Gofry bez cukru przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gofry bez cukru

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

129 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 sztuki

1 puszka

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

150 gramów

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę umyj, spaż wrzątkiem otrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Laskę wanilii rozetnij na pół po długości, wyskrob z niej pestki, goździki rozetrzyj w moździerzu na proch.

Gofry bez cukru - Krok 1

Krok 2

Fasolę odcedź, ale niedokładnie, umieść w kielichu miksera, dodaj orzechy i daktyle, sok z cytryny i zmiksuj dokładnie.

Gofry bez cukru - Krok 2

Krok 3

Daktyle z orzechami i fasolą przełóż do miski, dodaj mąkę, olej, jogurt, sodę, sól, pestki wanilii i goździki, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj wraz z jajkami. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstą, ale lejąca się, w razie potrzeby wyreguluj ją dodając odrobinę wody.

Gofry bez cukru - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej maszynę do gofrów, posmaruj ją olejem, nałóż odpowiednią ilość ciasta i piecz aż ciasto się zarumieni i łatwo będzie odchodzić od gofrownicy.

Gofry bez cukru - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ciasta możesz dodać 2-3 łyżki kakao - wtedy gofry będą czekoladowe.

1

Opinie o przepisie

  • Andrzej Gregorek

    Andrzej Gregorek , 25.03.2021

    Całkiem spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gofry bez cukru - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry bez cukruGofry bez cukru

W zależności od kuchennego sprzętu i inwencji kucharza na talerzach mogą pojawiać się gofry prostokątne i okrągłe. Bardzo fotogeniczne są przysmaki przypominające serca. Podobnie zresztą jak specjały przygotowywane w specjalnych formach, dzięki którym przyjmują kształty zwierząt, roześmianych buziek lub bohaterów ulubionych bajek. W gofrach niezmienne powinny jednak pozostać: chrupiąca skórka i puszyste wnętrze. Jak tego dokonać? Udowadniamy, że niezwykle przydatna w tym celu będzie biała fasola.

Dla kogo?

W ostatnich dniach brakuje natchnienia w kuchni? A może znudziły Was już sprawdzone, znane na wylot przepisy? Uznajcie gofry bez dodatku cukru za powiew świeżości.

Na jaką okazję?

Słodkie śniadanie to nie tylko drożdżówka kupowana w biegu. W najbliższy weekendowy poranek przygotujcie gofry dla całej rodziny.

Czy wiesz, że?

Pierwowzór gofrów przygotowywano już w starożytnej Grecji. Dziś szczególnym uznaniem cieszą się we Francji, Belgii, Niemczech oraz Stanach Zjednoczonych.

Dla urozmaicenia:

Dzięki kardamonowi gofry zyskają jeszcze głębszy, korzenny smak.