Wśród wielkanocnych ciast powinien pojawić się mazurek. Zwykle bogato dekorowany motywami wiosennymi, na kruchym spodzie, z pewnością uświetni niejedno świąteczne spotkanie. Jak upiec mazurek? O tym przeczytasz w poradniku.

Jak upiec mazurek? Zacznij od spodu

Przygotowanie mazurka rozpocznij od spodu. Ten występuje w wielu różnych odmianach, lecz najpopularniejszy jest kruchy. Jak przyrządzić kruche ciasto, które stanie się podstawą mazurka? Nic prostszego, jeśli zastosujesz się do poniższych porad:

- przygotuj składniki: kostka do pieczenia powinna być dobrze schłodzona i pokrojona w kawałki. Z kolei mąkę należy przesiać przez sito – dzięki temu unikniesz w cieście nieestetycznych grudek.

- ważny jest czas: ciepło dłoni ma niekorzystny wpływ na kruchość ciasta. Zadbaj więc o to, aby proces ugniatania spodu do mazurka trwał jak najkrócej.

- schłódź spód: zanim rozwałkujesz starannie zagniecione ciasto, odłóż je w chłodne miejsce. Dzięki temu będzie bardziej kruche.

Jak upiec mazurek wielkanocny? Z odpowiednio przygotowanym spodem będzie to prostsze niż kiedykolwiek. Koniecznie zastosuj się zatem do powyższych porad. Kolejny krok to przyrządzenie masy do rozsmarowania na wierzchu ciasta. Jeśli zastanawiasz się jak to zrobić, koniecznie przeczytaj dalszą część poradnika.

Jaka masa sprawdzi się do mazurka?

Masę do mazurka przygotujesz w wielu różnych wariantach. Poniżej tylko niektóre z propozycji:

- kajmak: czyli gęsta i słodka masa, która powstaje w procesie gotowania słodkiej śmietanki lub mleka z cukrem. Jej smak możesz urozmaicić różnymi dodatkami. Wypróbuj np. użycia ziarenek zeskrobanych z laski wanilii czy odrobiny ciemnego kakao;

- lukier: równie dobrym wyborem co kajmak, będzie również klasyczny lukier. Przygotujesz go, łącząc cukier puder z wodą i niewielką ilością soku z cytryny. Zanim zastygnie, umieść na powierzchni ciasta wielkanocne dekoracje, tak jak w mazurku z lukrem;

- przetwory owocowe: do mazurków sprawdzą się też domowe przetwory owocowe, a w szczególności powidła, które cechują się największą zawartością owoców w porównaniu z dżemami, konfiturami czy marmoladą. Śliwkowych lub morelowych użyjesz np. do bezglutenowego mazurka z powidłami;

- masa orzechowa: do której wykorzystasz różnego rodzaju orzechy. Jeśli lubisz wyrazistsze smaki, wybierz pokruszone włoskie, jeśli łagodniejsze, migdały. Te ostatnie wykorzystasz również do przygotowania marcepanu, który również sprawdzi się jako wierzch mazurka.

Jak upiec mazurek? To niezwykle uniwersalne ciasto, przygotujesz je zatem na wiele różnych sposobów. Jego finalny smak i wygląd zależny jest tak naprawdę od Twojej kreatywności. Pamiętaj, aby upieczony wypiek odpowiednio udekorować. Marcepanowe jajeczka i bakalie ułożone w kształt kwiatów a może równomiernie oprószony posiekanymi bakaliami? Jaki będzie upieczony przez Ciebie mazurek?