Ciasto Maxi King - przepis na ciasto bez pieczenia | Przepisy.pl pixel

Ciasto Maxi King

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1040

5223 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10441 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36473 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

50 gramów

600 gramów

karmel:

115 gramów

75 mililitrów

50 gramów

krem śmietankowy:

60 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

50 gramów

30 gramów

30 gramów

nadzienie z czekolady:

85 mililitrów

85 mililitrów

190 gramów

90 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj karmel. Cukier wymieszaj w garnku z niewielką ilością wody i ugotuj karmel. Wlej śmietanę, gotuj aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw, jak karmel osiągnie temperaturę pokojową dodaj zimne masło i dokładnie wymieszaj aż wszystko się połączy.

Ciasto Maxi King - Krok 1

Krok 2

2. Przygotuj krem. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj rózgą. Odstaw do ostygnięcia.

Ciasto Maxi King - Krok 2

Krok 3

Nadzienie czekoladowe. Zagotuj mleko i śmietanę. Połam czekoladę i dodaj do gorącego płynu. Wymieszaj, jak wszystko lekko ostygnie dodaj zimne masło i wymieszaj aż składniki się połączą.

Ciasto Maxi King - Krok 3

Krok 4

Orzechy posyp cukrem pudrem i piecz w temperaturze 170 stopni przez kilka minut mieszając od czasu do czasu aż zrobią się złociste i karmelowe. Jak wystygną posiekaj je lekko.

Ciasto Maxi King - Krok 4

Krok 5

Naszykuj blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm. Wyłóż dno oraz boki pergaminem. Na dnie ułóż pierwszą warstwę herbatników, następnie posmaruj kremem śmietankowym i ułóż kolejną warstwę herbatników.

Ciasto Maxi King - Krok 5

Krok 6

Teraz wylej na wierzch karmel i połóż większe ciastka.

Ciasto Maxi King - Krok 6

Krok 7

Na końcu wylej nadzienie z mlecznej czekolady. Na wierzchu ciasto posyp prażonymi orzechami. Przed podaniem wstaw do zamrażalnika na 1h.

Ciasto Maxi King - Krok 7
4

Opinie o przepisie

  • Dominik Bochnak

    Dominik Bochnak , 13.12.2020

    TAK po prostu genialny przepis nic dodać nic ująć, smakuje każdemu, rozkosz dla podniebienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Bochnak

    Dominik Bochnak , 13.12.2020

    TAK robiłem niejednokrotnie no za pierwszym razem wyszedł tak no średnio ale za każdym kolejnym wychodził coraz lepiej, ten przepis stał się moim ulubionym przepisem na ciasto. Po prostu jest genialne świetnie smakuje, rozkosz dla podniebienia <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel

    Daniel , 08.12.2020

    TAK dzieciaki będą się zajadać tym ciastem w te święta!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 06.12.2020

    TAK <3 świetny przepis, który zasmakuje i młodszym i starszym. Łatwy do wykonania, idealnie nadaje się na świąteczny stół.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Maxi King - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Maxi King - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Maxi King - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Maxi King - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Maxi King - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Maxi King - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Maxi King - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Maxi King - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto cytrynowe
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto Maxi KingCiasto Maxi King

Już nie musicie decydować, jaki deser przygotować. Karmelowe, czekoladowe, a może śmietankowe? Wszystkie te smaki znajdziecie w jednym cieście Maxi King – prawdziwie królewskiej słodkości. Szykuje się nadzwyczajna uczta dla wszystkich łasuchów.

Dla kogo?

Pieczenie to Wasz żywioł? Dla odmiany przygotujcie ciasto Maxi King na zimno. Piekarnik przyda się jedynie do uprażenia orzechów. Manewr ten wydobędzie z nich pełnię smaku i aromatu.

Na jaką okazję?

Wiecie, że w Waszej jadalni pojawią się amatorzy słodkości? Tym ciastem z pewnością nie będą zawiedzeni.

Czy wiesz, że?

Jednym z podstawowych składników przepisu na ciasto Maxi King są herbatniki. Niepozorne ciastka od wieków zajmowały ważne miejsce wśród przekąsek angielskich. Przygotowywano je w okrągłym kształcie zarówno na słodko, jak i na słono.

Dla urozmaicenia:

W orzechowej mieszance mogą znaleźć się orzeszki ziemne, laskowe i włoskie.