Rosół z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół z pieczarkami

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
514 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

456 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 litra

50 dekagramów

25 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

8 dekagramów

3 dekagramy

5 dekagramów

4 listków

5 ziaren

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj kurę, oczyść i pokrój warzywa. Do zimnej wody włóż kurę oraz warzywa.

Rosół z pieczarkami  - Krok 1

Krok 2

Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Gotuj powoli, do uzyskania wywaru.

Rosół z pieczarkami  - Krok 2

Krok 3

Pokrój pieczarki i cebulę, następnie razem podsmaż.

Rosół z pieczarkami  - Krok 3

Krok 4

Dodaj bulionetkę Knorr.

Rosół z pieczarkami  - Krok 4

Krok 5

Rosół przecedź, dodaj cebulę i pieczarki, kapary, natkę pietruszki i chrzan.

Rosół z pieczarkami  - Krok 5

Krok 6

Dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr. Rosół z pieczarkami podawaj zaraz po ugotowaniu, a mięso wykorzystaj do drugiego dania.

Rosół z pieczarkami  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce. Po przygotowaniu tego dania możesz zrobić jeszcze Krokiety z mięsa z rosołu. ZERO WASTE w kuchni.

1

Opinie o przepisie

  • Maria Trinkt Becks

    Maria Trinkt Becks , 18.03.2018

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ekspresowy rosół
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół z pieczarkami Rosół z pieczarkami

Nic tak nie kojarzy się rodzinnym obiadem jak pyszny rosół. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby tej zupy. Dlatego też gotując rosół dla domowników czy gości zapewniasz sobie ich uznanie. Podpowiemy ci, jak urozmaicić tę typowo polską potrawę dodając do niej… pieczarki. Zdziwiona? Zupełnie niepotrzebnie. Spróbuj przy najbliższej okazji, a przekonasz się, jak doskonały smak może mieć rosół po dodaniu tych popularnych grzybów. Aby uzyskać najlepszy efekt, przygotuj wywar na bazie mięsa i włoszczyzny m.in. marchewki i korzenia selera. By jeszcze bardziej podkręcić smak zupy, proponujemy dodać też słone kapary oraz aromatyczny tarty chrzan. Najważniejszym składnikiem powinny być jednak usmażone z cebulką pieczarki. Rosół w tej wersji podawaj z makaronem, koniecznie posypany natką pietruszki.