Zapiekanka meksykańska z makaronem - VIDEO
łatwe
5107 osób zapisało
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
300 gramów
1 sztuka
200 gramów
300 gramów
120 gramów
100 gramów
200 mililitrów
1 łyżeczka
1 pęczek
100 gramów
3 łyżki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę wielkości ok. 1 cm, ser zetrzyj na tarce, kolendrę posiekaj, fasolę i kukurydzę przepłucz pod bieżącą wodą. Chorizo pokrój w półplastry.

Krok 2
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż kiełbasę, dodaj do niej cebulę i paprykę. Smaż chwilę, aż cebula się zeszkli, dodaj fasolę, kukurydzę, wsyp makaron orzo i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Wlej śmietanę, 2 szklanki wody, Fix oraz kmin i połowę natki kolendry. Wszystko razem zagotuj, dodaj liście szpinaku i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Składniki przełóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu zapiekanki połóż pokruszone nachosy i posyp obficie serem.

Krok 5
Naczynie z zapiekanką przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie usuń folię i zapiekankę piecz jeszcze przez 5-10 minut, tak aby zarumieniła się z wierzchu. Danie podawaj posypane świeżą kolendrą.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do zapiekanki świeżo posiekaną papryczkę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka meksykańska z makaronem - VIDEO
Zapiekanka makaronowa w meksykańskim stylu? Kukurydza, czerwona cebula, papryka, szpinak, czerwona fasola, chorizo, nachosy - prawdziwy Meksyk! Dzięki tej zapiekance poczujesz naprawdę gorący meksykański klimat!
Dla kogo? Zapiekanka meksykańska to strzał w dziesiątkę dla tych, dla których gama kolorów na talerzu to podstawa. Warzywożercy także będą zachwyceni.
Na jaką okazję? Na kolację z przyjaciółmi. Najlepiej na taką w towarzystwie latynoskiej muzyki! Niezastąpiona w karnawale.
Dla urozmaicenia: Zapiekanka po meksykańsku powinna mieć gorący temperament! Podkreśl go cebulą, czosnkiem i dodatkiem świeżo posiekanej papryczki chili. Eksperymentuj!
Czy wiesz, że? Kukurydza, fasola, papryka i cebula to składniki must-have kuchni meksykańskiej. Wszystkie zgłaszają swoją obecność w zapiekance makaronowej!
Przygotowujesz imprezę karnawałową, ale nie wiesz jak zaskoczyć swoich znajomych? Makaronowa zapiekanka w meksykańskim stylu podniesie temperaturę!