
Składniki
0.5 sztuki
1 pęczek
0.5 szklanki
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę i kalafiora umyj, osusz, włoszczyznę pokrój w kostkę, kalafiora rozdziel na małe różyczki. Zalej wrzątkiem, dodaj szczyptę soli i odrobinę masła, gotuj przez kilka minut, do chwili, gdy warzywa będą miękkie.

Krok 2
Zagęść mlekiem wymieszanym razem z odrobiną mąki, zagotuj by zgęstniała i zestaw z ognia. Energicznie rozmieszaj z żółtkiem i dopraw do smaku.

Krok 3
Warzywa zmiksuj razem z wywarem i rozlej ciepłą zupę na talerze. Udekoruj posiekanym koperkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem kalafiorowa
Kalafior to warzywo dość niedoceniane. Mimo ciekawego smaku, nie jest używany w codziennej kuchni. Zazwyczaj jest dodatkiem do zupy jarzynowej lub do dania głównego, podany z tartą bułką. A przecież można wyczarować z niego wiele ciekawych potraw. Warto postawić na kalafiora i stworzyć na jego bazie kremową, delikatną zupę. Kalafiory dostępne są w sklepach niemal przez cały rok, najlepsze są jednak początkiem lata. Są wtedy słodkawe, delikatne i aromatyczne. Sekretem zupy kalafiorowej jest odpowiednie ugotowanie warzywa. Nie wolno go rozgotować, traci bowiem wtedy swoje właściwości. Aby powstała wyjątkowo kremowa zupa, całość wystarczy zabielić mlekiem i rozmieszanym żółtkiem. Oczywiście, wedle uznania, użyć można również śmietany. Zupę kalafiorową je się na ciepło, aby się rozgrzać, jak i na zimno, w formie chłodnika idealnego na upalne dni, gdy przechodzi ochota na ciepłe jedzenie. Za każdym razem smakować będzie doskonale.