Gofry bezglutenowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gofry bezglutenowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

322 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

529 osób wydrukowało

Pobierz pdf

868 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

60 gramów

60 gramów

1 łyżeczka

4 łyżki

60 mililitrów

125 mililitrów

125 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę ryżową, ziemniaczaną i jaglaną przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder – wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.

Gofry bezglutenowe - Krok 1

Krok 2

Mleko, wodę, olej i żółtka połącz za pomocą miksera z wymieszanymi suchymi składnikami. Wmieszaj następnie delikatnie ubitą pianę z białek.

Gofry bezglutenowe - Krok 2

Krok 3

Odstaw przygotowaną masę na 15 minut.

Gofry bezglutenowe - Krok 3

Krok 4

Gofrownicę rozgrzej i posmaruj dokładnie olejem (by gofry się nie przykleiły). Na rozgrzaną gofrownicę nakładaj porcje ciasta i piecz przez kilka minut – do momentu aż gofry będą chrupiące i zarumienione. Podawaj z ulubionymi dodatkami (np. sezonowymi owocami).

Gofry bezglutenowe - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry bezglutenoweGofry bezglutenowe

Chrupiące z wierzchu i puszyste w środku – takie powinny być gofry idealne. Bez obaw, stosując dietę bezglutenową, nie musicie rezygnować z tego smakołyku. Grunt to znaleźć właściwe zamienniki dla niedozwolonych produktów. Jak głosi popularne powiedzenie: dla chcącego nic trudnego! Nasz przepis na gofry bezglutenowe potraktujcie jako w pełni legalną ściągę.

Dla kogo?

Gofry z mąki migdałowej będą smakować nie tylko osobom, które eliminują z diety produkty zbożowe. Receptura jest uniwersalna.

Na jaką okazję?

Słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek? Tylko od Was zależy, o jakiej porze dnia podacie gofry bez glutenu, ale za to z porządną porcją różnorodnych dodatków.

Czy wiesz, że?

Precyzyjne określenie chwili narodzin gofrów w światowych kulinariach jest problematyczne. Pierwsze wersje smakołyku miały pojawiać się na belgijskich stołach już w X wieku, lecz receptura, która oficjalnie jest uważana za pierwowzór współczesnych gofrów, pochodzi z XVIII wieku.

Dla urozmaicenia:

Gofry bezglutenowe na mące migdałowej serwować można bez cukru w wersji wytrawnej, np. z twarogiem, kiełkami i wędzonym łososiem.