Babka marchewkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Babka marchewkowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

588 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1343 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1425 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 szklanka

3 sztuki

10 sztuk

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę do czasu, aż nabierze jasnego koloru.

Krok 2

Do masy jajecznej dodawaj po 1 łyżce oleju i miksuj mikserem. Powoli zwiększaj ilość oleju aż cały wmieszasz w masę.

Krok 3

Małymi porcjami dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i dalej miksuj.

Krok 4

Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odmierz 1 szklankę ugniecionych wiórków. Wmieszaj ją łyżką w ciasto. Orzechy włoskie pokrusz na mniejsze kawałki i również wmieszaj.

Krok 5

Formę na babkę wysmaruj olejem i przełóż masę.

Krok 6

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz około 40 minut. W trakcie pieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche.

przepisy.pl

Dobra rada:

Z porcji ciasta upieczesz babkę do dwóch trzecich zwykłej formy do babki lub całą małą formę. Do dekoracji babki można użyć lukru. W cieście zamiast marchwi możesz użyć startego buraka lub cukinii. Takie ciasta będą trochę wytrawniejsze od marchewkowego. Marchew możesz podmienić również bananem, wtedy dodaj mniej cukru do masy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka marchewkowaBabka marchewkowa

Taką babkę warto znać! Jest doskonałą towarzyszką podczas świątecznych spotkań przy suto zastawionym stole, ale warto o niej pamiętać również wtedy, gdy masz ochotę na spokojne popołudnie w leniwej atmosferze. Czym różni się od innych? Wnętrzem! W przepisie na babkę marchewkową warzywny akcent dla niektórych kucharzy może być czymś zaskakującym, lecz gwarantujemy, że będzie to bardzo miła i smaczna niespodzianka. Zrób miejsce w swoim deserowym repertuarze dla babki z marchewki, a na pewno nie pożałujesz!

Dla kogo?

Fani warzyw już mogą zacierać ręce. Ich ulubione produkty na talerzach pojawiać się mogą nie tylko pod postacią sałatek, surówek, leczo czy zup. Małe zamieszanie w świecie deserów – dlaczego nie?! Skoro szpinak może być składnikiem kremu do tortu, a burak podstawą brownie, babka marchewkowa – wilgotna i pachnąca cynamonem również zasługuje na zaproszenie do kuchni.

Na jaką okazję?

Przywykliśmy do widoku babek przy okazji obchodów Wielkanocy. Są obowiązkową pozycją świątecznego menu, gdy po uczcie składającej się z faszerowanych jajek, białej kiełbasy z chrzanem i żurku, przychodzi ochota na zjedzenie czegoś słodkiego. W tym roku zaskocz swoich gości babką marchewkową. Efektownym wypiekiem możesz poczęstować również znajomych, którzy wpadli z niezobowiązującą, popołudniową wizytą. Nie zdziw się, gdy wszyscy zaczną wypytywać o przepis na babkę marchewkową.

Czy wiesz, że?

Marchewkowa babka ucierana na oleju jest niezwykle aromatyczna dzięki dodatkowi cynamonu oraz orzechów włoskich. Masz już wszystkie składniki na babkę marchewkową, ale brakuje ci tylko odpowiedniej formy? Nie załamuj rąk! Dużą babę zamień na mniejsze babeczki marchewkowe, które zrobisz w najprostszych foremkach do muffinków.

Dla urozmaicenia:

Sposobów na wzbogacenie smaku babek marchewkowych nie brakuje. Po wystudzeniu wierzch ciasta posyp cukrem pudrem. Możesz pokusić się również o zrobienie do babki marchewkowej domowego lukru. Orzechy włoskie z dobrym efektem zamienisz na laskowe. Marchewkowa babka ucierana z olejem doskonale smakuje ze skórką pomarańczy.