Jak wyjąć babkę z formy metalowej? Dlaczego babka nie chce z niej wyjść?

Sprawdźcie, jak wyjąć babkę z formy metalowej, żeby jej nie uszkodzić. Kluczem do poprawnego przeprowadzenia całego procesu jest ostrożność i prawidłowa technika.

Jak wyjąć babkę z formy metalowej, żeby się nie pokruszyła?

Podczas wyciągania babki z formy często dochodzi do oderwania wierzchniej warstwy ciasta i tym samym fiaska kulinarnych starań. Żeby tego uniknąć, trzeba trzymać się dwóch żelaznych zasad: po pierwsze: całkowicie wystudzić ciasto, a po drugie: odpowiednio odseparować je od blachy już na etapie wlewania go do formy.

Jak wyjąć babkę z foremki? Przede wszystkim nie spieszcie się – poczekajcie, aż wypiek przyjmie temperaturę pokojową. Nie próbujcie jednak na siłę schładzać babki, bo gdy dojdzie do nagłej zmiany temperatury, ciasto może się zwyczajnie oderwać. Dzieje się tak zwykle wtedy, gdy wypiek jest jeszcze ciepły w środku. Pamiętajcie też, że babka nie wyjdzie z formy, jeżeli ta nie będzie wcześniej wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą lub mąką. W przypadku foremek z nieprzywierającą powłoką nie stanowi to problemu, ale użycie zwyczajnej metalowej formy wymaga więcej staranności.

Babka nie chce wyjść z formy – co zrobić?

Jeśli babka piaskowa, pomarańczowa lub cytrynowa nie chce „współpracować” i wyjść, jej wierzch i boki możecie obłożyć wilgotną ściereczką, która ułatwi schłodzenie wypieku. Foremkę można też delikatnie ostukiwać, co umożliwi babce oderwanie się od ścianek, ale trzeba to robić z wyczuciem i niezbyt mocno. Dla pewności lepiej korzystać też ze sprawdzonych przepisów na babki wielkanocne lub korzenne.