Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą
łatwe
960 osób zapisało

Składniki
100 gramów
200 gramów
200 mililitrów
1 łyżka
200 gramów
4 sztuki
200 gramów
2 łyżki
3 sztuki
1 pęczek
100 gramów
5 sztuk
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby pokrój w duże, grube, ok. dwucentymetrowe kawałki, cebule obierz i pokrój na ósemki, kiełbasę pokrój w grube plastry, pomidorki przekrój na pół oraz posiekaj natkę pietruszki, czosnek i kapary.

Krok 2
W oddzielnym naczyniu wymieszaj śmietanę, 100 ml wody, łyżkę mąki, natkę pietruszki oraz dwie łyżki przyprawy Knorr, która nada zapiekance odpowiedniego smaku.

Krok 3
W garnku lub na dużej patelni podsmaż delikatnie kiełbasę chorizo. Na wytopiony tłuszcz wrzuć grzyby, cebule i czosnek. Całość smaż chwilę, dodaj pozostałe składniki: pomidory, natkę pietruszki, kapary.

Krok 4
Dodaj śmietanę i całość wymieszaj. Gotuj 2-3 minuty, zdejmij z ognia, dodaj makaron mozzarellę i wymieszaj po czym wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 5
Zapiekankę posyp z wierzchu startym żółtym serem. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię i, jeśli lubisz chrupiący wierzch, dopiecz jeszcze zapiekankę przez 10 minut.


Dobra rada:
Do zapiekanki możesz również dodać suszone pomidory lub garść rukoli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do zapiekanek makaronowych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą
Zapiekanki można komponować w dowolny sposób. Są wśród nich te proste, składające się zaledwie z kilku elementów, ale znajdziemy także przepisy na te bardziej urozmaicone. Zapiekanka makaronowa z mozzarellą należy zdecydowanie do drugiej grupy. Przywołuje na myśl śródziemnomorskie smaki głównie za sprawą takich składników, jak kiełbasa chorizo, mozzarella, kapary i pomidorki cherry. Jedno jest pewne – smak zapiekanki z makaronem nie ma sobie równych!
Dla kogo?
Doskonałe danie dla miłośników zapiekanek. To kolejny przepis, który musisz wypróbować. Może właśnie on zostanie tym ulubionym?
Na jaką okazję?
Zapiekanka z makaronem jest przepisem na każdą okazję. Lepszego obiadu nie można sobie wymarzyć!
Czy wiesz, że?
Portobello to brunatna odmiana pieczarki. Ma ciekawszy smak niż zwykła pieczarka i szerokie zastosowanie w kuchni. Jej duży rozmiar sprawia, że świetnie nadaje się do nadziewania.
Dla urozmaicenia:
Do zapiekanki z makaronu dodaj suszone pomidory, a potrawa będzie miała wyrazistszy smak.