Gofry bezglutenowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

36

314 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

526 osób wydrukowało

Pobierz pdf

861 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

50 gramów

70 gramów

1 szczypta

0.75 łyżeczki

2 sztuki

250 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, wanilię, bezglutenowy proszek do pieczenia, migdały, cukier i mieszamy wszystko razem. Dodajemy roztopioną Kasię, żółtka oraz mleko. Miksujemy na gładka masę i odstawiamy na 30 minut.

Gofry bezglutenowe - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie nagrzewamy gofrownicę i ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy pianę do masy w 2 partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką lub miksujemy na małych obrotach. Nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy każdego gofra od 2,5-3 minut w zależności od mocy gofrownicy.

Gofry bezglutenowe - Krok 2

Krok 3

Upieczone gofry możemy posypać cukrem pudrem lub podawać np. z frużeliną truskawkową lub dowolnymi owocami.

Gofry bezglutenowe - Krok 3
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

5

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Śledź

    Elżbieta Śledź

    Można zamienić mąkę kukurydzianą na jaglaną?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna Kocikowska

    Anna Kocikowska

    Polecam wszystkim ludziom na świecie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Golebiewski

    Daniel Golebiewski

    polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta  bujnowicz

    Marta bujnowicz

    fajneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry bezglutenowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry bezglutenoweGofry bezglutenowe

Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku gofry bez użycia mąki pszennej? To możliwe – sprawdź ich wersję bezglutenową. Do jej przygotowania będziesz potrzebować dwóch rodzajów mąki: ryżowej i kukurydzianej. Właściwą konsystencję ciasta i wyjątkowy smak zapewni użycie drobno zmielonych migdałów. Smak gofrów uatrakcyjnisz również dzięki wykorzystaniu ziarenek z połowy laski wanilii. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę, następnie odstaw je w chłodne miejsce na sugerowany czas. Upieczone gofry możesz podawać na różne sposoby. Dobrze smakować będą z dżemem lub konfiturą truskawkową. Dobrym sposobem na serwowanie będzie również umieszczenie na ich wierzchu bitej śmietany, kawałków ulubionych owoców i kolorowej posypki cukierniczej. Serwuj je również posypane cukrem pudrem przesianym przez sito. W takiej wersji sprawdzą się do popołudniowej kawy lub herbaty. Koniecznie sprawdź nasz przepis i przyrządź dzięki niemu smaczne gofry bezglutenowe. Co sądzisz o tej propozycji? – podziel się opinią w komentarzu.