
Składniki
0.75 litra
15 dekagramów
1 łyżka
4 dekagramy
8 sztuk
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wody i bulionetki Knorr przygotuj wywar.

Krok 2
Pokrój cebulę w kostkę. Następnie lekko podsmaż, dodaj mąkę i zasmaż.

Krok 3
Cebulę dodaj do wywaru i gotuj 5 minut.

Krok 4
Francuską zupę cebulową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie. Następnie dodaj do gotującej się zupy.

Krok 5
Opłucz rodzynki. Dodaj rodzynki i oliwki, chwilę pogotuj. Lekko przestudź.

Krok 6
Wymieszaj żółtka z małą ilością gotującej zupy, dodaj do zupy. Posyp posiekaną natką pietruszki i dopraw. Zupę kremową z cebulą podaj zaraz po przygotowaniu razem z grzankami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kremowa z cebuli
Jeśli lubisz klasyczną francuską zupę cebulową, powinna smakować Ci również proponowana tutaj zupa kremowa z cebuli. Gęsta, aksamitna, z wyczuwalnymi kawałkami warzyw, oliwek i ze słodkim akcentem w postaci rodzynków – to oryginalne i smaczne rozwiązanie, które sprawdzi się na uroczysty posiłek. Bazą zupy jest aromatyczny bulion drobiowy. Ugotuj go, a w tym czasie pokrój drobno oraz podsmaż cebulę. Wsyp do niej mąkę, która doda potrawie kremowej konsystencji, po czym przełóż wszystko do wywaru drobiowego. Do tak przygotowanej bazy dodaj pozostałe składniki, a żeby podkreślić smak zupy i dodatkowo ją zagęścić, dołącz też żółtko. Najpierw jednak rozmieszaj je z niewielką ilością gorącego płynu i wlej do lekko przestudzonej zupy. Pamiętaj, by nie zagotowywać jej ponownie, ponieważ spowoduje to powstanie grudek, a zupa powinna pozostać gładka. Serwuj tę potrawę z dodatkiem grzanek albo z kawałkami bagietki, jako przystawkę lub pierwsze danie. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj zupę cebulową świeżymi ziołami. Udanego gotowania!