Ciasto francuskie z jajkiem i boczkiem - zapiekane | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z bekonem i jajkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
210 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 opakowanie

350 mililitrów

100 gramów

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w paski i wytop na patelni. Cebulę również pokrój w paski i przesmaż z boczkiem.

Krok 2

Naczynie żaroodporne wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 10 minut.

Krok 3

W blenderze umieść 3 surowe jajka, śmietanę oraz zawartość opakowania Knorr. Całość zmiksuj.

Krok 4

Na zapieczonym spodzie wyłóż boczek z cebulą oraz ugotowane i pokrojone w plastry jajka. Całość zalej zmiksowaną masą.

Krok 5

Naczynie wstaw na 20 minut do nagrzanego do 150 °C piekarnika. Po tym czasie wyjmij je i przykryj drugą warstwą ciasta. Jego wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 200 °C przez 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z bekonem i jajkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej