Zapiekanka meksykańska z makaronem - VIDEO
łatwe
5083 osoby zapisały
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
300 gramów
1 sztuka
200 gramów
300 gramów
120 gramów
100 gramów
200 mililitrów
1 łyżeczka
1 pęczek
100 gramów
3 łyżki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę wielkości ok. 1 cm, ser zetrzyj na tarce, kolendrę posiekaj, fasolę i kukurydzę przepłucz pod bieżącą wodą. Chorizo pokrój w półplastry.

Krok 2
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż kiełbasę, dodaj do niej cebulę i paprykę. Smaż chwilę, aż cebula się zeszkli, dodaj fasolę, kukurydzę, wsyp makaron orzo i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Wlej śmietanę, 2 szklanki wody, Fix oraz kmin i połowę natki kolendry. Wszystko razem zagotuj, dodaj liście szpinaku i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Składniki przełóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu zapiekanki połóż pokruszone nachosy i posyp obficie serem.

Krok 5
Naczynie z zapiekanką przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie usuń folię i zapiekankę piecz jeszcze przez 5-10 minut, tak aby zarumieniła się z wierzchu. Danie podawaj posypane świeżą kolendrą.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do zapiekanki świeżo posiekaną papryczkę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka meksykańska z makaronem - VIDEO
Zapiekanka makaronowa w meksykańskim stylu? Kukurydza, czerwona cebula, papryka, szpinak, czerwona fasola, chorizo, nachosy - prawdziwy Meksyk! Dzięki tej zapiekance poczujesz naprawdę gorący meksykański klimat!
Dla kogo? Zapiekanka meksykańska to strzał w dziesiątkę dla tych, dla których gama kolorów na talerzu to podstawa. Warzywożercy także będą zachwyceni.
Na jaką okazję? Na kolację z przyjaciółmi. Najlepiej na taką w towarzystwie latynoskiej muzyki! Niezastąpiona w karnawale.
Dla urozmaicenia: Zapiekanka po meksykańsku powinna mieć gorący temperament! Podkreśl go cebulą, czosnkiem i dodatkiem świeżo posiekanej papryczki chili. Eksperymentuj!
Czy wiesz, że? Kukurydza, fasola, papryka i cebula to składniki must-have kuchni meksykańskiej. Wszystkie zgłaszają swoją obecność w zapiekance makaronowej!
Przygotowujesz imprezę karnawałową, ale nie wiesz jak zaskoczyć swoich znajomych? Makaronowa zapiekanka w meksykańskim stylu podniesie temperaturę!