Mazurek wielkanocny – dekoracje. Jak go ozdobić?

Sekretem mazurka wielkanocnego jest nie tylko jego smak, ale też sposób przybrania. Jak ozdobić mazurek wielkanocny? Dekoracje możecie przygotować na niezliczone sposoby. Sprawdźcie nasze inspiracje.

Mazurek wielkanocny – dekoracje tradycyjnego ciasta

Jak ozdobić mazurek wielkanocny, żeby przyciągał wzrok i zachęcał do spróbowania? Dekoracja mazurka wcale nie musi być bardzo wyszukana, żeby robiła wrażenie. Minimalistyczne wykończenie lukrem lub polewą może wyglądać równie atrakcyjnie, co misternie ułożone wzory z orzechów czy bakali. Dekoracja mazurka wielkanocnego w sposób nowoczesny może polegać na wykorzystaniu żelatynowego lukru lub czekoladowej polewy. Mazurek oblany polewą i idealnie wygładzony może wyglądać równie pięknie jak ten ze wzorkami. Jeśli wolicie tradycyjne ciasto, to dekoracja mazurka może się składać z orzechów, blanszowanych migdałów, liofilizowanych owoców, suszonych kwiatów bratka, bławatka lub nasturcji oraz cukrowych jajeczek i czekoladowych figurek. Na czasie zawsze są tradycyjne motywy gałązek wierzbowych lub baranka, ale też klasyczne obramowanie ciasta z wykorzystaniem moreli, brzoskwini, suszonej żurawiny, suszonych śliwek, czy nawet mieszanki keksowej lub posypki cukierniczej.

Mazurek wielkanocny – jak ozdobić ciasto?

W dekoracji mazurka kajmakowego równie ważna jest technika, co zastosowane składniki. Bakalie, owoce i cukrowe ozdoby muszą dobrze trzymać się ciasta, więc najlepiej wklejać je w warstwę półpłynnej czekolady, polewy lub kajmaku. Żeby całość wyglądała estetycznie, a wszystkie elementy dekoracji dobrze się trzymały, warstwa polewy musi być równomierna na całej powierzchni mazurka.