Tarta to uniwersalne danie, które można podać zarówno na słodko, jak i na słono. Trafia więc w gusta wielu smakoszy! Podstawą dobrej tarty jest ciasto, które podczas pieczenia ma tendencję do zmieniania formy. Jak temu zaradzić? Najlepiej obciążyć tartę odpowiednimi produktami. Podpowiadamy, w jaki sposób to zrobić. Jesteście ciekawi czym obciążyć tartę podczas pieczenia? Sprawdźcie sami!

Tarta – sekrety przysmaku

Tarta to wypiek, który zazwyczaj jest przyrządzany z ciasta kruchego. Podajemy ją ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Najważniejszy nie jest jednak farsz, lecz samo ciasto. Proces pieczenia jest trochę bardziej skomplikowany niż w przypadku tradycyjnych potraw. Kruche ciasto ma tendencję do wybrzuszania, zniekształcenia i puchnięcia. Jak temu zaradzić? Najlepszą metodą będzie obciążenie ciasta, dzięki tej czynności uzyskacie idealną tartę.

Czym obciążyć tartę podczas pieczenia?

Sposobów na przyrządzenie idealnej tarty jest kilka. Niektórzy decydują się przebić kruche ciasto widelcem. Nie mamy jednak pewności, że ta metoda zawsze się sprawdzi. Jeśli ciasto będzie choć trochę płynne, to ta czynność w żadnym stopniu nie zadziała.

Czym obciążyć tartę?

Jest kilka specjalnych narzędzi, które mogą się sprawdzić. Pierwszym z nich są ceramiczne kuleczki, które cechują się dużą wytrzymałością i łatwością w czyszczeniu. To jedna z najłatwiejszych i skutecznych opcji. Musicie jednak zwracać uwagę na cenę tego produktu, która bywa dość wysoka.

Możecie obciążyć ciasto na tartę naturalnymi składnikami. W tym wypadku jest to groch lub fasola! To tanie i łatwe rozwiązanie, które również świetnie się sprawdzi. Efekt praktycznie niczym nie różni się od ceramicznych kuleczek. Fasola doskonale spisuje się jako obciążenie dla kruchego ciasta, dlatego nie bójcie się po nią sięgnąć!

Wiecie już, czym obciążyć ciasto na tartę, jednak przygotowaliśmy dla Was jeszcze jedną opcję. Metalowy łańcuch to niesamowicie wygodne rozwiązanie. Świetnie obciąży kruche ciasto i jest bardzo łatwy w użyciu. Zaledwie jeden ruch ręki pozwoli Wam nałożyć łańcuch na tartę, a następnie zdjąć go. Podobnie jak w przypadku kuleczek ceramicznych, ta opcja jest dość droga. Sami zadecydujcie, czy chcecie zainwestować w specjalistyczne sprzęty do tart, czy wolicie skorzystać z innych rozwiązań.

Jak obciążyć ciasto na tartę?

Przygotowanych sprzętów i warzyw do obciążenia nie używacie bezpośrednio na ciasto. Musicie najpierw wyłożyć tartę papierem do pieczenia. Najlepiej, ay papier był wycięty w kształcie foremki do pieczenia. Następnie obciążcie ciasto i włóżcie je do opiekacza. Po wyjęciu tarty zdejmijcie fasolę lub specjalne narzędzia i przejdźcie do dalszych etapów przygotowań.

Tarta – nasze sposoby podania

Wierzymy w to, że obciążycie ciasto do tarty bez żadnego problemu. Teraz czas, by zmierzyć się z pysznym farszem! Jesteście ciekawi, jakie propozycje podania tart przygotowaliśmy dla Was?

Coś dla fanów warzyw? Przygotowaliśmy dla Was pyszną prowansalską tartę z pomidorami! To bardzo aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Koniecznie spróbujcie tego smaku.

Czy są z nami miłośnicy deserów? Tarta cytrynowa z bezą to pyszny wypiek, któremu wręcz nie można się oprzeć. Połączenie delikatnej bezy z cytrynowym aromatem nie może się nie udać. Wypróbujcie tej propozycji w domu!

Tarta z mięsem mielonym to wytrawne danie, które zachwyca smakiem! Ten wypiek jest prosty do przygotowania i przyrządzicie go w godzinę. Z pewnością zostanie z Wami na dłużej.

Eksperymentujcie i cieszcie się pysznym, kruchym ciastem. Smacznego!