Zupa krem kalafiorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem kalafiorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

1117 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

854 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1348 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 pęczek

0.5 szklanki

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę i kalafiora umyj, osusz, włoszczyznę pokrój w kostkę, kalafiora rozdziel na małe różyczki. Zalej wrzątkiem, dodaj szczyptę soli i odrobinę masła, gotuj przez kilka minut, do chwili, gdy warzywa będą miękkie.

Zupa krem kalafiorowa - Krok 1

Krok 2

Zagęść mlekiem wymieszanym razem z odrobiną mąki, zagotuj by zgęstniała i zestaw z ognia. Energicznie rozmieszaj z żółtkiem i dopraw do smaku.

Zupa krem kalafiorowa - Krok 2

Krok 3

Warzywa zmiksuj razem z wywarem i rozlej ciepłą zupę na talerze. Udekoruj posiekanym koperkiem.

Zupa krem kalafiorowa - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Romana Hasske

    Romana Hasske , 07.02.2020

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Placek

    Jacek Placek , 31.07.2018

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wójcik

    Magdalena Wójcik , 05.09.2016

    A ja zaraz się biorę za zrobienie tej zupki krem uwielbiam kremowe zupy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Popiela

    Dagmara Popiela , 10.06.2015

    Pyszna zupa. Dzisiaj gotowałam już po raz drugi. Wszystkim smakuje ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem kalafiorowaZupa krem kalafiorowa

Kalafior to warzywo dość niedoceniane. Mimo ciekawego smaku, nie jest używany w codziennej kuchni. Zazwyczaj jest dodatkiem do zupy jarzynowej lub do dania głównego, podany z tartą bułką. A przecież można wyczarować z niego wiele ciekawych potraw. Warto postawić na kalafiora i stworzyć na jego bazie kremową, delikatną zupę. Kalafiory dostępne są w sklepach niemal przez cały rok, najlepsze są jednak początkiem lata. Są wtedy słodkawe, delikatne i aromatyczne. Sekretem zupy kalafiorowej jest odpowiednie ugotowanie warzywa. Nie wolno go rozgotować, traci bowiem wtedy swoje właściwości. Aby powstała wyjątkowo kremowa zupa, całość wystarczy zabielić mlekiem i rozmieszanym żółtkiem. Oczywiście, wedle uznania, użyć można również śmietany. Zupę kalafiorową je się na ciepło, aby się rozgrzać, jak i na zimno, w formie chłodnika idealnego na upalne dni, gdy przechodzi ochota na ciepłe jedzenie. Za każdym razem smakować będzie doskonale.