Mazurek miodowo-orzechowy
NOWY PRZEPIS
łatwe
5914 osób zapisało

Składniki
spód:
250 gramów
120 gramów
50 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
masa:
200 gramów
50 gramów
2 łyżki
120 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier. Następnie zimne pokrojone w kostkę masło oraz trzy żółtka.

Krok 2
Zagniatamy na ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Krok 3
W rondelku rozpuszczamy masło wraz z cukrem i miodem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.

Krok 4
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ja równomiernie ciastem i dziurkujemy widelcem.

Krok 5
Na ciasto przekładamy orzechową masę i rozprowadzamy ja równomiernie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 15 min.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Mazurek miodowo-orzechowy
Miód oraz orzechy to zestaw uwielbiany przez niejednego łasucha. Trudno się dziwić, ponieważ takie połączenia smakują doskonale o każdej porze roku. Mazurek miodowo-orzechowy przestanie kojarzyć się wyłącznie ze Świętami Wielkanocnymi. Czekanie przez rok na wypróbowanie tego przepisu byłoby niemałym utrapieniem.
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy cenią sprawdzone rozwiązania. Nie zawsze trzeba sięgać po egzotyczne produkty, by przyrządzić zjawiskową potrawę, a zasada ta dotyczy także deserów takich jak orzechowy mazurek.
Na jaką okazję?
Organizujecie większe przyjęcie i nie znacie upodobań kulinarnych wszystkich gości? Mazurek miodowo-orzechowy to bardzo uniwersalny przysmak, którego nie da się nie lubić.
Czy wiesz, że?
Tradycja przyrządzania pysznych mazurków przywędrowała do Polski najprawdopodobniej z Turcji.
Dla urozmaicenia:
Mazurek z orzechami i miodem, przed nałożeniem masy miodowo-orzechowej, możecie dodatkowo posmarować ulubioną marmoladą.