Zupa krem kalafiorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem kalafiorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

1508 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1084 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1810 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 pęczek

0.5 szklanki

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę i kalafiora umyj, osusz, włoszczyznę pokrój w kostkę, kalafiora rozdziel na małe różyczki. Zalej wrzątkiem, dodaj szczyptę soli i odrobinę masła, gotuj przez kilka minut, do chwili, gdy warzywa będą miękkie.

Zupa krem kalafiorowa - Krok 1

Krok 2

Zagęść mlekiem wymieszanym razem z odrobiną mąki, zagotuj by zgęstniała i zestaw z ognia. Energicznie rozmieszaj z żółtkiem i dopraw do smaku.

Zupa krem kalafiorowa - Krok 2

Krok 3

Warzywa zmiksuj razem z wywarem i rozlej ciepłą zupę na talerze. Udekoruj posiekanym koperkiem.

Zupa krem kalafiorowa - Krok 3
6

Opinie o przepisie

  • Strawberrycake

    Strawberrycake , 30.06.2021

    Czy por i selera również kroimy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Romana Hasske

    Romana Hasske , 07.02.2020

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Placek

    Jacek Placek , 31.07.2018

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wójcik

    Magdalena Wójcik , 05.09.2016

    A ja zaraz się biorę za zrobienie tej zupki krem uwielbiam kremowe zupy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Popiela

    Dagmara Popiela , 10.06.2015

    Pyszna zupa. Dzisiaj gotowałam już po raz drugi. Wszystkim smakuje ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem kalafiorowaZupa krem kalafiorowa

Kalafior to warzywo dość niedoceniane. Mimo ciekawego smaku, nie jest używany w codziennej kuchni. Zazwyczaj jest dodatkiem do zupy jarzynowej lub do dania głównego, podany z tartą bułką. A przecież można wyczarować z niego wiele ciekawych potraw. Warto postawić na kalafiora i stworzyć na jego bazie kremową, delikatną zupę. Kalafiory dostępne są w sklepach niemal przez cały rok, najlepsze są jednak początkiem lata. Są wtedy słodkawe, delikatne i aromatyczne. Sekretem zupy kalafiorowej jest odpowiednie ugotowanie warzywa. Nie wolno go rozgotować, traci bowiem wtedy swoje właściwości. Aby powstała wyjątkowo kremowa zupa, całość wystarczy zabielić mlekiem i rozmieszanym żółtkiem. Oczywiście, wedle uznania, użyć można również śmietany. Zupę kalafiorową je się na ciepło, aby się rozgrzać, jak i na zimno, w formie chłodnika idealnego na upalne dni, gdy przechodzi ochota na ciepłe jedzenie. Za każdym razem smakować będzie doskonale.