Tarta - przepisy na tartę: pomysły na ciasto i farsz | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Tarty

43 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (43)

Tarta z białą czekoladą i borówkami
ratingratingratingratingrating

311

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Tarta z białą czekoladą i borówkami Tarty coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Kakao...
Ciasto z jabłkami i cynamonem
ratingratingratingratingrating

176

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem to pewniak. Taki zestaw przypadnie do gustu każdemu wie...
Krucha tarta z jabłkami
ratingratingratingratingrating

150

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie skusiłby się na kawałek szarlotki. Tym razem jednak chcemy pok...
Tarta czekoladowa
ratingratingratingratingrating

205

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Nie ma co tu kryć, czekolada to składnik, po który sięga prawdopodobnie większość kucharzy, stoją...
Tarta cytrynowa
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Tarta cytrynowa przykuwa wzrok pięknym, słonecznym kolorem i efektowną bezą, stanowiącą ukoronowa...
Quiche ze szpinakiem i pomidorami
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Kuchnia francuska skrywa wiele smakowitych tajemnic. Nie sprowadza się wyłącznie do bagietek, ser...
Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Po smaczne inspiracje warto sięgać do bogactwa kuchni włoskiej, która słynie z doskonałego smaku...
Prowansalska tarta z pomidorami
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Niektóre przepisy zapadają w pamięci na długo i chce się do nich wracać. Z pewnością do tego gron...
Tarta cytrynowa z bezą
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Tarta cytrynowa z bezą Lekko kwaśna masa cytrynowa, która równoważy słodycz bezy – jeśli to brzm...
Tarta ziemniaczana ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Przygotuj ciasto - ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę wr...
Muffinki frittata
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Muffinki frittata to ciekawa alternatywa dla klasycznych wytrawnych babeczek. Są smaczne, puszyst...
Tarta ziemniaczana z serem i szynką
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Lubisz smak ziemniaków, ale masz ich dość w formie puree lub nudnych placków? Zainspiruj się nasz...
Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Jajeczne tartaletki to propozycja, która powinna przypaść do kuchni nawet najbardziej wymagającym...
Tarta ziemniaczana z boczkiem
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Próbowałaś kiedyś ziemniaczanej tarty? Wbrew pozorom to bardzo łatwe danie. Tarta ziemniaczana z...
Tarta serowa
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Smakowitych kombinacji nigdy za wiele. Z połączenia tradycyjnego sernika oraz tarty, czyli przebo...
Makaronowa tarta
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Z mąki, masła, jednego żółtka i szczypty soli zagnieć ciasto.
Tarta ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tarta – rarytas dla miłośników ziemniaków. Z połączenia powszechnie znanych i lubianych placków z...
Tarta ze szpinakiem i serem
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Na zimno lub na ciepło, na słodko albo na słono, wykonana z ciasta kruchego, drożdżowego czy fran...
Tarta z salami i serem
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Tarta to popularne danie kuchni francuskiej, przyrządzane na słodko lub na słono. W wersji wytraw...
Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szparagi mają szerokie zastosowanie w kuchni. Dostępne rodzaje – zarówno bardziej intensywne w sm...
Tarta z porem i szparagami
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tarta to francuskie danie przyrządzane na słodko lub słono, na spodzie z ciasta kruchego bądź fra...
Tarta szparagowa
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tarta najczęściej składa się z podstawy wykonanej z kruchego lub francuskiego ciasta. Można ją po...
Grecka tarta filo
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szpinak, oliwki, ser halloumi, suszone pomidory, ciasto filo – brzmi jak kuchnia grecka w pigułce...
Tarta z pietruszką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Jabłko, gruszka czy pietruszka? Dziś stawiamy na smakowity korzeń. Choć natkę w kuchniach wykorzy...

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - TartyTarty

Tarty słyną ze swojej uniwersalności – przygotujesz je zarówno na słodko, jak i na słono, z dodatkiem owoców, warzyw, grzybów lub serów. Jako farsz doskonale sprawdzą się: szpinak, rabarbar, pomidory, ser feta, kurki, łosoś czy wiejska kiełbasa. Jeśli chcesz podać tartę w wersji na słodko, koniecznie użyj świeżych owoców: truskawek, malin, gruszek, śliwek. Pasować też będzie masa cytrynowa lub sporządzona na bazie serka mascarpone i białej czekolady. Najważniejsze jest jednak, by spód tarty był kruchy i delikatny. Ciasto na tartę należy wyrobić tak szybko, jak to możliwe, następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około dwie godziny. Pamiętaj, żeby po wyłożeniu formy ciastem, gęsto je ponakłuwać widelcem, dzięki temu zapobiegniesz powstawaniu pęcherzyków powietrza, tworzeniu się odkształceń oraz podnoszeniu się ciasta w trakcie pieczenia. Gotowa tarta doskonale sprawdzi się jako deser, danie główne lub podwieczorek. Jeśli lubisz słodkie potrawy, koniecznie zrób tartę pomarańczową z bezą lub tartę czekoladową (gotową posyp wiórkami czekolady i podawaj z lodami). Możesz także dodać do niej świeże maliny. Jeśli jednak dysponujesz tylko mrożonymi, zblenduj je na gładką masę z dodatkiem serka mascarpone. Przygotowany mus rozsmaruj na wierzchu jako drugą warstwę kremu. Dobrym pomysłem będzie również tarta z białą czekoladą i borówkami. Kiedy ciasto będzie już gotowe, zabierz się do przygotowania kremu: wystarczy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, a po zdjęciu z ognia dodać serek. Gotowy krem wyłóż na wystudzony spód ciasta. Na wierzchu tarty połóż owoce, a całość posyp obficie cukrem pudrem. Podawaj udekorowaną skórką z limonki oraz listkami świeżej mięty. Jeśli natomiast wolisz słony smak potraw, ciasto serowe tourte z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Pamiętaj jednak, by dobrze je wystudzić, a dopiero przed podaniem podgrzać chwilę w piekarniku – jeśli pokroisz tourte tuż po upieczeniu, nadzienie wypłynie. Wybierz swój ulubiony sposób na tartę i przyrządzaj ją, kiedy tylko chcesz. Smacznego.