Baba limonkowo-imbirowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baba limonkowo-imbirowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

190 gramów

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

0.5 sztuki

50 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

produkty do foremki:

1 łyżka

1 łyżka

syrop cytrynowy:

1 szklanka

1 łyżeczka

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyjmij wcześniej masło aby było dobrze miękkie.

Krok 2

Nałóż motylek na nóż. Do naczynia miksującego wbij jaja, dodaj żółtka oraz cukier. Ubijaj 6min/37C/obr. 4 aż powstanie jasna i puszysta piana.

Krok 3

W tym czasie wyciśnij sok z wszystkich limonek. Wymieszaj go z szklanką cukru, dodaj imbir Knorr i lekko podgrzej aż powstanie syrop.

Krok 4

Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenie, skórkę kandyzowaną oraz szczyptę soli.

Krok 5

Wyjmij motylek. Do naczynia miksującego z pianą jajeczną dodaj śmietanę, oraz produkty suche połącz. Wymieszaj 20s/obroty wsteczne/obr. 2. Dodaj miękkie masło oraz spirytus. Ponownie wymieszaj 10s/obroty wsteczne/obr. 2

Krok 6

Foremkę do baby wysmaruj masłem i wysyp kaszą manną. Nałóż ciasto i piecz przez ok 45 minut.

Krok 7

Po upieczeniu wyjmij ostrożnie babę z foremki. Wlej do foremki połowę syropu, włóż z powrotem babę i zalej syropem. Całość zwiń szczelnie folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Podawaj następnego dnia na zimno np. z bitą śmietaną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby jeszcze bardziej wzbogacić cytrynowy smak dodaj do bitej śmietany otartą skórkę z limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba limonkowo-imbirowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba limonkowo-imbirowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba limonkowo-imbirowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba limonkowo-imbirowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba limonkowo-imbirowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba limonkowo-imbirowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba limonkowo-imbirowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baba limonkowo-imbirowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baba limonkowo-imbirowaBaba limonkowo-imbirowa

Dla takiej baby można stracić głowę! Puszyste ciasto ukoronowane syropem z limonki o wyraźnym aromacie imbiru. Nie warto czekać z przygotowaniem na Wielkanoc. Niezwykle apetyczna baba limonkowo-imbirowa zasługuje na zaproszenie do jadalni znacznie częściej niż tylko raz w roku.

Dla kogo?

Prawdziwa gratka dla łasuchów. Przepis na babkę limonkowo-imbirową spełni oczekiwania także tych osób, którym zależy na atrakcyjnej prezencji dań. Ta baba ma styl!

Na jaką okazję?

Typowy wielkanocny deser uświetni posiedzenia przy stole niezależnie od daty w kalendarzu. Macie do przekazania radosne wieści, a może obchodzicie ważny jubileusz? Zróbcie to w towarzystwie pysznej baby z limonką i imbirem.

Czy wiesz, że?

Pierwsze baby były pieczone na terenie Polski pod koniec XVII wieku.

Dla urozmaicenia:

Szczypta kurkumy dodana do ciasta na babę limonkowo-imbirową sprawi, że wypiek nabierze słonecznego koloru.