Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

69 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

424 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

783 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

200 mililitrów

1 łyżka

200 gramów

4 sztuki

200 gramów

2 łyżki

3 sztuki

1 pęczek

100 gramów

5 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby pokrój w duże, grube, ok. dwucentymetrowe kawałki, cebule obierz i pokrój na ósemki, kiełbasę pokrój w grube plastry, pomidorki przekrój na pół oraz posiekaj natkę pietruszki, czosnek i kapary.

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą - Krok 1

Krok 2

W oddzielnym naczyniu wymieszaj śmietanę, 100 ml wody, łyżkę mąki, natkę pietruszki oraz dwie łyżki przyprawy Knorr, która nada zapiekance odpowiedniego smaku.

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą - Krok 2

Krok 3

W garnku lub na dużej patelni podsmaż delikatnie kiełbasę chorizo. Na wytopiony tłuszcz wrzuć grzyby, cebule i czosnek. Całość smaż chwilę, dodaj pozostałe składniki: pomidory, natkę pietruszki, kapary.

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Dodaj śmietanę i całość wymieszaj. Gotuj 2-3 minuty, zdejmij z ognia, dodaj makaron mozzarellę i wymieszaj po czym wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego.

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą - Krok 4

Krok 5

Zapiekankę posyp z wierzchu startym żółtym serem. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię i, jeśli lubisz chrupiący wierzch, dopiecz jeszcze zapiekankę przez 10 minut.

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zapiekanki możesz również dodać suszone pomidory lub garść rukoli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarelląZapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą

Zapiekanki można komponować w dowolny sposób. Są wśród nich te proste, składające się zaledwie z kilku elementów, ale znajdziemy także przepisy na te bardziej urozmaicone. Zapiekanka makaronowa z mozzarellą należy zdecydowanie do drugiej grupy. Przywołuje na myśl śródziemnomorskie smaki głównie za sprawą takich składników, jak kiełbasa chorizo, mozzarella, kapary i pomidorki cherry. Jedno jest pewne – smak zapiekanki z makaronem nie ma sobie równych!

Dla kogo?

Doskonałe danie dla miłośników zapiekanek. To kolejny przepis, który musisz wypróbować. Może właśnie on zostanie tym ulubionym?

Na jaką okazję?

Zapiekanka z makaronem jest przepisem na każdą okazję. Lepszego obiadu nie można sobie wymarzyć!

Czy wiesz, że?

Portobello to brunatna odmiana pieczarki. Ma ciekawszy smak niż zwykła pieczarka i szerokie zastosowanie w kuchni. Jej duży rozmiar sprawia, że świetnie nadaje się do nadziewania.

Dla urozmaicenia:

Do zapiekanki z makaronu dodaj suszone pomidory, a potrawa będzie miała wyrazistszy smak.