W różnorodnych przepisach na liście potrzebnych składników można trafić na mąkę krupczatkę. Czym różni się ona od innych popularnych mąk pszennych, które znaleźć można w większości kuchni? Jakie jest zastosowanie mąki krupczatki i w jakich daniach sprawdza się najlepiej? W naszym poradniku znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje i przekonasz się, dlaczego warto mieć ją w swoich zapasach, a także czym zastąpić mąkę krupczatkę, gdy jej zabraknie.

Mąka krupczatka – co to jest?

Na opakowaniu z mąką znajduje się informacja na temat jej rodzaju. Krupczatka to mąka pszenna typu 450. Wskazuje to na ilość zawartych w produkcie składników mineralnych – w tym przypadku jest to 0,45%. Pod tym kątem często bywa porównywana z popularną mąką tortową. Na czym polegają główne różnice między nimi? Krupczatka jest mąką gruboziarnistą, a jej konsystencja przypomina kaszkę. Z tego względu mają również odmienne zastosowanie kulinarne.

Mąka krupczatka – do czego?

Do tej pory niezbyt często zdarzało ci się sięgać po ten produkt? Okazuje się niezastąpiona w wielu daniach – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki niej ciasta zyskują zwartą, kleistą konsystencję. Do czego stosować mąkę krupczatkę?

Najlepiej nadaje się do:

- kruchych ciasteczek i ciast, w tym tart,

- kruszonki do wypieków,- domowych makaronów,

- klusek (np. leniwych lub kopytek),

- pierogów,

- naleśników,

- racuchów,

- ciasta na pizzę,

-panierki do kotletów (urozmaicisz ją też ulubionymi przyprawami, np. sproszkowaną pikantną papryką),

- zagęszczania sosów i zup.

Mąka krupczatka – zamiennik

Jesteś w kuchni z zamiarem przygotowania upragnionego przysmaku, wszystkie produkty czekają na blacie i nagle okazuje się, że na liście zakupów nie uwzględniłeś krupczatki. Co teraz? Bez paniki! Czym zastąpić mąkę krupczatkę? Zamiennikiem, który sprawdzi się najlepiej, jest kombinacja zwykłej mąki pszennej oraz ziemniaczanej. W jakich proporcjach? Z każdej szklanki mąki pszennej odejmij 2 łyżki, które zastąpisz mąką ziemniaczaną.Wymieszaj je, a dodatkowo przesiej, by idealnie połączyły się i odpowiednio napowietrzyły.

Praktyczne sposoby wykorzystania krupczatki

Nadszedł wreszcie moment, w którym przekonasz się na własnej skórze o wszechstronności tego produktu. Wiesz już, do czego używać mąki krupczatki, więc pora poznać szczegóły i zagłębić się w smakowite receptury. Zacznij od pulpecików w pomidorowym sosie bolognese, które przypadną do gustu miłośnikom dań z mięsa mielonego. Krupczatkę uwzględnij również w przepisie na prowansalską tartę z pomidorami, a także pizzę wegetariańską – to pyszne sposoby na potrawy pełne warzyw. Tego typu propozycje nigdy nie wychodzą z mody.

Po udanym obiedzie przychodzi pora na równie smaczny deser, najlepiej w postaci jabłecznika z budyniową nutą. A jeśli akurat zauważasz braki w zapasach, wiesz też, czym zastąpić mąkę krupczatkę, by wciąż móc upiec ten pyszny deser. Przygotuj szarlotkę z lodami, jeśli wolisz owocowe słodkości w klasycznym wydaniu. Zostało jeszcze trochę mąki krupczatki? Do czego ją wykorzystać? Nic nie stoi na przeszkodzie, by pozwolić sobie na placek drożdżowy z kruszonką o niezrównanym smaku i aromacie. Chrupiący wierzch tylko dodaje mu uroku!