
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
190 gramów
0.5 szklanki
1 łyżka
1 szczypta
0.5 sztuki
50 gramów
1 szklanka
1 łyżeczka
produkty do foremki:
1 łyżka
1 łyżka
syrop cytrynowy:
1 szklanka
1 łyżeczka
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyjmij wcześniej masło aby było dobrze miękkie.
Krok 2
Nałóż motylek na nóż. Do naczynia miksującego wbij jaja, dodaj żółtka oraz cukier. Ubijaj 6min/37C/obr. 4 aż powstanie jasna i puszysta piana.
Krok 3
W tym czasie wyciśnij sok z wszystkich limonek. Wymieszaj go z szklanką cukru, dodaj imbir Knorr i lekko podgrzej aż powstanie syrop.
Krok 4
Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenie, skórkę kandyzowaną oraz szczyptę soli.
Krok 5
Wyjmij motylek. Do naczynia miksującego z pianą jajeczną dodaj śmietanę, oraz produkty suche połącz. Wymieszaj 20s/obroty wsteczne/obr. 2. Dodaj miękkie masło oraz spirytus. Ponownie wymieszaj 10s/obroty wsteczne/obr. 2
Krok 6
Foremkę do baby wysmaruj masłem i wysyp kaszą manną. Nałóż ciasto i piecz przez ok 45 minut.
Krok 7
Po upieczeniu wyjmij ostrożnie babę z foremki. Wlej do foremki połowę syropu, włóż z powrotem babę i zalej syropem. Całość zwiń szczelnie folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Podawaj następnego dnia na zimno np. z bitą śmietaną.

Dobra rada:
Aby jeszcze bardziej wzbogacić cytrynowy smak dodaj do bitej śmietany otartą skórkę z limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Baba limonkowo-imbirowa
Dla takiej baby można stracić głowę! Puszyste ciasto ukoronowane syropem z limonki o wyraźnym aromacie imbiru. Nie warto czekać z przygotowaniem na Wielkanoc. Niezwykle apetyczna baba limonkowo-imbirowa zasługuje na zaproszenie do jadalni znacznie częściej niż tylko raz w roku.
Dla kogo?
Prawdziwa gratka dla łasuchów. Przepis na babkę limonkowo-imbirową spełni oczekiwania także tych osób, którym zależy na atrakcyjnej prezencji dań. Ta baba ma styl!
Na jaką okazję?
Typowy wielkanocny deser uświetni posiedzenia przy stole niezależnie od daty w kalendarzu. Macie do przekazania radosne wieści, a może obchodzicie ważny jubileusz? Zróbcie to w towarzystwie pysznej baby z limonką i imbirem.
Czy wiesz, że?
Pierwsze baby były pieczone na terenie Polski pod koniec XVII wieku.
Dla urozmaicenia:
Szczypta kurkumy dodana do ciasta na babę limonkowo-imbirową sprawi, że wypiek nabierze słonecznego koloru.






























