Klarowna zupa z kurczakiem i liśćmi szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klarowna zupa z kurczakiem i liśćmi szpinaku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
95 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obraną marchewkę pokrój w cienkie półplastry i przesmaż wraz z czosnkiem w rozgrzanym garnku. Wlej 1 l wody i zagotuj.

Krok 2

Piersi kurczaka przekrój wzdłuż na pół i usmaż na patelni. Pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka.

Krok 3

Zupę dopraw Bulionetką, dodaj tymianek oraz pieprz.

Krok 4

Na koniec dodaj liście szpinaku, zupę gotuj 5 minut. Przed podaniem posyp startym serem. Podawaj z pieczywem.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast zwykłego pieczywa możesz podać do zupy chrupiące grzanki z bagietki zapieczone z serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klarowna zupa z kurczakiem i liśćmi szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klarowna zupa z kurczakiem i liśćmi szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klarowna zupa z kurczakiem i liśćmi szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klarowna zupa z kurczakiem i liśćmi szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klarowna zupa z kurczakiem i liśćmi szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klarowna zupa z kurczakiem i liśćmi szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klarowna zupa z kurczakiem i liśćmi szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klarowna zupa z kurczakiem i liśćmi szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z soczewicą
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej