Zupa ze świeżych grzybów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ze świeżych grzybów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
601 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

334 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

744 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

250 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Zupa ze świeżych grzybów - Krok 1

Krok 2

Umyj grzyby i pokrój na plasterki. Drobno pokrój cebulę i czosnek. Przesmaż czosnek i cebulę na oleju. Posiekaj tymianek.

Zupa ze świeżych grzybów - Krok 2

Krok 3

Dodaj grzyby i smaż na złoto na dużym ogniu przez kilka minut. Dodaj tymianek, 1 l wody i Bulion Grzybowy Knorr. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez 15 min.

Zupa ze świeżych grzybów - Krok 3

Krok 4

Dodaj śmietankę i kluski. Podawaj zupę z pietruszką zieloną i posiekanym tymiankiem.

Zupa ze świeżych grzybów - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tę zupę można przygotować z dodatkiem namoczonych i drobno posiekanych suszonych prawdziwków.

3

Opinie o przepisie

  • isabella  bulla

    isabella bulla , 09.09.2019

    smaczna.lecz nie dodałam tymianku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Buczkowska

    Elzbieta Buczkowska , 05.09.2019

    pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Steć

    Agnieszka Steć , 13.10.2016

    Zupka pyszna. ... Ale nastepnym razem dodam troszke mniej tymianku. ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ze świeżych grzybów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa zacierkowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ze świeżych grzybówZupa ze świeżych grzybów

Zupa grzybowa jest świetną propozycją – w szczególności – na jesienny obiad. W tym wariancie najlepiej sprawdzą się prawdziwki, podgrzybki i koźlarze. Jeśli nie masz świeżych leśnych grzybów, nic straconego – zamiast nich użyj pieczarek, a do smaku dorzuć ewentualnie kilka suszonych borowików. Oczyszczone i pokrojone grzyby podsmaż na oleju, razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do takiej kompozycji składników pasować będzie tymianek – świeży charakteryzuje się bardziej intensywnym smakiem i zapachem, ale suszony także będzie odpowiedni. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem grzybowym i gotuj przed krótki czas na wolnym ogniu. Pod koniec zabiel zupę słodką śmietanką, która nada całości kremowej konsystencji. Grzybową podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem ugotowanego wcześniej makaronu – kokardek. Potrawę udekoruj natką pietruszki lub drobno posiekanym szczypiorkiem. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na zupę ze świeżych grzybów. Życzymy smacznego!