Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą
łatwe
949 osób zapisało

Składniki
100 gramów
200 gramów
200 mililitrów
1 łyżka
200 gramów
4 sztuki
200 gramów
2 łyżki
3 sztuki
1 pęczek
100 gramów
5 sztuk
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby pokrój w duże, grube, ok. dwucentymetrowe kawałki, cebule obierz i pokrój na ósemki, kiełbasę pokrój w grube plastry, pomidorki przekrój na pół oraz posiekaj natkę pietruszki, czosnek i kapary.

Krok 2
W oddzielnym naczyniu wymieszaj śmietanę, 100 ml wody, łyżkę mąki, natkę pietruszki oraz dwie łyżki przyprawy Knorr, która nada zapiekance odpowiedniego smaku.

Krok 3
W garnku lub na dużej patelni podsmaż delikatnie kiełbasę chorizo. Na wytopiony tłuszcz wrzuć grzyby, cebule i czosnek. Całość smaż chwilę, dodaj pozostałe składniki: pomidory, natkę pietruszki, kapary.

Krok 4
Dodaj śmietanę i całość wymieszaj. Gotuj 2-3 minuty, zdejmij z ognia, dodaj makaron mozzarellę i wymieszaj po czym wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 5
Zapiekankę posyp z wierzchu startym żółtym serem. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię i, jeśli lubisz chrupiący wierzch, dopiecz jeszcze zapiekankę przez 10 minut.


Dobra rada:
Do zapiekanki możesz również dodać suszone pomidory lub garść rukoli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do zapiekanek makaronowych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą
Zapiekanki można komponować w dowolny sposób. Są wśród nich te proste, składające się zaledwie z kilku elementów, ale znajdziemy także przepisy na te bardziej urozmaicone. Zapiekanka makaronowa z mozzarellą należy zdecydowanie do drugiej grupy. Przywołuje na myśl śródziemnomorskie smaki głównie za sprawą takich składników, jak kiełbasa chorizo, mozzarella, kapary i pomidorki cherry. Jedno jest pewne – smak zapiekanki z makaronem nie ma sobie równych!
Dla kogo?
Doskonałe danie dla miłośników zapiekanek. To kolejny przepis, który musisz wypróbować. Może właśnie on zostanie tym ulubionym?
Na jaką okazję?
Zapiekanka z makaronem jest przepisem na każdą okazję. Lepszego obiadu nie można sobie wymarzyć!
Czy wiesz, że?
Portobello to brunatna odmiana pieczarki. Ma ciekawszy smak niż zwykła pieczarka i szerokie zastosowanie w kuchni. Jej duży rozmiar sprawia, że świetnie nadaje się do nadziewania.
Dla urozmaicenia:
Do zapiekanki z makaronu dodaj suszone pomidory, a potrawa będzie miała wyrazistszy smak.