Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój seler, marchew i pietruszkę w kostkę. Ugotuj grzyby z włoszczyzną, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 2
Dodaj zasmażkę Knorr.
Krok 3
Dopraw zupę śmietaną i posyp zieloną pietruszką. Podawaj z pszennym chlebem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Maczanka grzybowa
Jeśli lubisz intensywny smak grzybów, koniecznie wypróbuj przepis na smaczną maczankę grzybową. Zupa idealnie nadaje się zarówno na wigilijną kolację, jak i na obiad w ciągu tygodnia. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. suszonych grzybów, marchwi, pietruszki oraz śmietany. Wszystkie warzywa (marchew, pietruszkę i seler) pokrój w kostkę. Następnie umieść je w garnku, zalej zimną wodą i gotuj razem z grzybami. Nie zapomnij, by pod koniec gotowania dodać do wywaru ciemną zasmażkę. Gotową zupę rozlej do głębokich talerzy i podawaj udekorowaną keksem gęstej śmietany oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak dania, dopraw zupę świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonym oregano lub gałązką lubczyku. Idealnym dodatkiem do maczanki grzybowej będzie domowy chleb z chrupiącą skórką. Pamiętaj, że zupę możesz także serwować razem z ziemniakami lub makaronem. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj intensywną w smaku maczankę grzybową. Koniecznie według naszego przepisu. Smacznego!