Składniki
2.3 litra
45 dekagramów
15 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
15 dekagramów
15 dekagramów
10 dekagramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i oczyść. Warzywa obierz. Wołowinę zalej zimną wodą, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj opłukane oraz oczyszczone mięso z kury i warzywa, gotuj do momentu, kiedy warzywa i mięso będą miękkie.
Krok 2
Oczyść, opłucz i pokrój pieczarki w plastry.
Krok 3
Umyj i sparz wątróbkę, pokrój w kostkę.
Krok 4
Miękkie mięso wyjmij z rosołu. Przecedź rosół.
Krok 5
Do rosołu dodaj wątróbką i pieczarki, ugotuj.
Krok 6
Dołóż pokrojone mięso z kury oraz posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr.
Dobra rada:
Rosół królewski podawaj z kluskami francuskimi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rosół królewski
Musi gotować się długo, im dużej tym lepiej. Musi być tłusty – tak, by pływały na nim tzw. oka. Kolor ma mieć żółtozłoty, a serwować go należy, gdy jest naprawdę bardzo gorący. Tak można podsumować, jaki powinien być prawdziwy rosół królewski. Ale to nie wyczerpuje wiedzy, która jest potrzebna do zrobienia królowej wszystkich zup. Co więcej – kuchnia polska nie ogranicza nas do jej klasycznej wersji. Tym razem przedstawiamy pomysł na rosół, który dzięki kawałkom delikatnej wątróbki i duszonym pieczarkom staje się daniem bardzo eleganckim ale i treściwym. Idealny smak wywaru na rosół gwarantuje połącznie w nim różnych mięs – szlachetnej wołowiny i wiejskiej kury, która nadaje zupie piękny kolor i odpowiednią tłustość. Rosół królewski podawaj z francuskimi kluskami z lanego ciasta, lub jeśli wolisz, z cieniutkim makaronem.