Przepisy na Babki wielkanocne | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Babki wielkanocne

8 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babki wielkanocneBabki wielkanocne

Wszystko wskazuje na to, że święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Śmiało możecie zasiadać do malowania pisanek i przygotowywania pięknie przybranej święconki. Od dawna królem świątecznego stołu jest jajko, a królową babka wielkanocna. Można przepadać za mazurkami, ale to jednak ona wygląda najbardziej okazale wśród wielkanocnych wypieków. Charakterystyczny kształt to jej znak rozpoznawczy. Czy istnieje jeden przepis na idealną wielkanocną babkę? Na szczęście nie! Cieszmy się zatem jej różnorodnymi wcieleniami.

Dla kogo?

W święta można na chwilę zapomnieć o treningach na siłowni i codziennym bieganiu. Oto czas, kiedy każdy łasuch może być sobą, a dokładka wybornej babki wielkanocnej jest wręcz wskazana. Tym bardziej, że warto próbować różnych rodzajów tego słynnego wypieku. Babki ucierane, piaskowe, jogurtowe, czekoladowe, z wyczuwalnym aromatem cytryn lub pomarańczy… Będzie pysznie!

Na jaką okazję?

Nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole. Są tak samo ważnym elementem świątecznego menu, jak żurek i jajka na tysiąc sposobów. Wypiek ten jednak zasługuje na to, by częściej pojawiać się w deserowym repertuarze. Znakomicie pasuje do popołudniowej herbaty i weekendowych, niespiesznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Wiedzieliście, że można przygotować nawet bezglutenowe warianty? Skosztujcie ich niezależnie od pory roku!

Czy wiesz, że?

Wśród wszystkich składników wielkanocnej święconki, ciasto ma najkrótszą historię. Domowe wypieki mają być symbolem umiejętności, kunsztu i doskonałości. Dlatego własnoręcznie zrobiona babka wielkanocna stanowi zwieńczenie świątecznego koszyka.

Dla urozmaicenia:

Na myśl o wielkanocnych babkach zazwyczaj przed oczami staje okrągły wypiek polany obficie lukrem lub udekorowany cukrem pudrem. Babkę można upiększyć jeszcze bardziej. Dodajcie do niej owoce, np. wiśnie, borówki lub maliny. Miejcie pod ręką bakalie, migdały i pokruszone orzechy. Takiej babce nie oprze się nikt!