Ciasto Maxi King

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1021

4721 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

10272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

36090 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

42 sztuki

1 słoik

krem:

1 opakowanie

150 mililitrów

150 gramów

1 łyżeczka

300 gramów

wierzch:

100 gramów

50 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie warstwą herbatników.

Ciasto Maxi King - Krok 1

Krok 2

Mleko podgrzej i rozpuść w nim cukier i cukier wanilinowy. Wystudź. Orzeszki posiekaj i upraż na suchej patelni.

Ciasto Maxi King - Krok 2

Krok 3

Miękką Kasię utrzyj na puszystą masę. Ciągle ucierając wlewaj cienkim strumieniem mleko z cukrem i wsyp partiami mleko w proszku.

Ciasto Maxi King - Krok 3

Krok 4

Na herbatniki w formie wyłóż krem i przykryj kolejną warstwą herbatników.

Ciasto Maxi King - Krok 4

Krok 5

Na herbatnikach rozsmaruj masę kajmakową i ponownie przykryj herbatnikami.

Ciasto Maxi King - Krok 5

Krok 6

Śmietankę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodaj orzeszki. Gotową masę rozprowadź na herbatnikach. Całość odstaw na godzinę do lodówki.

Ciasto Maxi King - Krok 6
37

Opinie o przepisie

  • Anna Multon

    Anna Multon, 03.05.2020

    lux

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kumcok

    Kumcok , 14.03.2020

    Czy mozna zastapic czym Mleko w proszku bo tu gdzie mieszkam nie ma takich rzeczy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • tyna 002

    tyna 002, 23.12.2019

    Pyszne ciasto ale następnym razem w ogóle nie dam cukru, bardzo słodkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Wernik

    Zofia Wernik, 02.11.2019

    bardzo dobry placek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Kowalczyk

    Agnieszka Kowalczyk , 13.10.2019

    Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu, mąż zachwycony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Młynarczyk

    Magdalena Młynarczyk, 12.08.2019

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Przygucka

    Daria Przygucka, 10.08.2019

    Zdecydowanie polecam mniej cukru i czekoladę gorzką. Ciasto ledwo da się zjeść, baaardzo słodkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Załachowski

    Tomasz Załachowski, 31.05.2019

    To ciasto jest niejadalne, za słodkie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Jank

    Iwona Jank, 03.05.2019

    Bardzo fajne i szybkie ciasto.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska, 01.05.2019

    Mega słodkie! Wystarczy 10g cukru i gorzka czekolada i powinno być ok. Dodatkowo polecam herbatniki namoczyć np w jakieś kawie lub cappuccino bo są twarde i ciasto się bardzo rozjezdza(jeśli tylko dla starszych moze to być jakiś alkohol z kawą)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Kanty

    Beata Kanty, 01.02.2019

    Mam pytanie ile tych składników na blachę 25cm/25 cm?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Sanokowska

    Ewelina Sanokowska, 12.01.2019

    Pyszne! Dałam 100 g cukru i gorzką czekoladę. Następnym razem obetnę jeszcze cukier, bo nadal za słodkie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margerita Szostak

    Margerita Szostak, 10.01.2019

    bardzo lubie to ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Jackowski

    Marcin Jackowski, 28.08.2018

    UWAGA zdecydowanie za słodkie! praktycznie nie da się jeść. nawet dzieciakom nie smakuje. dać mniej cukru i czekoladę lepiej zmienić na gorzką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Andrzej-waluś Przybylscy

    Karolina Andrzej-waluś Przybylscy, 07.04.2018

    Witam a może zamiast krówki dodać dżem np. pożyczkowy?pozzdrowionka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Rychlik

    Ilona Rychlik, 31.03.2018

    Dzis zrobilam, jest w lodowce 3godz i ta polewa sie nie zsiada. Jest rzadka. Co jest nie tak?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kasia

    Kasia Kasia, 29.03.2018

    Witam. Jaka będzie proporcja składników do blaszki o wymiarach 36x25 ? Czy to podwójnie liczyć co do proporcji czy jakoś inaczej to wyliczyć. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kasia

    Kasia Kasia, 28.03.2018

    Witam, jakie będą proporcje składników do blaszki o wymiarach 36×25?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kozłowska

    Agnieszka Kozłowska, 24.03.2018

    Ciasto przepyszne, ale polecam mniej cukru i wybranie czekolady deserowej lub gorzkiej aby tak nie powalała słodkością

    Odpowiedz Odpowiedz
  • rozalija83 rozalija83

    rozalija83 rozalija83, 29.11.2017

    Z każdym dniem jest smaczniejsze, można dać mniej cukru żeby słodycz nie była tak powalająca. Na pewno zrobię ponownie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Madzia Bar

    Madzia Bar, 22.11.2017

    nie polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Skowronek

    Katarzyna Skowronek, 11.11.2017

    mleko w proszku zageszcza. a to ciasto powinno sie nazywac grzech

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Michelle Callaway

    Michelle Callaway, 24.06.2017

    Ile to ma kalorii?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Witowska

    Monika Witowska, 11.06.2017

    trochę zbyt słodkie jak dla mnie, ale bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alex Kotek

    Alex Kotek, 04.05.2017

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Hamera

    Martyna Hamera, 11.04.2017

    czym mogę zastąpić mleko w proszku ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Nowak

    Barbara Nowak, 25.03.2017

    W Biedronce jest mleko w proszku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • liliana pacak

    liliana pacak, 22.03.2017

    nie chodzi o mleko dla niemowląt. wystarczy zapytac w sklepie o mleko w proszku i dadza co trzeba. ja polecam takie w niebieskim opakowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ryś

    Katarzyna Ryś, 22.03.2017

    szkoda że nikt nie odpowiada na zadane pytania

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Maxi King - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Maxi King - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Maxi King - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Maxi King - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Maxi King - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Maxi King - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Maxi King - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto Maxi KingCiasto Maxi King

Jeśli lubisz wypieki inspirowane batonikami, sięgnij po ciasto maxi king. To pyszne połączenie puszystego, waniliowego kremu, z warstwą słodkiego karmelu, czekoladą, chrupiącymi orzeszkami i herbatnikami. Ciasto to przygotujesz bez pieczenia, co jest jego dodatkową zaletą. Z łatwością przyrządzisz je także w formie deseru, w szklanych pucharkach na lody i galaretki. Jeśli chcesz, by było wyraziste i słodkie, do przygotowania polewy użyj mlecznej czekolady, jeśli natomiast wolisz słodycze bardziej wytrawne, wykorzystaj gorzką albo deserową. Na wierzch wybierz dowolne orzechy. Oprócz ziemnych, sprawdzą się też laskowe oraz włoskie. Dobrym sposobem, by dodać im chrupkości, będzie krótkie prażenie ich na suchej patelni, do momentu, aż delikatnie zbrązowieją. Jeśli chcesz zyskać więcej orzechowego posmaku, użyj orzechowej masy kajmakowej. Ciasto maxi king najlepiej smakuje mocno schłodzone. Sprawdzi się jako przekąska do popołudniowej kawy lub na przyjęcia. Podawaj je udekorowane kolorowymi drażetkami. Sprawdź nasz przepis na ciasto maxi king i przygotuj je.