Mazurek miodowo-orzechowy - przepis z orzechami | Przepisy.pl pixel

Mazurek miodowo-orzechowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

212

845 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3844 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5569 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

250 gramów

120 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

masa:

200 gramów

50 gramów

2 łyżki

120 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier. Następnie zimne pokrojone w kostkę masło oraz trzy żółtka.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 1

Krok 2

Zagniatamy na ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 2

Krok 3

W rondelku rozpuszczamy masło wraz z cukrem i miodem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 3

Krok 4

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ja równomiernie ciastem i dziurkujemy widelcem.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 4

Krok 5

Na ciasto przekładamy orzechową masę i rozprowadzamy ja równomiernie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 15 min.

Mazurek miodowo-orzechowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Pati123

    Pati123 , 24.10.2021

    Ciasto naprawde było pysze i łatwe w przygotowaniu polecam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mazurek miodowo-orzechowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek miodowo-orzechowyMazurek miodowo-orzechowy

Miód oraz orzechy to zestaw uwielbiany przez niejednego łasucha. Trudno się dziwić, ponieważ takie połączenia smakują doskonale o każdej porze roku. Mazurek miodowo-orzechowy przestanie kojarzyć się wyłącznie ze Świętami Wielkanocnymi. Czekanie przez rok na wypróbowanie tego przepisu byłoby niemałym utrapieniem.

Dla kogo?

Dla kucharzy, którzy cenią sprawdzone rozwiązania. Nie zawsze trzeba sięgać po egzotyczne produkty, by przyrządzić zjawiskową potrawę, a zasada ta dotyczy także deserów takich jak orzechowy mazurek.

Na jaką okazję?

Organizujecie większe przyjęcie i nie znacie upodobań kulinarnych wszystkich gości? Mazurek miodowo-orzechowy to bardzo uniwersalny przysmak, którego nie da się nie lubić.

Czy wiesz, że?

Tradycja przyrządzania pysznych mazurków przywędrowała do Polski najprawdopodobniej z Turcji.

Dla urozmaicenia:

Mazurek z orzechami i miodem, przed nałożeniem masy miodowo-orzechowej, możecie dodatkowo posmarować ulubioną marmoladą.