Mazurek miodowo-orzechowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Mazurek miodowo-orzechowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

185

709 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3530 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4968 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

250 gramów

120 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

masa:

200 gramów

50 gramów

2 łyżki

120 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier. Następnie zimne pokrojone w kostkę masło oraz trzy żółtka.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 1

Krok 2

Zagniatamy na ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 2

Krok 3

W rondelku rozpuszczamy masło wraz z cukrem i miodem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 3

Krok 4

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ja równomiernie ciastem i dziurkujemy widelcem.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 4

Krok 5

Na ciasto przekładamy orzechową masę i rozprowadzamy ja równomiernie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 15 min.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek miodowo-orzechowyMazurek miodowo-orzechowy

Miód oraz orzechy to zestaw uwielbiany przez niejednego łasucha. Trudno się dziwić, ponieważ takie połączenia smakują doskonale o każdej porze roku. Mazurek miodowo-orzechowy przestanie kojarzyć się wyłącznie ze Świętami Wielkanocnymi. Czekanie przez rok na wypróbowanie tego przepisu byłoby niemałym utrapieniem.

Dla kogo?

Dla kucharzy, którzy cenią sprawdzone rozwiązania. Nie zawsze trzeba sięgać po egzotyczne produkty, by przyrządzić zjawiskową potrawę, a zasada ta dotyczy także deserów takich jak orzechowy mazurek.

Na jaką okazję?

Organizujecie większe przyjęcie i nie znacie upodobań kulinarnych wszystkich gości? Mazurek miodowo-orzechowy to bardzo uniwersalny przysmak, którego nie da się nie lubić.

Czy wiesz, że?

Tradycja przyrządzania pysznych mazurków przywędrowała do Polski najprawdopodobniej z Turcji.

Dla urozmaicenia:

Mazurek z orzechami i miodem, przed nałożeniem masy miodowo-orzechowej, możecie dodatkowo posmarować ulubioną marmoladą.