Fondant czekoladowy z nutą chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fondant czekoladowy z nutą chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij
Fondant czekoladowy z nutą chili

Składniki

250 gramów

250 gramów

1 szczypta

70 gramów

165 gramów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel białka od żółtek. Zacznij od ubicia piany z białek. Na naczynia miksującego załóż motylek, wlej białka i ubijaj 4min/obr.3.5. Gotową pianę przełóż delikatnie do dużej miski.

Krok 2

Czekoladę połam i wraz z masłem rozpuść w misce na parze. Wymieszaj aż składniki się rozpuszczą i połączą.

Krok 3

Teraz do naczynia miksującego dodaj żółtka i cukier. Ubijaj 6min/37C/obr. 4.

Krok 4

Dodaj rozpuszczaną czekoladę z masłem, wsyp mąkę oraz chili i powoli wymieszaj 1 min/mieszanie wsteczne/obr. 2

Krok 5

Gotową masę czekoladową przełóż do miski z białkiem. Wszystko delikatnie lecz energicznie wymieszaj. Możesz użyć do tego kopystki.

Krok 6

Foremki porcelanowe do fondantów wysmaruj miękkim masłem i wysyp kakao. Nałóż ciasto i piecz ok 8-10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Podawaj natychmiast.

przepisy.pl

Dobra rada:

Fondanty powinny być wypieczone na zewnątrz i płynne w środku. Doskonale smakują z porcją lodów np. czekoladowych, które możesz położyć na ciastku od razu po pieczeniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fondant czekoladowy z nutą chiliFondant czekoladowy z nutą chili

Ciasto intensywnie czekoladowe z nutą chili, które skrywa płynne wnętrze. Marzenie każdego miłośnika słodkości! Na samą myśl zrobiliście się głodni? W takim razie zapraszamy do kuchni, koniecznie z naszym przepisem na fondant czekoladowy pod ręką. Efektowny deser na gorąco będzie gotowy w mniej niż dwa kwadranse.

Dla kogo?

Czekoladowy smak przełamany zostanie wyrazistym chili. Tego typu kombinacje z pozoru mogą wydawać się zaskakujące, ale ostra przyprawa fantastycznie wzbogaca słodycz fondanta czekoladowego. Najsmaczniej jest przekonać się o tym na własnym podniebieniu.

Na jaką okazję?

Z jednej strony szybki deser z nutą chili można przygotować w jakichkolwiek okolicznościach. Z drugiej czekoladowy fondant jest na tyle efektowny, że aż żal jeść go w pojedynkę. Zaproście gości – będzie smakować jeszcze lepiej.

Czy wiesz, że?

Ze względu na płynny środek, fondant jest nazywany lava cake – ciastem lawą.

Dla urozmaicenia:

Do czekoladowego fondanta z nutą chili znakomicie pasuje mus zrobiony ze zmiksowanych malin.