Zupa azjatycka – przepis: szybka i prosta z fasolą | Przepisy.pl pixel

Azjatycka zupa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

heart
597 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

545 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

30 gramów

2 łyżki

0.5 pęczka

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso opłucz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka, zalej 1,2 l wody i gotuj przez 10 minut.

Azjatycka zupa  - Krok 1

Krok 2

Grzyby, cebulę oraz marchewkę pokrój w paski i dodaj do wywaru z mięsem.

Azjatycka zupa  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody i dodaj do wywaru z mięsem oraz warzywami. Gotuj 5 minut.

Azjatycka zupa  - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj do zupy posiekany szczypiorek oraz kiełki. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw sosem sojowym, nie gotuj – natychmiast podawaj. Rosół azjatycki możesz również serwować z makaronem lub ryżem.

Azjatycka zupa  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Azjatycka zupa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kremowa zupa warzywna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Azjatycka zupa Azjatycka zupa

Orientalna kuchnia jest fascynująca, zaciekawia niezwykłym połączeniem smaków. W idealnie zrównoważonym daniu z Azji powinny być więc akcenty słone, słodkie, kwaśne i ostre. Do przygotowania azjatyckiej zupy potrzebne będą: pierś z kurczaka, marchewka, pieczarki lub grzyby shitake, oraz fasola mung – bardzo popularna w azjatyckich daniach zarówno w ziarnach, jak i w formie kiełków.

Dla kogo?

Lubicie orientalną kuchnię, ale samodzielnie jeszcze nie przyrządzaliście dań z tego odległego rejonu świata? Z przepisem na zupę azjatycką to proste. W potrawie znajdują się wszystkie orientalne smaki.

Na jaką okazję?

Czas przygotowania zupy po azjatycku nie jest długi, więc może od razu zaczniecie ją przyrządzać? Będzie to bardzo przyjemna odmiana od znanych smaków pomidorówek i krupników.

Czy wiesz, że?

Całość należy doprawić słonym sosem sojowym lub rybnym. Wiele osób nie wyobraża sobie zupy azjatyckiej bez tych dodatków– smak będzie bardziej wyrazisty. Wśród przypraw powinien znaleźć się również imbir, czosnek i chili. Akcent na koniec, to coś zielonego, np. cebulka dymka, świeże liście laurowe albo kolendra. Miseczka takiej zupy poprawia humor i stawia na nogi!

Dla urozmaicenia:

Do azjatyckiej zupy dodać można również tofu oraz makaron ryżowy lub sojowy. Oba są bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba ich gotować – wystarczy zalać wrzątkiem. Gotowe!