Składniki
150 gramów
2 sztuki
1 puszka
100 gramów
100 gramów
2 sztuki
150 gramów
0.5 szklanki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę umyj, spaż wrzątkiem otrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Laskę wanilii rozetnij na pół po długości, wyskrob z niej pestki, goździki rozetrzyj w moździerzu na proch.
Krok 2
Fasolę odcedź, ale niedokładnie, umieść w kielichu miksera, dodaj orzechy i daktyle, sok z cytryny i zmiksuj dokładnie.
Krok 3
Daktyle z orzechami i fasolą przełóż do miski, dodaj mąkę, olej, jogurt, sodę, sól, pestki wanilii i goździki, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj wraz z jajkami. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstą, ale lejąca się, w razie potrzeby wyreguluj ją dodając odrobinę wody.
Krok 4
Rozgrzej maszynę do gofrów, posmaruj ją olejem, nałóż odpowiednią ilość ciasta i piecz aż ciasto się zarumieni i łatwo będzie odchodzić od gofrownicy.
Dobra rada:
Do ciasta możesz dodać 2-3 łyżki kakao - wtedy gofry będą czekoladowe.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gofry bez cukru
W zależności od kuchennego sprzętu i inwencji kucharza na talerzach mogą pojawiać się gofry prostokątne i okrągłe. Bardzo fotogeniczne są przysmaki przypominające serca. Podobnie zresztą jak specjały przygotowywane w specjalnych formach, dzięki którym przyjmują kształty zwierząt, roześmianych buziek lub bohaterów ulubionych bajek. W gofrach niezmienne powinny jednak pozostać: chrupiąca skórka i puszyste wnętrze. Jak tego dokonać? Udowadniamy, że niezwykle przydatna w tym celu będzie biała fasola.
Dla kogo?
W ostatnich dniach brakuje natchnienia w kuchni? A może znudziły Was już sprawdzone, znane na wylot przepisy? Uznajcie gofry bez dodatku cukru za powiew świeżości.
Na jaką okazję?
Słodkie śniadanie to nie tylko drożdżówka kupowana w biegu. W najbliższy weekendowy poranek przygotujcie gofry dla całej rodziny.
Czy wiesz, że?
Pierwowzór gofrów przygotowywano już w starożytnej Grecji. Dziś szczególnym uznaniem cieszą się we Francji, Belgii, Niemczech oraz Stanach Zjednoczonych.
Dla urozmaicenia:
Dzięki kardamonowi gofry zyskają jeszcze głębszy, korzenny smak.