Babka marchewkowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

54

546 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1340 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1418 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

5 sztuk

340 gramów

330 gramów

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

500 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach i odciśnij sok. Rozpuść Kasię w rondelku i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Ubij pianę z białek z cukrem.

Krok 3

Do piany dodawaj po jednym żółtku stale ubijając.

Krok 4

Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, Kasię i marchew - całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Powstałą masę przełóż do formy babkowej z kominkiem i piecz w 180 st. C przez ok. 1 godzinę.

Krok 6

Po upieczeniu wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.

9

Opinie o przepisie

  • Magda Duda

    Magda Duda , 17.01.2017

    Ja dodatkowo dodałam sok z jednej cytryny dzieki czemu babka zyskała rewelacyjny kwaskowaty posmak :) mmmmniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Wildhirt

    Roksana Wildhirt , 27.03.2016

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gręda

    Agnieszka Gręda , 27.03.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ann Bar

    Ann Bar , 26.03.2016

    Zaplanowane na jutro ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski , 26.03.2016

    200 g cukru won i da się zjeść nawet

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kawiorska

    Anna Kawiorska , 26.03.2016

    ulubione ciasto NIEMCÓW

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Sajbura

    Halina Sajbura , 26.03.2016

    Za póżno...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Michoń

    Anna Michoń , 22.03.2016

    Smakuje wybornie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Sosnowska

    Danuta Sosnowska , 28.11.2015

    do kawy na sobotnie popołudnie idealne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka piaskowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka marchewkowaBabka marchewkowa

Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć świątecznej babki. Ta w wersji marchewkowej z pewnością będzie trafionym wyborem. Aby ją przygotować, potrzebujesz m.in. jajek, kostki do pieczenia, mąki, cukru i oczywiście marchwi. Zetrzyj ją na tarce o małych oczkach. Dodaj ją do przygotowanej wcześniej piany z białek. Za pomocą łyżki wlej do zmiksowanych produktów nieco oliwy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia zmieszaj i przesiej przez sito, aby nabrały powietrza, dzięki czemu babka będzie delikatniejsza. Przypraw ciasto cynamonem, który nada intensywnego smaku i korzennego aromatu wypiekowi. Jeśli chcesz wzmocnić ten efekt, dodaj również nieco kardamonu. Użyj sody oczyszczonej, dzięki której ciasto wyrośnie i będzie pulchne. Jeżeli masz ochotę, wsyp ulubione bakalie, np. orzechy włoskie, migdały lub rodzynki. Pamiętaj o tym, by orzechy wcześniej zmiażdżyć w moździerzu, a migdały uprażyć na suchej patelni. Piecz babkę do zarumienienia. Na koniec posyp ją obficie cukrem pudrem lub kakao. Podawaj z ciepłą herbatą lub kawą na dużym półmisku. Zainspiruj się tym przepisem na babkę marchewkową.