Babka marchewkowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

54

527 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1340 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1418 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

340 gramów

330 gramów

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

500 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach i odciśnij sok. Rozpuść Kasię w rondelku i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Ubij pianę z białek z cukrem.

Krok 3

Do piany dodawaj po jednym żółtku stale ubijając.

Krok 4

Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, Kasię i marchew - całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Powstałą masę przełóż do formy babkowej z kominkiem i piecz w 180 st. C przez ok. 1 godzinę.

Krok 6

Po upieczeniu wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.

9

Opinie o przepisie

  • Magda Duda

    Magda Duda

    Ja dodatkowo dodałam sok z jednej cytryny dzieki czemu babka zyskała rewelacyjny kwaskowaty posmak :) mmmmniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Wildhirt

    Roksana Wildhirt

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gręda

    Agnieszka Gręda

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ann Bar

    Ann Bar

    Zaplanowane na jutro ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski

    200 g cukru won i da się zjeść nawet

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kawiorska

    Anna Kawiorska

    ulubione ciasto NIEMCÓW

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Sajbura

    Halina Sajbura

    Za póżno...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Michoń

    Anna Michoń

    Smakuje wybornie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Sosnowska

    Danuta Sosnowska

    do kawy na sobotnie popołudnie idealne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka marchewkowaBabka marchewkowa

Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć świątecznej babki. Ta w wersji marchewkowej z pewnością będzie trafionym wyborem. Aby ją przygotować, potrzebujesz m.in. jajek, kostki do pieczenia, mąki, cukru i oczywiście marchwi. Zetrzyj ją na tarce o małych oczkach. Dodaj ją do przygotowanej wcześniej piany z białek. Za pomocą łyżki wlej do zmiksowanych produktów nieco oliwy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia zmieszaj i przesiej przez sito, aby nabrały powietrza, dzięki czemu babka będzie delikatniejsza. Przypraw ciasto cynamonem, który nada intensywnego smaku i korzennego aromatu wypiekowi. Jeśli chcesz wzmocnić ten efekt, dodaj również nieco kardamonu. Użyj sody oczyszczonej, dzięki której ciasto wyrośnie i będzie pulchne. Jeżeli masz ochotę, wsyp ulubione bakalie, np. orzechy włoskie, migdały lub rodzynki. Pamiętaj o tym, by orzechy wcześniej zmiażdżyć w moździerzu, a migdały uprażyć na suchej patelni. Piecz babkę do zarumienienia. Na koniec posyp ją obficie cukrem pudrem lub kakao. Podawaj z ciepłą herbatą lub kawą na dużym półmisku. Zainspiruj się tym przepisem na babkę marchewkową.