Zupa kremowa z cebuli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kremowa z cebuli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

573 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

308 osób wydrukowało

Pobierz pdf

643 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.75 litra

15 dekagramów

1 łyżka

4 dekagramy

8 sztuk

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i bulionetki Knorr przygotuj wywar.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w kostkę. Następnie lekko podsmaż, dodaj mąkę i zasmaż.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 2

Krok 3

Cebulę dodaj do wywaru i gotuj 5 minut.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 3

Krok 4

Francuską zupę cebulową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie. Następnie dodaj do gotującej się zupy.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 4

Krok 5

Opłucz rodzynki. Dodaj rodzynki i oliwki, chwilę pogotuj. Lekko przestudź.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj żółtka z małą ilością gotującej zupy, dodaj do zupy. Posyp posiekaną natką pietruszki i dopraw. Zupę kremową z cebulą podaj zaraz po przygotowaniu razem z grzankami.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Robert Popowicz

    Robert Popowicz , 23.11.2015

    żonie smakowało :) fajny i prosty przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
19 osób ogląda przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kremowa z cebuliZupa kremowa z cebuli

Jeśli lubisz klasyczną francuską zupę cebulową, powinna smakować Ci również proponowana tutaj zupa kremowa z cebuli. Gęsta, aksamitna, z wyczuwalnymi kawałkami warzyw, oliwek i ze słodkim akcentem w postaci rodzynków – to oryginalne i smaczne rozwiązanie, które sprawdzi się na uroczysty posiłek. Bazą zupy jest aromatyczny bulion drobiowy. Ugotuj go, a w tym czasie pokrój drobno oraz podsmaż cebulę. Wsyp do niej mąkę, która doda potrawie kremowej konsystencji, po czym przełóż wszystko do wywaru drobiowego. Do tak przygotowanej bazy dodaj pozostałe składniki, a żeby podkreślić smak zupy i dodatkowo ją zagęścić, dołącz też żółtko. Najpierw jednak rozmieszaj je z niewielką ilością gorącego płynu i wlej do lekko przestudzonej zupy. Pamiętaj, by nie zagotowywać jej ponownie, ponieważ spowoduje to powstanie grudek, a zupa powinna pozostać gładka. Serwuj tę potrawę z dodatkiem grzanek albo z kawałkami bagietki, jako przystawkę lub pierwsze danie. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj zupę cebulową świeżymi ziołami. Udanego gotowania!