Składniki
2.3 litra
45 dekagramów
15 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
15 dekagramów
15 dekagramów
10 dekagramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i oczyść. Warzywa obierz. Wołowinę zalej zimną wodą, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj opłukane oraz oczyszczone mięso z kury i warzywa, gotuj do momentu, kiedy warzywa i mięso będą miękkie.
Krok 2
Oczyść, opłucz i pokrój pieczarki w plastry.
Krok 3
Umyj i sparz wątróbkę, pokrój w kostkę.
Krok 4
Miękkie mięso wyjmij z rosołu. Przecedź rosół.
Krok 5
Do rosołu dodaj wątróbką i pieczarki, ugotuj.
Krok 6
Dołóż pokrojone mięso z kury oraz posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr.
Dobra rada:
Rosół królewski podawaj z kluskami francuskimi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Rosół królewski
Musi gotować się długo, im dużej tym lepiej. Musi być tłusty – tak, by pływały na nim tzw. oka. Kolor ma mieć żółtozłoty, a serwować go należy, gdy jest naprawdę bardzo gorący. Tak można podsumować, jaki powinien być prawdziwy rosół królewski. Ale to nie wyczerpuje wiedzy, która jest potrzebna do zrobienia królowej wszystkich zup. Co więcej – kuchnia polska nie ogranicza nas do jej klasycznej wersji. Tym razem przedstawiamy pomysł na rosół, który dzięki kawałkom delikatnej wątróbki i duszonym pieczarkom staje się daniem bardzo eleganckim ale i treściwym. Idealny smak wywaru na rosół gwarantuje połącznie w nim różnych mięs – szlachetnej wołowiny i wiejskiej kury, która nadaje zupie piękny kolor i odpowiednią tłustość. Rosół królewski podawaj z francuskimi kluskami z lanego ciasta, lub jeśli wolisz, z cieniutkim makaronem.