Mazurek miodowo-orzechowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

182

699 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3525 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4947 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

350 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

wierzch:

125 gramów

50 gramów

2 łyżki

250 gramów

dodatkowo:

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko podgrzej i wymieszaj z sodą. Do miski włóż: Kasię, mąkę, cukier, spienioną sodę z mlekiem, jajko, żółtko i miód. Wszystko wymieszaj mikserem.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 1

Krok 2

Całość wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Podziel na 2 równe części.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 2

Krok 3

Przygotuj dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27 cm (lub jedną do wielokrotnego użycia). Porcje ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż razem z papierem do foremek, nakłuj ciasto widelcem.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 3

Krok 4

Jedną z foremek wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180° C przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj polewę. Orzechy lekko posiekaj. W rondelku roztop Kasię, cukier i miód. Do masy wsyp posiekane orzechy i zagotuj.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 4

Krok 5

Gorącą polewę orzechową wyłóż na surowe ciasto w drugiej foremce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180° C około 15 minut. Po upieczeniu wystudź.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 5

Krok 6

Upieczony blat ciasta (bez orzechów) posmaruj marmoladą i przykryj drugim blatem ciasta. Całość lekko dociśnij i odstaw na godzinę do lodówki, by ciasto stężało. Przed podaniem pokrój na kawałki.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Martyna Jur

    Martyna Jur, 04.04.2018

    Pierwsze moje ciasto. Przepis bardzo zrozumiały i prosty w wykonaniu. Zamiast twardej marmolady dodałam dżem własnej roboty z porzeczki. Bałam się jednak że ciasto będzie suche. Dodałam krem budyniowy(Przepis z ciasta 3bita) do środka. Pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 27.03.2018

    będzie pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek miodowo-orzechowyMazurek miodowo-orzechowy

Kruche, niskie ciasto, pełne dodatków w postaci bakalii, kremów czy kandyzowanych owoców – to oczywiście mazurek. Różne smaki, kształty i sposoby zdobienia sprawiają, że za każdym razem zachwyca na świątecznym stole. Jeśli lubisz klasyczne smaki, upiecz mazurek miodowo-orzechowy, prosty i bardzo smaczny, z chrupiącą wierzchnią warstwą pełną orzechów włoskich w miodzie. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Składa się ono z dwóch warstw przełożonych twardą marmoladą. Do ciasta dodaj miód – nada on nie tylko wyrazistego smaku, ale i odpowiedniej konsystencji. Przygotuj dwa cienkie blaty i upiecz je osobno – jeden bez dodatków, a drugi z orzechami i miodem. Polewę przyrządza się dość szybko. Wykorzystaj czas, w którym pierwsza warstwa ciasta będzie w piekarniku, by rozpuścić w rondelku miód, tłuszcz oraz orzechy włoskie. Kiedy obydwie części ciasta ostygną, blat bez dodatku posmaruj marmoladą (np. truskawkową) i przełóż. Włóż do lodówki na jakiś czas, by całość stężała. Mazurek miodowo-orzechowy będzie bardzo dobrze smakował podany z gałką lodów waniliowych. Spróbuj!