklanka
1 szklanka
1 szklanka
3 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajko miksujemy z cukrem, kakao i olejem.

Krok 2
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Przesiewamy do miski. Dodajemy naprzemiennie z mlekiem do utartych jajek z cukrem, kakao i olejem.

Krok 3
Na koniec dodajemy powidła. Krótko miksujemy.

Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę. Murzynka pieczemy przez ok. 50 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Murzynek z powidłami
Oto ciasto, do którego wiele osób podchodzi z ogromnym sentymentem. Prosty do zrobienia smakołyk w przeszłości często pojawiał się na stołach. Można zachwycać się finezyjnymi deserami, które wychodzą spod rąk profesjonalnych cukierników, ale powrót do tradycyjnego murzynka z powidłami śliwkowymi zawsze będzie przyjemny.
Dla kogo?
Wyśmienity smak domowego murzynka z powidłami dostępny jest dla każdego. Przepis udaje się zawsze, więc stanowi doskonałą propozycję dla początkujących, którzy dopiero odkrywają w sobie kulinarne powołanie.
Na jaką okazję?
Receptura w sam raz, gdy spontanicznie postanowiliście coś upiec. Wymieszanie składników nie trwa długo, a czas, który proste ciasto spędza w piekarniku, wykorzystacie na uporządkowanie kuchni i wyciągnięcie z kredensu deserowych talerzyków.
Czy wiesz, że?
W tradycyjnych przepisach na powidła najczęściej pojawiają się śliwki węgierki.
Dla urozmaicenia:
Do przełożenia murzynka można użyć powideł aroniowych, wiśniowych, morelowych lub konfitury z owoców czarnego bzu.