Murzynek z powidłami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Murzynek z powidłami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

32 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

290 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajko miksujemy z cukrem, kakao i olejem.

Murzynek z powidłami - Krok 1

Krok 2

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Przesiewamy do miski. Dodajemy naprzemiennie z mlekiem do utartych jajek z cukrem, kakao i olejem.

Murzynek z powidłami - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodajemy powidła. Krótko miksujemy.

Murzynek z powidłami - Krok 3

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę. Murzynka pieczemy przez ok. 50 minut.

Murzynek z powidłami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Murzynek z powidłamiMurzynek z powidłami

Oto ciasto, do którego wiele osób podchodzi z ogromnym sentymentem. Prosty do zrobienia smakołyk w przeszłości często pojawiał się na stołach. Można zachwycać się finezyjnymi deserami, które wychodzą spod rąk profesjonalnych cukierników, ale powrót do tradycyjnego murzynka z powidłami śliwkowymi zawsze będzie przyjemny.

Dla kogo?

Wyśmienity smak domowego murzynka z powidłami dostępny jest dla każdego. Przepis udaje się zawsze, więc stanowi doskonałą propozycję dla początkujących, którzy dopiero odkrywają w sobie kulinarne powołanie.

Na jaką okazję?

Receptura w sam raz, gdy spontanicznie postanowiliście coś upiec. Wymieszanie składników nie trwa długo, a czas, który proste ciasto spędza w piekarniku, wykorzystacie na uporządkowanie kuchni i wyciągnięcie z kredensu deserowych talerzyków.

Czy wiesz, że?

W tradycyjnych przepisach na powidła najczęściej pojawiają się śliwki węgierki.

Dla urozmaicenia:

Do przełożenia murzynka można użyć powideł aroniowych, wiśniowych, morelowych lub konfitury z owoców czarnego bzu.