Gofry bezglutenowe - przepis z mąki ryżowej | Przepisy.pl pixel

Gofry bezglutenowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
523 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

663 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

180 gramów

60 gramów

60 gramów

1 łyżeczka

4 łyżki

60 mililitrów

125 mililitrów

125 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę ryżową, ziemniaczaną i jaglaną przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder – wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.

Gofry bezglutenowe - Krok 1

Krok 2

Mleko, wodę, olej i żółtka połącz za pomocą miksera z wymieszanymi suchymi składnikami. Wmieszaj następnie delikatnie ubitą pianę z białek.

Gofry bezglutenowe - Krok 2

Krok 3

Odstaw przygotowaną masę na 15 minut.

Gofry bezglutenowe - Krok 3

Krok 4

Gofrownicę rozgrzej i posmaruj dokładnie olejem (by gofry się nie przykleiły). Na rozgrzaną gofrownicę nakładaj porcje ciasta i piecz przez kilka minut – do momentu aż gofry będą chrupiące i zarumienione. Podawaj z ulubionymi dodatkami (np. sezonowymi owocami).

Gofry bezglutenowe - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Sabina Wieczorek

    Sabina Wieczorek , 30.06.2021

    TAK . Wspaniały przepis dla wszystkich alergików oraz osób, które ze względów zdrowotnych zmuszone są przestrzegać diety bezglutenowej. Aby wskazany przepis był jeszcze bardziej dostępny dla osób z nietolerancjami pokarmowymi cukier puder można zastąpić ksylitolem, mleko tradycyjne mlekiem roślinnym, a w przypadku uczulenia na jajko można wykorzystać rozgniecionego banana, mus jabłkowy bądź zaparzone siemię lniane !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 24.06.2021

    TAK. Moja wersja bezglutenowych gofrów ma kilka odcieni, w jednym z nich mój kuchenny pomocnik mąkę na gryczaną zamieni. A gofry podane będą z sorbetem z jagód oraz domową konfiturą z płatków róż... Wiecie co? Pisząc to - zrobiłam się głodna już <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! Gofry kojarzą się z wakacjami i plażą, dzieci codziennie o nich marzą, można je zrobić w domowej gofrownicy, z sezonowym dżemem z piwnicy :D Ja czasem robię je z mąki kokosowej - równie bezglutenowej! Smacznych goferków :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 08.06.2021

    TAK. Ja mąk ryżowej i kukurydzianej będę używała i pyszne gofry dla rodzinki czarowała. Dodam proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy - to mój sposób na te gofry nowy! Białka od żółtek oddzielę i na sztywną pianę białka ubiję - nudę w życiu zabiję! Napój owsiany, wodę, olej kokosowy połączę za pomocą miksera i z suchymi składnikami będę mieszała - pyszne gofry w kuchni produkowała! Potem wmieszam pianę z białek ubitą - ale jestem fajną "kobitą" ;-) Masę na 15 minutek odstawię, ależ wszystkim radość sprawię. Później gofry będą pieczone - moje jedyne, wymarzone!!! Z truskawkami będę je jadła na tarasie - portal przepisy.pl na dobrych przepisach jak nikt zna się!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry bezglutenoweGofry bezglutenowe

Chrupiące z wierzchu i puszyste w środku – takie powinny być gofry idealne. Bez obaw, stosując dietę bezglutenową, nie musicie rezygnować z tego smakołyku. Grunt to znaleźć właściwe zamienniki dla niedozwolonych produktów. Jak głosi popularne powiedzenie: dla chcącego nic trudnego! Nasz przepis na gofry bezglutenowe potraktujcie jako w pełni legalną ściągę.

Dla kogo?

Gofry z mąki migdałowej będą smakować nie tylko osobom, które eliminują z diety produkty zbożowe. Receptura jest uniwersalna.

Na jaką okazję?

Słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek? Tylko od Was zależy, o jakiej porze dnia podacie gofry bez glutenu, ale za to z porządną porcją różnorodnych dodatków.

Czy wiesz, że?

Precyzyjne określenie chwili narodzin gofrów w światowych kulinariach jest problematyczne. Pierwsze wersje smakołyku miały pojawiać się na belgijskich stołach już w X wieku, lecz receptura, która oficjalnie jest uważana za pierwowzór współczesnych gofrów, pochodzi z XVIII wieku.

Dla urozmaicenia:

Gofry bezglutenowe na mące migdałowej serwować można bez cukru w wersji wytrawnej, np. z twarogiem, kiełkami i wędzonym łososiem.