Zupa krem kalafiorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem kalafiorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

heart
1533 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1882 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 pęczek

0.5 szklanki

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę i kalafiora umyj, osusz, włoszczyznę pokrój w kostkę, kalafiora rozdziel na małe różyczki. Zalej wrzątkiem, dodaj szczyptę soli i odrobinę masła, gotuj przez kilka minut, do chwili, gdy warzywa będą miękkie.

Zupa krem kalafiorowa - Krok 1

Krok 2

Zagęść mlekiem wymieszanym razem z odrobiną mąki, zagotuj by zgęstniała i zestaw z ognia. Energicznie rozmieszaj z żółtkiem i dopraw do smaku.

Zupa krem kalafiorowa - Krok 2

Krok 3

Warzywa zmiksuj razem z wywarem i rozlej ciepłą zupę na talerze. Udekoruj posiekanym koperkiem.

Zupa krem kalafiorowa - Krok 3
6

Opinie o przepisie

  • Strawberrycake

    Strawberrycake , 30.06.2021

    Czy por i selera również kroimy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Romana Hasske

    Romana Hasske , 07.02.2020

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Placek

    Jacek Placek , 31.07.2018

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wójcik

    Magdalena Wójcik , 05.09.2016

    A ja zaraz się biorę za zrobienie tej zupki krem uwielbiam kremowe zupy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Popiela

    Dagmara Popiela , 10.06.2015

    Pyszna zupa. Dzisiaj gotowałam już po raz drugi. Wszystkim smakuje ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem kalafiorowaZupa krem kalafiorowa

Kalafior to warzywo dość niedoceniane. Mimo ciekawego smaku, nie jest używany w codziennej kuchni. Zazwyczaj jest dodatkiem do zupy jarzynowej lub do dania głównego, podany z tartą bułką. A przecież można wyczarować z niego wiele ciekawych potraw. Warto postawić na kalafiora i stworzyć na jego bazie kremową, delikatną zupę. Kalafiory dostępne są w sklepach niemal przez cały rok, najlepsze są jednak początkiem lata. Są wtedy słodkawe, delikatne i aromatyczne. Sekretem zupy kalafiorowej jest odpowiednie ugotowanie warzywa. Nie wolno go rozgotować, traci bowiem wtedy swoje właściwości. Aby powstała wyjątkowo kremowa zupa, całość wystarczy zabielić mlekiem i rozmieszanym żółtkiem. Oczywiście, wedle uznania, użyć można również śmietany. Zupę kalafiorową je się na ciepło, aby się rozgrzać, jak i na zimno, w formie chłodnika idealnego na upalne dni, gdy przechodzi ochota na ciepłe jedzenie. Za każdym razem smakować będzie doskonale.