Składniki
500 gramów
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
250 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
Umyj grzyby i pokrój na plasterki. Drobno pokrój cebulę i czosnek. Przesmaż czosnek i cebulę na oleju. Posiekaj tymianek.
Krok 3
Dodaj grzyby i smaż na złoto na dużym ogniu przez kilka minut. Dodaj tymianek, 1 l wody i Bulion Grzybowy Knorr. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez 15 min.
Krok 4
Dodaj śmietankę i kluski. Podawaj zupę z pietruszką zieloną i posiekanym tymiankiem.
Dobra rada:
Tę zupę można przygotować z dodatkiem namoczonych i drobno posiekanych suszonych prawdziwków.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ze świeżych grzybów
Zupa grzybowa jest świetną propozycją – w szczególności – na jesienny obiad. W tym wariancie najlepiej sprawdzą się prawdziwki, podgrzybki i koźlarze. Jeśli nie masz świeżych leśnych grzybów, nic straconego – zamiast nich użyj pieczarek, a do smaku dorzuć ewentualnie kilka suszonych borowików. Oczyszczone i pokrojone grzyby podsmaż na oleju, razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do takiej kompozycji składników pasować będzie tymianek – świeży charakteryzuje się bardziej intensywnym smakiem i zapachem, ale suszony także będzie odpowiedni. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem grzybowym i gotuj przed krótki czas na wolnym ogniu. Pod koniec zabiel zupę słodką śmietanką, która nada całości kremowej konsystencji. Grzybową podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem ugotowanego wcześniej makaronu – kokardek. Potrawę udekoruj natką pietruszki lub drobno posiekanym szczypiorkiem. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na zupę ze świeżych grzybów. Życzymy smacznego!