Fondant czekoladowy z nutą chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fondant czekoladowy z nutą chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij
Fondant czekoladowy z nutą chili

Składniki

250 gramów

250 gramów

1 szczypta

70 gramów

165 gramów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel białka od żółtek. Zacznij od ubicia piany z białek. Na naczynia miksującego załóż motylek, wlej białka i ubijaj 4min/obr.3.5. Gotową pianę przełóż delikatnie do dużej miski.

Krok 2

Czekoladę połam i wraz z masłem rozpuść w misce na parze. Wymieszaj aż składniki się rozpuszczą i połączą.

Krok 3

Teraz do naczynia miksującego dodaj żółtka i cukier. Ubijaj 6min/37C/obr. 4.

Krok 4

Dodaj rozpuszczaną czekoladę z masłem, wsyp mąkę oraz chili i powoli wymieszaj 1 min/mieszanie wsteczne/obr. 2

Krok 5

Gotową masę czekoladową przełóż do miski z białkiem. Wszystko delikatnie lecz energicznie wymieszaj. Możesz użyć do tego kopystki.

Krok 6

Foremki porcelanowe do fondantów wysmaruj miękkim masłem i wysyp kakao. Nałóż ciasto i piecz ok 8-10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Podawaj natychmiast.

przepisy.pl

Dobra rada:

Fondanty powinny być wypieczone na zewnątrz i płynne w środku. Doskonale smakują z porcją lodów np. czekoladowych, które możesz położyć na ciastku od razu po pieczeniu.

1

Opinie o przepisie

  • Monika Chyczewska

    Monika Chyczewska , 13.12.2020

    jest kanciapką szczęścia duszy!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fondant czekoladowy z nutą chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fondant czekoladowy z nutą chiliFondant czekoladowy z nutą chili

Ciasto intensywnie czekoladowe z nutą chili, które skrywa płynne wnętrze. Marzenie każdego miłośnika słodkości! Na samą myśl zrobiliście się głodni? W takim razie zapraszamy do kuchni, koniecznie z naszym przepisem na fondant czekoladowy pod ręką. Efektowny deser na gorąco będzie gotowy w mniej niż dwa kwadranse.

Dla kogo?

Czekoladowy smak przełamany zostanie wyrazistym chili. Tego typu kombinacje z pozoru mogą wydawać się zaskakujące, ale ostra przyprawa fantastycznie wzbogaca słodycz fondanta czekoladowego. Najsmaczniej jest przekonać się o tym na własnym podniebieniu.

Na jaką okazję?

Z jednej strony szybki deser z nutą chili można przygotować w jakichkolwiek okolicznościach. Z drugiej czekoladowy fondant jest na tyle efektowny, że aż żal jeść go w pojedynkę. Zaproście gości – będzie smakować jeszcze lepiej.

Czy wiesz, że?

Ze względu na płynny środek, fondant jest nazywany lava cake – ciastem lawą.

Dla urozmaicenia:

Do czekoladowego fondanta z nutą chili znakomicie pasuje mus zrobiony ze zmiksowanych malin.