Rosół królewski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół królewski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

752 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

401 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.3 litra

45 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

15 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i oczyść. Warzywa obierz. Wołowinę zalej zimną wodą, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj opłukane oraz oczyszczone mięso z kury i warzywa, gotuj do momentu, kiedy warzywa i mięso będą miękkie.

Rosół królewski - Krok 1

Krok 2

Oczyść, opłucz i pokrój pieczarki w plastry.

Rosół królewski - Krok 2

Krok 3

Umyj i sparz wątróbkę, pokrój w kostkę.

Rosół królewski - Krok 3

Krok 4

Miękkie mięso wyjmij z rosołu. Przecedź rosół.

Rosół królewski - Krok 4

Krok 5

Do rosołu dodaj wątróbką i pieczarki, ugotuj.

Rosół królewski - Krok 5

Krok 6

Dołóż pokrojone mięso z kury oraz posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr.

Rosół królewski - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Rosół królewski podawaj z kluskami francuskimi.

2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 10.05.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szmuc

    Joanna Szmuc , 20.11.2016

    Rosół jest pyszny! Ja robiłam taki rosół w innej wersji. Ale ten jest na sześć.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół królewskiRosół królewski

Musi gotować się długo, im dużej tym lepiej. Musi być tłusty – tak, by pływały na nim tzw. oka. Kolor ma mieć żółtozłoty, a serwować go należy, gdy jest naprawdę bardzo gorący. Tak można podsumować, jaki powinien być prawdziwy rosół królewski. Ale to nie wyczerpuje wiedzy, która jest potrzebna do zrobienia królowej wszystkich zup. Co więcej – kuchnia polska nie ogranicza nas do jej klasycznej wersji. Tym razem przedstawiamy pomysł na rosół, który dzięki kawałkom delikatnej wątróbki i duszonym pieczarkom staje się daniem bardzo eleganckim ale i treściwym. Idealny smak wywaru na rosół gwarantuje połącznie w nim różnych mięs – szlachetnej wołowiny i wiejskiej kury, która nadaje zupie piękny kolor i odpowiednią tłustość. Rosół królewski podawaj z francuskimi kluskami z lanego ciasta, lub jeśli wolisz, z cieniutkim makaronem.