Zupa ze świeżych grzybów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

478 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

284 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

531 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

1 sztuka

3 sztuki

250 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Zupa ze świeżych grzybów - Krok 1

Krok 2

Umyj grzyby i pokrój na plasterki. Drobno pokrój cebulę i czosnek. Przesmaż czosnek i cebulę na oleju. Posiekaj tymianek.

Zupa ze świeżych grzybów - Krok 2

Krok 3

Dodaj grzyby i smaż na złoto na dużym ogniu przez kilka minut. Dodaj tymianek, 1 l wody i Bulion Grzybowy Knorr. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez 15 min.

Zupa ze świeżych grzybów - Krok 3

Krok 4

Dodaj śmietankę i kluski. Podawaj zupę z pietruszką zieloną i posiekanym tymiankiem.

Zupa ze świeżych grzybów - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tę zupę można przygotować z dodatkiem namoczonych i drobno posiekanych suszonych prawdziwków.

3

Opinie o przepisie

  • isabella  bulla

    isabella bulla

    smaczna.lecz nie dodałam tymianku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Buczkowska

    Elzbieta Buczkowska

    pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Steć

    Agnieszka Steć

    Zupka pyszna. ... Ale nastepnym razem dodam troszke mniej tymianku. ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ze świeżych grzybówZupa ze świeżych grzybów

Zupa grzybowa jest świetną propozycją – w szczególności – na jesienny obiad. W tym wariancie najlepiej sprawdzą się prawdziwki, podgrzybki i koźlarze. Jeśli nie masz świeżych leśnych grzybów, nic straconego – zamiast nich użyj pieczarek, a do smaku dorzuć ewentualnie kilka suszonych borowików. Oczyszczone i pokrojone grzyby podsmaż na oleju, razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do takiej kompozycji składników pasować będzie tymianek – świeży charakteryzuje się bardziej intensywnym smakiem i zapachem, ale suszony także będzie odpowiedni. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem grzybowym i gotuj przed krótki czas na wolnym ogniu. Pod koniec zabiel zupę słodką śmietanką, która nada całości kremowej konsystencji. Grzybową podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem ugotowanego wcześniej makaronu – kokardek. Potrawę udekoruj natką pietruszki lub drobno posiekanym szczypiorkiem. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na zupę ze świeżych grzybów. Życzymy smacznego!