Rosół królewski - po królewsku: przepis z kury | Przepisy.pl pixel

Rosół królewski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

83

869 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

433 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1456 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.3 litra

45 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

15 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i oczyść. Warzywa obierz. Wołowinę zalej zimną wodą, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj opłukane oraz oczyszczone mięso z kury i warzywa, gotuj do momentu, kiedy warzywa i mięso będą miękkie.

Rosół królewski - Krok 1

Krok 2

Oczyść, opłucz i pokrój pieczarki w plastry.

Rosół królewski - Krok 2

Krok 3

Umyj i sparz wątróbkę, pokrój w kostkę.

Rosół królewski - Krok 3

Krok 4

Miękkie mięso wyjmij z rosołu. Przecedź rosół.

Rosół królewski - Krok 4

Krok 5

Do rosołu dodaj wątróbką i pieczarki, ugotuj.

Rosół królewski - Krok 5

Krok 6

Dołóż pokrojone mięso z kury oraz posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr.

Rosół królewski - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Rosół królewski podawaj z kluskami francuskimi.

3

Opinie o przepisie

  • Tomeksss

    Tomeksss , 27.05.2021

    Zapewne dobre jest, ale to pieczarkowa, nie rosół...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 10.05.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szmuc

    Joanna Szmuc , 20.11.2016

    Rosół jest pyszny! Ja robiłam taki rosół w innej wersji. Ale ten jest na sześć.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół królewski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosół królewskiRosół królewski

Chcesz przyrządzić iście królewskie i wykwintne danie? Mamy dla Ciebie coś specjalnego. Oto przepis na rosół królewski. Co ciekawe – kuchnia polska nie ogranicza nas do jednej wersji tej zupy. Tym razem przedstawiamy pomysł na rosół, który dzięki kawałkom delikatnej wątróbki i duszonym pieczarkom staje się daniem bardzo eleganckim, ale i treściwym.

Dla kogo?

Polecamy rosół królewski przepis wszystkim osobom, które lubią zupy o wykwintnym smaku i idealnej konsystencji. Należysz do tego grona? Jeżeli tak, to rosół królewski będzie strzałem w dziesiątkę. Recepturę już znasz, więc teraz zacznij działać w kuchni. Powodzenia!

Na jaką okazję?

Zupa królewska na rosole będzie prawdziwą gwiazdą przyjęcia. Zaserwuj ją na imieninach, urodzinach lub innej uroczystości, a zbierzesz same pochwały od swoich gości. Kto wie, może rosół po królewsku na stałe wpisze się do menu Twojej rodziny? Mamy nadzieję, że tak!

Czy wiesz, że?

Jeżeli zastanawiasz się, jaki ma być prawdziwy rosół królewski, doradzamy. Musi gotować się długo, im dłużej tym lepiej. Musi być tłusty – tak, by pływały na nim tzw. oczka. Kolor ma mieć żółto-złoty, a serwować go należy, gdy jest naprawdę bardzo gorący. Tak można podsumować, jaki powinien być prawdziwy rosół królewski.

Dla urozmaicenia:

Idealny smak wywaru na rosół królewski gwarantuje połącznie w nim różnych mięs – szlachetnej wołowiny i wiejskiej kury, która nadaje zupie piękny kolor i odpowiednią tłustość. Rosół królewski podawaj z francuskimi kluskami z lanego ciasta lub, jeśli wolisz, z cieniutkim makaronem.