Babka marchewkowa - przepis z cynamonem | Przepisy.pl pixel

Babka marchewkowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
647 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1517 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1654 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 szklanka

3 sztuki

10 sztuk

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę do czasu, aż nabierze jasnego koloru.

Krok 2

Do masy jajecznej dodawaj po 1 łyżce oleju i miksuj mikserem. Powoli zwiększaj ilość oleju aż cały wmieszasz w masę.

Krok 3

Małymi porcjami dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i dalej miksuj.

Krok 4

Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odmierz 1 szklankę ugniecionych wiórków. Wmieszaj ją łyżką w ciasto. Orzechy włoskie pokrusz na mniejsze kawałki i również wmieszaj.

Krok 5

Formę na babkę wysmaruj olejem i przełóż masę.

Krok 6

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz około 40 minut. W trakcie pieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche.

przepisy.pl

Dobra rada:

Z porcji ciasta upieczesz babkę do dwóch trzecich zwykłej formy do babki lub całą małą formę. Do dekoracji babki można użyć lukru. W cieście zamiast marchwi możesz użyć startego buraka lub cukinii. Takie ciasta będą trochę wytrawniejsze od marchewkowego. Marchew możesz podmienić również bananem, wtedy dodaj mniej cukru do masy.

1

Opinie o przepisie

  • jp

    jp , 27.05.2021

    smakowało ale raddze robić razy3 bo babka wychodzi strasznie mała

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka marchewkowaBabka marchewkowa

Taką babkę warto znać! Jest doskonałą towarzyszką podczas świątecznych spotkań przy suto zastawionym stole, ale warto o niej pamiętać również wtedy, gdy masz ochotę na spokojne popołudnie w leniwej atmosferze. Czym różni się od innych? Wnętrzem! W przepisie na babkę marchewkową warzywny akcent dla niektórych kucharzy może być czymś zaskakującym, lecz gwarantujemy, że będzie to bardzo miła i smaczna niespodzianka. Zrób miejsce w swoim deserowym repertuarze dla babki z marchewki, a na pewno nie pożałujesz!

Dla kogo?

Fani warzyw już mogą zacierać ręce. Ich ulubione produkty na talerzach pojawiać się mogą nie tylko pod postacią sałatek, surówek, leczo czy zup. Małe zamieszanie w świecie deserów – dlaczego nie?! Skoro szpinak może być składnikiem kremu do tortu, a burak podstawą brownie, babka marchewkowa – wilgotna i pachnąca cynamonem również zasługuje na zaproszenie do kuchni.

Na jaką okazję?

Przywykliśmy do widoku babek przy okazji obchodów Wielkanocy. Są obowiązkową pozycją świątecznego menu, gdy po uczcie składającej się z faszerowanych jajek, białej kiełbasy z chrzanem i żurku, przychodzi ochota na zjedzenie czegoś słodkiego. W tym roku zaskocz swoich gości babką marchewkową. Efektownym wypiekiem możesz poczęstować również znajomych, którzy wpadli z niezobowiązującą, popołudniową wizytą. Nie zdziw się, gdy wszyscy zaczną wypytywać o przepis na babkę marchewkową.

Czy wiesz, że?

Marchewkowa babka ucierana na oleju jest niezwykle aromatyczna dzięki dodatkowi cynamonu oraz orzechów włoskich. Masz już wszystkie składniki na babkę marchewkową, ale brakuje ci tylko odpowiedniej formy? Nie załamuj rąk! Dużą babę zamień na mniejsze babeczki marchewkowe, które zrobisz w najprostszych foremkach do muffinków.

Dla urozmaicenia:

Sposobów na wzbogacenie smaku babek marchewkowych nie brakuje. Po wystudzeniu wierzch ciasta posyp cukrem pudrem. Możesz pokusić się również o zrobienie do babki marchewkowej domowego lukru. Orzechy włoskie z dobrym efektem zamienisz na laskowe. Marchewkowa babka ucierana z olejem doskonale smakuje ze skórką pomarańczy.