Murzynek z powidłami śliwkowymi – przepis: ciasto | Przepisy.pl pixel

Murzynek z powidłami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
258 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

416 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1479 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajko miksujemy z cukrem, kakao i olejem.

Murzynek z powidłami - Krok 1

Krok 2

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Przesiewamy do miski. Dodajemy naprzemiennie z mlekiem do utartych jajek z cukrem, kakao i olejem.

Murzynek z powidłami - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodajemy powidła. Krótko miksujemy.

Murzynek z powidłami - Krok 3

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę. Murzynka pieczemy przez ok. 50 minut.

Murzynek z powidłami - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Katarzyna.postawa@interia.pl

    Katarzyna.postawa@interia.pl , 05.04.2025

    Czy powidła można zamienić na dżem?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Zoja

    Zoja , 29.03.2024

    Właśnie piekę ,podoba mi się przepis bo jest ekonomiczny 1 jajko i olej to przeważyło że go wybrałam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria

    Wiktoria , 08.02.2022

    ciasto pyszne polecam serdecznie,lecz warto dodac,mniej oleju,oraz pół szklanki cukru.pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Hala

    Hala , 10.10.2021

    super ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Stawarz

    Krystyna Stawarz , 12.02.2021

    Szybko i jest pyszny Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Maskal

    Jolanta Maskal , 09.01.2021

    upiekłam dla mojej córki,pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Murzynek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Murzynek z powidłamiMurzynek z powidłami

Oto ciasto, do którego wiele osób podchodzi z ogromnym sentymentem. Prosty do zrobienia smakołyk w przeszłości często pojawiał się na stołach. Można zachwycać się finezyjnymi deserami, które wychodzą spod rąk profesjonalnych cukierników, ale powrót do tradycyjnego murzynka z powidłami śliwkowymi zawsze będzie przyjemny.

Dla kogo?

Wyśmienity smak domowego murzynka z powidłami dostępny jest dla każdego. Przepis udaje się zawsze, więc stanowi doskonałą propozycję dla początkujących, którzy dopiero odkrywają w sobie kulinarne powołanie.

Na jaką okazję?

Receptura w sam raz, gdy spontanicznie postanowiliście coś upiec. Wymieszanie składników nie trwa długo, a czas, który proste ciasto spędza w piekarniku, wykorzystacie na uporządkowanie kuchni i wyciągnięcie z kredensu deserowych talerzyków.

Czy wiesz, że?

W tradycyjnych przepisach na powidła najczęściej pojawiają się śliwki węgierki.

Dla urozmaicenia:

Do przełożenia murzynka można użyć powideł aroniowych, wiśniowych, morelowych lub konfitury z owoców czarnego bzu.