Babka wielkanocna to wypiek szczególny, wymagający wiele uwagi i odpowiednio dobranych składników. Dawniej podczas jej pieczenia przestrzegano wielu rytuałów, które miały sprawić, że będzie idealna. Jak zrobić babkę wielkanocną? Podpowiadamy.

Babki drożdżowe

Puszyste, lekkie i odpowiednio wyrośnięte – takie powinny być doskonałe babki drożdżowe. Jak upiec babkę? Im więcej żółtek, tym ciasto będzie delikatniejsze. Wiele dawnych przepisów zaleca dodatek nawet kilkudziesięciu do jednego wypieku. Żeby babka drożdżowa odpowiednio wyrosła, potrzeba sporo czasu – finalny efekt jest jednak wart każdego oczekiwania. Najpierw konieczne jest ogrzanie składników do temperatury pokojowej, później dokładne i powolne ich połączenie, następnie zaś czekanie na wyrośnięcie ciasta. Po wyjęciu babki z piekarnika ważne jest utrzymywanie jej w stałej temperaturze. Dobrze np. zawinąć ją w ręcznik i pozwolić, by powoli i stopniowo stygła. Wyjmuj ją z formy ostrożnie, dopiero po wystudzeniu. Jeśli do babki drożdżowej planujesz dodać bakalie, namocz je w ciepłej wodzie, osusz, a następnie obtocz a mące. Dzięki takiemu zabiegowi nie opadną na dno wypieku. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić babkę wielkanocną, rozpocznij od prostego przepisu. Przygotuj np. drożdżową babkę podolską z nadzieniem makowym.

Babki ucierane

Jak upiec babkę ucieraną, zwaną także piaskową? Jest łatwiejsza i szybsza w przyrządzeniu niż drożdżowa. Nie wymaga aż takiej uwagi i ostrożności, a konsystencja ciasta jest łagodniejsza i łatwo zmieniać jego smak oraz kolor. Sekret ucieranej babki tkwi w dodatku mąki ziemniaczanej. Im więcej jej użyjesz, tym wypiek będzie bardziej kruchy i sypki. Żeby ciasto było zwarte, część mąki zamień na kaszę mannę. Wszystkie składniki utrzyj bardzo dokładnie. Zacznij od kostki do pieczenia z cukrem, a następnie powoli dodawaj jajka i mleko. Dokładne utarcie składników na puszystą, gładką masę jest bardzo istotne. Pamiętaj o tym, przygotowując np. babkę migdałową. Ucierane ciasto bardzo dobrze będzie smakować, jeśli dodasz do niej owoce. Jak zrobić babkę wielkanocną z cytrusami? Wypróbuj przepis na babkę pomarańczową. Zamiast sugerowanych owoców dobrze sprawdzą się także cytryny albo limonka.

Jak zrobić babkę wielkanocną w wersji mini?

Nie może ich braknąć w świątecznym koszyczku pełnym pyszności. Wielkanocne kremowo-czekoladowe babeczki to nie tylko smaczna, słodka przekąska, ale również ozdoba stołu. Małe babeczki z kremem udekoruj czekoladowymi drażetkami w kształcie jajeczek albo przygotuj do nich ozdoby z masy marcepanowej. Niech babeczki przypominają swoim kształtem wielkanocne zajączki albo kurczaki. Jak zrobić babkę wielkanocną na dwie osoby? Dobrym sposobem jest przygotowanie klasycznej babki w mniejszej wersji. Zmień proporcje składników, skróć czas pieczenia i zrób babeczkę drożdżową albo ucieraną.

Dodatki do babki wielkanocnej

Jako najważniejsze świąteczne ciasto, babka wielkanocna musi być odpowiednio udekorowana. Polej ją lukrem cytrynowym lub królewskim, na bazie białek. Jeśli lubisz kolorowe wypieki, dodaj do niego barwnik spożywczy albo np. niewielką ilość soku z malin czy buraków. Do babki ucieranej dobrym dodatkiem będzie polewa kakaowa, a do cytrusowej taka, którą przygotujesz z gorzkiej czekolady. Zwłaszcza ciasto pomarańczowe będzie się z nią dobrze komponowało. Do dekoracji doskonale sprawdzą się płatki migdałów, będą prezentowały się efektownie zwłaszcza na ciemnej polewie. Ułóż z nich motywy kwiatowe albo bazie. Wykorzystaj też czekoladowe cukierki albo żelki w kształcie jajek i ułóż je na świeżym lukrze. Babkę przystrój dodatkowo gałązkami bukszpanu ułożonymi wokół talerza.

Chociaż klasyczna babka drożdżowa to ciasto wymagające uwagi, podejmij wyzwanie i upiecz je z dodatkiem ulubionych bakalii. Z kolei jeśli wolisz prostsze rozwiązania, zrób babkę ucieraną albo babeczki, najlepiej w zielonych i żółtych papilotkach. Nieważne, w jaki sposób świętujesz – każda okazja jest dobra, by zjeść domowe ciasto. Skorzystaj więc z naszych sposobów na to, jak zrobić babkę wielkanocną.