Zapiekanka z bekonem i jajkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z bekonem i jajkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

178 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 opakowanie

350 mililitrów

100 gramów

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w paski i wytop na patelni. Cebulę również pokrój w paski i przesmaż z boczkiem.

Krok 2

Naczynie żaroodporne wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 10 minut.

Krok 3

W blenderze umieść 3 surowe jajka, śmietanę oraz zawartość opakowania Knorr. Całość zmiksuj.

Krok 4

Na zapieczonym spodzie wyłóż boczek z cebulą oraz ugotowane i pokrojone w plastry jajka. Całość zalej zmiksowaną masą.

Krok 5

Naczynie wstaw na 20 minut do nagrzanego do 150 °C piekarnika. Po tym czasie wyjmij je i przykryj drugą warstwą ciasta. Jego wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 200 °C przez 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej