
Składniki
180 gramów
60 gramów
60 gramów
1 łyżeczka
4 łyżki
60 mililitrów
125 mililitrów
125 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę ryżową, ziemniaczaną i jaglaną przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder – wymieszaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.

Krok 2
Mleko, wodę, olej i żółtka połącz za pomocą miksera z wymieszanymi suchymi składnikami. Wmieszaj następnie delikatnie ubitą pianę z białek.

Krok 3
Odstaw przygotowaną masę na 15 minut.

Krok 4
Gofrownicę rozgrzej i posmaruj dokładnie olejem (by gofry się nie przykleiły). Na rozgrzaną gofrownicę nakładaj porcje ciasta i piecz przez kilka minut – do momentu aż gofry będą chrupiące i zarumienione. Podawaj z ulubionymi dodatkami (np. sezonowymi owocami).

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gofry bezglutenowe
Chrupiące z wierzchu i puszyste w środku – takie powinny być gofry idealne. Bez obaw, stosując dietę bezglutenową, nie musicie rezygnować z tego smakołyku. Grunt to znaleźć właściwe zamienniki dla niedozwolonych produktów. Jak głosi popularne powiedzenie: dla chcącego nic trudnego! Nasz przepis na gofry bezglutenowe potraktujcie jako w pełni legalną ściągę.
Dla kogo?
Gofry z mąki migdałowej będą smakować nie tylko osobom, które eliminują z diety produkty zbożowe. Receptura jest uniwersalna.
Na jaką okazję?
Słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek? Tylko od Was zależy, o jakiej porze dnia podacie gofry bez glutenu, ale za to z porządną porcją różnorodnych dodatków.
Czy wiesz, że?
Precyzyjne określenie chwili narodzin gofrów w światowych kulinariach jest problematyczne. Pierwsze wersje smakołyku miały pojawiać się na belgijskich stołach już w X wieku, lecz receptura, która oficjalnie jest uważana za pierwowzór współczesnych gofrów, pochodzi z XVIII wieku.
Dla urozmaicenia:
Gofry bezglutenowe na mące migdałowej serwować można bez cukru w wersji wytrawnej, np. z twarogiem, kiełkami i wędzonym łososiem.