Przepisy na Tarty

251 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (270)

Tarta z białą czekoladą i borówkami
ratingratingratingratingrating

243

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatny śmietankowy krem z białej czekolady i mascarpone świetnie podkreśli lekko kwaskowaty sm...
Tarta czekoladowa z truskawkami bez pieczenia
ratingratingratingratingrating

128

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Ta słodka przekąska jest doskonałą alternatywą dla ciast pieczonych. Wypróbuj przepis na tartę cz...
Ciasto z jabłkami i cynamonem
ratingratingratingratingrating

145

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli chcesz upiec perfekcyjne ciasto z jabłkami, koniecznie zapisz ten przepis. Niezwykle istotn...
Tarta ze snickersami
ratingratingratingratingrating

88

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Tarta ze snickersami to propozycja dla każdego fana tych popularnych słodyczy. Przygotujesz ją be...
Kruche ciasto z masą orzechową
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kruche ciasto jest świetną bazą do wielu wypieków. Tym razem przygotuj je według tego przepisu –...
Quiche z brokułami
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Co powiecie na domowy quiche? W naszym przepisie proponujemy oryginalną wersję z kurczakiem, brok...
Krucha tarta z jabłkami
ratingratingratingratingrating

143

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Krucha tarta z jabłkami wzorowana jest na klasycznym przepisie na tartę Tatin, francuskim wypieku...
Borówkowe ciasto
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przygotowana według tego przepisu tarta jest nie tylko smaczna – będzie także świetnie prezentowa...
Tarta czekoladowa
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Tarta czekoladowa to uniwersalna propozycja na ciasto. Przygotujesz ją z zaledwie kilku składnikó...
Babeczki z kiwi
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kruche babeczki wypełnione delikatnym śmietankowym kremem to idealna propozycja deseru na przyjęc...
Clafoutis z czereśniami
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Czereśniowy clafoutis to smaczny wypiek z mleczno-jajecznym ciastem, którego receptura wywodzi si...
Tarta cytrynowa
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Aby tarta cytrynowa była smaczna przyrządza się na kruchym lub półkruchym spodzie. Ważne, by cias...
Tarta z rabarbarem i malinami
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
85 min.
Rabarbar i maliny to pyszne połączenie: słodkie owoce oraz kwaskowate warzywo bardzo dobrze się u...
Tarta pomarańczowa z bezą
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
Kwaskowata nuta cytrusowa przełamana słodką bezą – to wyśmienita kompozycja na wyjątkową okazję l...
Ciasto limonkowe
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Ciasto limonkowe pochodzi z USA, gdzie znane jest jako key lime pie. Zazwyczaj przygotowuje się j...
Babeczki z wiśniami
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
Kruche ciasto z owocowym nadzieniem i słodką bezą to pyszna propozycja na deser. Soczyste wiśnie...
Bezglutenowa tarta czekoladowa
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bezglutenowa tarta czekoladowa to doskonała alternatywa dla pączków, faworków oraz owocowych cias...
Ciasto kruche
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sposobów na smaczne kruche ciasto jest naprawdę wiele. Jeśli nie wiesz, na który się zdecydować...
Tarta z kaszy gryczanej
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
Przygotowaną według tego przepisu tartę możesz śmiało podać podczas uroczystej kolacji. Jej smak...
Jesienna tarta z jabłkami
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Aby wykorzystać sezon na pyszne jabłka, warto upiec jesienną tartę z jabłkami, której przygotowan...
Tarte Tatin
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Tarte Tatin, ciasto wykwintne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu, to klasyk wśród francuskich w...
Słoneczna tarta
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Szukasz inspiracji na efektowne i smaczne ciasto z morelami? Słoneczna tarta z pewnością spełni T...
Tarta z malinami
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Tarta z malinami to francuski akcent wyśmienity na przekąskę, podarunek, deser lub podwieczorek...

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TartyTarty

Tarty słyną ze swojej uniwersalności – przygotujesz je zarówno na słodko, jak i na słono, z dodatkiem owoców, warzyw, grzybów lub serów. Jako farsz doskonale sprawdzą się: szpinak, rabarbar, pomidory, ser feta, kurki, łosoś czy wiejska kiełbasa. Jeśli chcesz podać tartę w wersji na słodko, koniecznie użyj świeżych owoców: truskawek, malin, gruszek, śliwek. Pasować też będzie masa cytrynowa lub sporządzona na bazie serka mascarpone i białej czekolady. Najważniejsze jest jednak, by spód tarty był kruchy i delikatny. Ciasto należy wyrobić tak szybko, jak to możliwe, następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około dwie godziny. Pamiętaj, żeby po wyłożeniu formy ciastem, gęsto je ponakłuwać widelcem, dzięki temu zapobiegniesz powstawaniu pęcherzyków powietrza, tworzeniu się odkształceń oraz podnoszeniu się ciasta w trakcie pieczenia. Gotowa tarta doskonale sprawdzi się jako deser, danie główne lub podwieczorek. Jeśli lubisz słodkie potrawy, koniecznie zrób tartę pomarańczową z bezą lub tartę czekoladową (gotową posyp wiórkami czekolady i podawaj z lodami). Możesz także dodać do niej świeże maliny. Jeśli jednak dysponujesz tylko mrożonymi, zblenduj je na gładką masę z dodatkiem serka mascarpone. Przygotowany mus rozsmaruj na wierzchu jako drugą warstwę kremu. Dobrym pomysłem będzie również tarta z białą czekoladą i borówkami. Kiedy ciasto będzie już gotowe, zabierz się do przygotowania kremu: wystarczy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, a po zdjęciu z ognia dodać serek. Gotowy krem wyłóż na wystudzony spód ciasta. Na wierzchu tarty połóż owoce, a całość posyp obficie cukrem pudrem. Podawaj udekorowaną skórką z limonki oraz listkami świeżej mięty. Jeśli natomiast wolisz słony smak potraw, ciasto serowe tourte z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Pamiętaj jednak, by dobrze je wystudzić, a dopiero przed podaniem podgrzać chwilę w piekarniku – jeśli pokroisz tourte tuż po upieczeniu, nadzienie wypłynie. Wybierz swój ulubiony sposób na tartę i przyrządzaj ją, kiedy tylko chcesz. Smacznego.