Zupa kremowa z cebuli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

571 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

306 osób wydrukowało

Pobierz pdf

638 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.75 litra

15 dekagramów

1 łyżka

4 dekagramy

8 sztuk

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i bulionetki Knorr przygotuj wywar.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w kostkę. Następnie lekko podsmaż, dodaj mąkę i zasmaż.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 2

Krok 3

Cebulę dodaj do wywaru i gotuj 5 minut.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 3

Krok 4

Francuską zupę cebulową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie. Następnie dodaj do gotującej się zupy.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 4

Krok 5

Opłucz rodzynki. Dodaj rodzynki i oliwki, chwilę pogotuj. Lekko przestudź.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj żółtka z małą ilością gotującej zupy, dodaj do zupy. Posyp posiekaną natką pietruszki i dopraw. Zupę kremową z cebulą podaj zaraz po przygotowaniu razem z grzankami.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Robert Popowicz

    Robert Popowicz , 23.11.2015

    żonie smakowało :) fajny i prosty przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kremowa z cebuliZupa kremowa z cebuli

Jeśli lubisz klasyczną francuską zupę cebulową, powinna smakować Ci również proponowana tutaj zupa kremowa z cebuli. Gęsta, aksamitna, z wyczuwalnymi kawałkami warzyw, oliwek i ze słodkim akcentem w postaci rodzynków – to oryginalne i smaczne rozwiązanie, które sprawdzi się na uroczysty posiłek. Bazą zupy jest aromatyczny bulion drobiowy. Ugotuj go, a w tym czasie pokrój drobno oraz podsmaż cebulę. Wsyp do niej mąkę, która doda potrawie kremowej konsystencji, po czym przełóż wszystko do wywaru drobiowego. Do tak przygotowanej bazy dodaj pozostałe składniki, a żeby podkreślić smak zupy i dodatkowo ją zagęścić, dołącz też żółtko. Najpierw jednak rozmieszaj je z niewielką ilością gorącego płynu i wlej do lekko przestudzonej zupy. Pamiętaj, by nie zagotowywać jej ponownie, ponieważ spowoduje to powstanie grudek, a zupa powinna pozostać gładka. Serwuj tę potrawę z dodatkiem grzanek albo z kawałkami bagietki, jako przystawkę lub pierwsze danie. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj zupę cebulową świeżymi ziołami. Udanego gotowania!