Ciastka z budyniem - ciasteczka kruche z masą | Przepisy.pl pixel

Ciastka z budyniem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

467 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

982 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

40 gramów

3 sztuki

1 szczypta

masa budyniowa:

1 opakowanie

0.5 litra

40 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę. Owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki.

Ciastka z budyniem - Krok 1

Krok 2

Odlewamy 1/4 mleka i mieszamy w nim budyń wraz z cukrem. Pozostałe mleko podgrzewamy i gdy się zagotuje wlewamy budyniową masę. Energicznie mieszamy, aż budyń stanie się gęsty i klarowny. Pod koniec dodajemy łyżkę masła i ponownie mieszamy. Pozostawiamy do przestudzenia.

Ciastka z budyniem - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy z odrobiną mąki. Wykrawamy okręgi jedne większe, drugie mniejsze.

Ciastka z budyniem - Krok 3

Krok 4

Umieszczamy je w foremkach na tarteletki lub papierowych kokilkach (wówczas najlepiej użyć kilku kokilek na jedną babeczkę).

Ciastka z budyniem - Krok 4

Krok 5

Do środka wlewamy po łyżce budyniu.

Ciastka z budyniem - Krok 5

Krok 6

Z wierzchu przykrywamy mniejszym okręgiem z ciasta. Pieczemy ciastka ok. 25-30 min w temperaturze 180 C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ciastka z budyniem - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • Anna

    Anna , 12.07.2024

    Robiłam już kilka razy z roznym nadzieniem, również z owocami. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila

    Kamila , 19.12.2023

    Pyszne babeczki! Planuję upiec je na weekend.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona

    Ilona , 08.05.2023

    Ile mozna przechowywać?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Annnna

    Annnna , 02.05.2023

    Czy można by zamiast budyniu dać krem typu nutella?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Gabi

    Gabi , 03.04.2023

    Uwielbiam piec te babeczki. Są bardzo proste w przygotowaniu. Polecam! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szyszki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciastka z budyniemCiastka z budyniem

Kruche ciastka z gęstym budyniem śmietankowym podane w formie kuszących babeczek… Na samą myśl, aż chce się rzucić wszystko i wyruszyć prosto do kuchni. Sprawdź więc, czy posiadasz potrzebne składniki i do dzieła!

Dla kogo?

Lubisz gotować, ale do tej pory skupiałeś się przede wszystkim na wytrawnych potrawach? Czas poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Ciastka z budyniem nie należą do skomplikowanych rarytasów, więc stanowią idealny wstęp do świata domowych wypieków i łakoci.

Na jaką okazję?

Chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę słodką niespodzianką? Efektowne ciastka z pewnością zrobią na niej wrażenie, a jak wiadomo – najprostsza droga do serca prowadzi przez żołądek.

Czy wiesz, że?

Nie pomijaj etapu chłodzenia wyrobionego ciasta. To gwarancja odpowiedniej, chrupkiej konsystencji gotowego deseru, więc zwróć uwagę, by właściwie zaplanować pracę w kuchni.

Dla urozmaicenia:

Budyń śmietankowy cechuje się delikatnym smakiem. Możesz zastąpić go również wersją waniliową. Dzięki owocowym budyniom ciastka staną się bardziej kolorowe.