Gofry bez cukru przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gofry bez cukru

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

50 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 sztuki

1 puszka

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

150 gramów

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę umyj, spaż wrzątkiem otrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Laskę wanilii rozetnij na pół po długości, wyskrob z niej pestki, goździki rozetrzyj w moździerzu na proch.

Gofry bez cukru - Krok 1

Krok 2

Fasolę odcedź, ale niedokładnie, umieść w kielichu miksera, dodaj orzechy i daktyle, sok z cytryny i zmiksuj dokładnie.

Gofry bez cukru - Krok 2

Krok 3

Daktyle z orzechami i fasolą przełóż do miski, dodaj mąkę, olej, jogurt, sodę, sól, pestki wanilii i goździki, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj wraz z jajkami. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstą, ale lejąca się, w razie potrzeby wyreguluj ją dodając odrobinę wody.

Gofry bez cukru - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej maszynę do gofrów, posmaruj ją olejem, nałóż odpowiednią ilość ciasta i piecz aż ciasto się zarumieni i łatwo będzie odchodzić od gofrownicy.

Gofry bez cukru - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ciasta możesz dodać 2-3 łyżki kakao - wtedy gofry będą czekoladowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry bez cukruGofry bez cukru

W zależności od kuchennego sprzętu i inwencji kucharza na talerzach mogą pojawiać się gofry prostokątne i okrągłe. Bardzo fotogeniczne są przysmaki przypominające serca. Podobnie zresztą jak specjały przygotowywane w specjalnych formach, dzięki którym przyjmują kształty zwierząt, roześmianych buziek lub bohaterów ulubionych bajek. W gofrach niezmienne powinny jednak pozostać: chrupiąca skórka i puszyste wnętrze. Jak tego dokonać? Udowadniamy, że niezwykle przydatna w tym celu będzie biała fasola.

Dla kogo?

W ostatnich dniach brakuje natchnienia w kuchni? A może znudziły Was już sprawdzone, znane na wylot przepisy? Uznajcie gofry bez dodatku cukru za powiew świeżości.

Na jaką okazję?

Słodkie śniadanie to nie tylko drożdżówka kupowana w biegu. W najbliższy weekendowy poranek przygotujcie gofry dla całej rodziny.

Czy wiesz, że?

Pierwowzór gofrów przygotowywano już w starożytnej Grecji. Dziś szczególnym uznaniem cieszą się we Francji, Belgii, Niemczech oraz Stanach Zjednoczonych.

Dla urozmaicenia:

Dzięki kardamonowi gofry zyskają jeszcze głębszy, korzenny smak.