Gofry bezglutenowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gofry bezglutenowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

444 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

569 osób wydrukowało

Pobierz pdf

949 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

60 gramów

60 gramów

1 łyżeczka

4 łyżki

60 mililitrów

125 mililitrów

125 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę ryżową, ziemniaczaną i jaglaną przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder – wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.

Gofry bezglutenowe - Krok 1

Krok 2

Mleko, wodę, olej i żółtka połącz za pomocą miksera z wymieszanymi suchymi składnikami. Wmieszaj następnie delikatnie ubitą pianę z białek.

Gofry bezglutenowe - Krok 2

Krok 3

Odstaw przygotowaną masę na 15 minut.

Gofry bezglutenowe - Krok 3

Krok 4

Gofrownicę rozgrzej i posmaruj dokładnie olejem (by gofry się nie przykleiły). Na rozgrzaną gofrownicę nakładaj porcje ciasta i piecz przez kilka minut – do momentu aż gofry będą chrupiące i zarumienione. Podawaj z ulubionymi dodatkami (np. sezonowymi owocami).

Gofry bezglutenowe - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! Gofry kojarzą się z wakacjami i plażą, dzieci codziennie o nich marzą, można je zrobić w domowej gofrownicy, z sezonowym dżemem z piwnicy :D Ja czasem robię je z mąki kokosowej - równie bezglutenowej! Smacznych goferków :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 08.06.2021

    TAK. Ja mąk ryżowej i kukurydzianej będę używała i pyszne gofry dla rodzinki czarowała. Dodam proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy - to mój sposób na te gofry nowy! Białka od żółtek oddzielę i na sztywną pianę białka ubiję - nudę w życiu zabiję! Napój owsiany, wodę, olej kokosowy połączę za pomocą miksera i z suchymi składnikami będę mieszała - pyszne gofry w kuchni produkowała! Potem wmieszam pianę z białek ubitą - ale jestem fajną "kobitą" ;-) Masę na 15 minutek odstawię, ależ wszystkim radość sprawię. Później gofry będą pieczone - moje jedyne, wymarzone!!! Z truskawkami będę je jadła na tarasie - portal przepisy.pl na dobrych przepisach jak nikt zna się!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pamiętaj, żeby być zalogowanym, jeśli chcesz, aby Twój komentarz wziął udział w konkursie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry bezglutenoweGofry bezglutenowe

Chrupiące z wierzchu i puszyste w środku – takie powinny być gofry idealne. Bez obaw, stosując dietę bezglutenową, nie musicie rezygnować z tego smakołyku. Grunt to znaleźć właściwe zamienniki dla niedozwolonych produktów. Jak głosi popularne powiedzenie: dla chcącego nic trudnego! Nasz przepis na gofry bezglutenowe potraktujcie jako w pełni legalną ściągę.

Dla kogo?

Gofry z mąki migdałowej będą smakować nie tylko osobom, które eliminują z diety produkty zbożowe. Receptura jest uniwersalna.

Na jaką okazję?

Słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek? Tylko od Was zależy, o jakiej porze dnia podacie gofry bez glutenu, ale za to z porządną porcją różnorodnych dodatków.

Czy wiesz, że?

Precyzyjne określenie chwili narodzin gofrów w światowych kulinariach jest problematyczne. Pierwsze wersje smakołyku miały pojawiać się na belgijskich stołach już w X wieku, lecz receptura, która oficjalnie jest uważana za pierwowzór współczesnych gofrów, pochodzi z XVIII wieku.

Dla urozmaicenia:

Gofry bezglutenowe na mące migdałowej serwować można bez cukru w wersji wytrawnej, np. z twarogiem, kiełkami i wędzonym łososiem.