Składniki
1.5 litra
2 sztuki
10 dekagramów
0.75 szklanki
1 łyżeczka
2 pęczki
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i kostek Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
Krok 2
Do wrzącego wywaru wsyp makaron i ugotuj.
Krok 3
Wymieszaj śmietanę z łyżką mąki. Dodaj do wywaru razem z koprem. Gotuj 10 minut i lekko przestudź zupę.
Krok 4
Wymieszaj żółtka z niewielką ilością gorącej zupy i dodaj do garnka.
Krok 5
Dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa koperkowa
Dla wielu szefów kuchni przepis na zupę koperkową jest obowiązkowym punktem wiosennego i letniego menu. Dzięki naszym poradom dowiesz się, jak przygotować zupę koperkową również wtedy, gdy do ciepłych, wakacyjnych miesięcy jeszcze daleko. Niektórzy jadają ją z ziemniakami, lecz tym razem prezentujemy zupę koperkową z makaronem. Jakim? To już zależy wyłącznie od ciebie!
Dla kogo? Zupa koperkowa to idealna propozycja na ekspresowy posiłek dla czterech osób. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Koper najlepiej kupić na targu, świeży i bujny. Warto zaznaczyć, że zupa koperkowa z makaronem będzie równie doskonała, gdy użyjesz mrożonego kopru, więc jeśli lubisz robić zapasy – tym lepiej!
Na jaką okazję? Dla tego aromatycznego przepisu na zupę koperkową można stracić głowę. Wiosną i latem zwykle większość smakoszów ma ochotę na świeże potrawy. Chwilowo w zapomnienie odchodzą gęste kremy, zupy grochowe i krupniki. Z przepisem na zupę koperkową z makaronem będziesz chętnie wchodzić do kuchni nawet w gorące dni – w końcu przygotujesz ją błyskawicznie. Degustację polecamy na świeżym powietrzu!
Czy wiesz, że? Jeżeli nie przepadasz za pływającą w koperkowej zupie zieleniną, można łatwo temu zaradzić blendując koperek z odrobiną warzywnego wywaru przed dodaniem go do zupy koperkowej. Z kolei trik z dodawaniem żółtek do zupy powoduje wzmocnienie smaku oraz nadaje jej aksamitną, lekko kremową konsystencję. Pamiętaj, aby dokładnie roztrzepać żółtka widelcem lub trzepaczką z odrobiną ciepłej – ale nie wrzącej zupy koperkowej i dodać do lekko przestudzonej potrawy, dokładnie mieszając całość.
Dla urozmaicenia: Ugotowanie makaronu (rurek, muszelek, łazanek, świderków – wybierz swój ulubiony) w warzywnym bulionie spowoduje, że będzie on wyjątkowo pyszny. Oryginalnym akcentem w przepisie na zupę koperkową z makaronem będzie dodatek napoju kokosowego. Palce lizać!