
Składniki
250 gramów
250 gramów
1 szczypta
70 gramów
165 gramów
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel białka od żółtek. Zacznij od ubicia piany z białek. Na naczynia miksującego załóż motylek, wlej białka i ubijaj 4min/obr.3.5. Gotową pianę przełóż delikatnie do dużej miski.
Krok 2
Czekoladę połam i wraz z masłem rozpuść w misce na parze. Wymieszaj aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Krok 3
Teraz do naczynia miksującego dodaj żółtka i cukier. Ubijaj 6min/37C/obr. 4.
Krok 4
Dodaj rozpuszczaną czekoladę z masłem, wsyp mąkę oraz chili i powoli wymieszaj 1 min/mieszanie wsteczne/obr. 2
Krok 5
Gotową masę czekoladową przełóż do miski z białkiem. Wszystko delikatnie lecz energicznie wymieszaj. Możesz użyć do tego kopystki.
Krok 6
Foremki porcelanowe do fondantów wysmaruj miękkim masłem i wysyp kakao. Nałóż ciasto i piecz ok 8-10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Podawaj natychmiast.

Dobra rada:
Fondanty powinny być wypieczone na zewnątrz i płynne w środku. Doskonale smakują z porcją lodów np. czekoladowych, które możesz położyć na ciastku od razu po pieczeniu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Fondant czekoladowy z nutą chili
Ciasto intensywnie czekoladowe z nutą chili, które skrywa płynne wnętrze. Marzenie każdego miłośnika słodkości! Na samą myśl zrobiliście się głodni? W takim razie zapraszamy do kuchni, koniecznie z naszym przepisem na fondant czekoladowy pod ręką. Efektowny deser na gorąco będzie gotowy w mniej niż dwa kwadranse.
Dla kogo?
Czekoladowy smak przełamany zostanie wyrazistym chili. Tego typu kombinacje z pozoru mogą wydawać się zaskakujące, ale ostra przyprawa fantastycznie wzbogaca słodycz fondanta czekoladowego. Najsmaczniej jest przekonać się o tym na własnym podniebieniu.
Na jaką okazję?
Z jednej strony szybki deser z nutą chili można przygotować w jakichkolwiek okolicznościach. Z drugiej czekoladowy fondant jest na tyle efektowny, że aż żal jeść go w pojedynkę. Zaproście gości – będzie smakować jeszcze lepiej.
Czy wiesz, że?
Ze względu na płynny środek, fondant jest nazywany lava cake – ciastem lawą.
Dla urozmaicenia:
Do czekoladowego fondanta z nutą chili znakomicie pasuje mus zrobiony ze zmiksowanych malin.


































