Murzynek z powidłami śliwkowymi – przepis: ciasto | Przepisy.pl pixel

Murzynek z powidłami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

heart
263 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

420 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1499 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajko miksujemy z cukrem, kakao i olejem.

Murzynek z powidłami - Krok 1

Krok 2

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Przesiewamy do miski. Dodajemy naprzemiennie z mlekiem do utartych jajek z cukrem, kakao i olejem.

Murzynek z powidłami - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodajemy powidła. Krótko miksujemy.

Murzynek z powidłami - Krok 3

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę. Murzynka pieczemy przez ok. 50 minut.

Murzynek z powidłami - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Katarzyna.postawa@interia.pl

    Katarzyna.postawa@interia.pl , 05.04.2025

    Czy powidła można zamienić na dżem?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Zoja

    Zoja , 29.03.2024

    Właśnie piekę ,podoba mi się przepis bo jest ekonomiczny 1 jajko i olej to przeważyło że go wybrałam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria

    Wiktoria , 08.02.2022

    ciasto pyszne polecam serdecznie,lecz warto dodac,mniej oleju,oraz pół szklanki cukru.pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Hala

    Hala , 10.10.2021

    super ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Stawarz

    Krystyna Stawarz , 12.02.2021

    Szybko i jest pyszny Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Maskal

    Jolanta Maskal , 09.01.2021

    upiekłam dla mojej córki,pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Murzynek z powidłamiMurzynek z powidłami

Oto ciasto, do którego wiele osób podchodzi z ogromnym sentymentem. Prosty do zrobienia smakołyk w przeszłości często pojawiał się na stołach. Można zachwycać się finezyjnymi deserami, które wychodzą spod rąk profesjonalnych cukierników, ale powrót do tradycyjnego murzynka z powidłami śliwkowymi zawsze będzie przyjemny.

Dla kogo?

Wyśmienity smak domowego murzynka z powidłami dostępny jest dla każdego. Przepis udaje się zawsze, więc stanowi doskonałą propozycję dla początkujących, którzy dopiero odkrywają w sobie kulinarne powołanie.

Na jaką okazję?

Receptura w sam raz, gdy spontanicznie postanowiliście coś upiec. Wymieszanie składników nie trwa długo, a czas, który proste ciasto spędza w piekarniku, wykorzystacie na uporządkowanie kuchni i wyciągnięcie z kredensu deserowych talerzyków.

Czy wiesz, że?

W tradycyjnych przepisach na powidła najczęściej pojawiają się śliwki węgierki.

Dla urozmaicenia:

Do przełożenia murzynka można użyć powideł aroniowych, wiśniowych, morelowych lub konfitury z owoców czarnego bzu.