Maczanka grzybowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Maczanka grzybowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

72 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój seler, marchew i pietruszkę w kostkę. Ugotuj grzyby z włoszczyzną, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Maczanka grzybowa - Krok 1

Krok 2

Dodaj zasmażkę Knorr.

Maczanka grzybowa - Krok 2

Krok 3

Dopraw zupę śmietaną i posyp zieloną pietruszką. Podawaj z pszennym chlebem.

Maczanka grzybowa - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Maczanka grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Maczanka grzybowaMaczanka grzybowa

Jeśli lubisz intensywny smak grzybów, koniecznie wypróbuj przepis na smaczną maczankę grzybową. Zupa idealnie nadaje się zarówno na wigilijną kolację, jak i na obiad w ciągu tygodnia. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. suszonych grzybów, marchwi, pietruszki oraz śmietany. Wszystkie warzywa (marchew, pietruszkę i seler) pokrój w kostkę. Następnie umieść je w garnku, zalej zimną wodą i gotuj razem z grzybami. Nie zapomnij, by pod koniec gotowania dodać do wywaru ciemną zasmażkę. Gotową zupę rozlej do głębokich talerzy i podawaj udekorowaną keksem gęstej śmietany oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak dania, dopraw zupę świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonym oregano lub gałązką lubczyku. Idealnym dodatkiem do maczanki grzybowej będzie domowy chleb z chrupiącą skórką. Pamiętaj, że zupę możesz także serwować razem z ziemniakami lub makaronem. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj intensywną w smaku maczankę grzybową. Koniecznie według naszego przepisu. Smacznego!