Przepisy na Babki wielkanocne
8 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejBabki wielkanocne
Wszystko wskazuje na to, że święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Śmiało możecie zasiadać do malowania pisanek i przygotowywania pięknie przybranej święconki. Od dawna królem świątecznego stołu jest jajko, a królową babka wielkanocna. Można przepadać za mazurkami, ale to jednak ona wygląda najbardziej okazale wśród wielkanocnych wypieków. Charakterystyczny kształt to jej znak rozpoznawczy. Czy istnieje jeden przepis na idealną wielkanocną babkę? Na szczęście nie! Cieszmy się zatem jej różnorodnymi wcieleniami.
Dla kogo?
W święta można na chwilę zapomnieć o treningach na siłowni i codziennym bieganiu. Oto czas, kiedy każdy łasuch może być sobą, a dokładka wybornej babki wielkanocnej jest wręcz wskazana. Tym bardziej, że warto próbować różnych rodzajów tego słynnego wypieku. Babki ucierane, piaskowe, jogurtowe, czekoladowe, z wyczuwalnym aromatem cytryn lub pomarańczy… Będzie pysznie!
Na jaką okazję?
Nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole. Są tak samo ważnym elementem świątecznego menu, jak żurek i jajka na tysiąc sposobów. Wypiek ten jednak zasługuje na to, by częściej pojawiać się w deserowym repertuarze. Znakomicie pasuje do popołudniowej herbaty i weekendowych, niespiesznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Wiedzieliście, że można przygotować nawet bezglutenowe warianty? Skosztujcie ich niezależnie od pory roku!
Czy wiesz, że?
Wśród wszystkich składników wielkanocnej święconki, ciasto ma najkrótszą historię. Domowe wypieki mają być symbolem umiejętności, kunsztu i doskonałości. Dlatego własnoręcznie zrobiona babka wielkanocna stanowi zwieńczenie świątecznego koszyka.
Dla urozmaicenia:
Na myśl o wielkanocnych babkach zazwyczaj przed oczami staje okrągły wypiek polany obficie lukrem lub udekorowany cukrem pudrem. Babkę można upiększyć jeszcze bardziej. Dodajcie do niej owoce, np. wiśnie, borówki lub maliny. Miejcie pod ręką bakalie, migdały i pokruszone orzechy. Takiej babce nie oprze się nikt!