Zupa kremowa z cebuli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

569 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

306 osób wydrukowało

Pobierz pdf

638 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.75 litra

15 dekagramów

1 łyżka

4 dekagramy

8 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i bulionetki Knorr przygotuj wywar.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w kostkę. Następnie lekko podsmaż, dodaj mąkę i zasmaż.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 2

Krok 3

Cebulę dodaj do wywaru i gotuj 5 minut.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 3

Krok 4

Francuską zupę cebulową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie. Następnie dodaj do gotującej się zupy.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 4

Krok 5

Opłucz rodzynki. Dodaj rodzynki i oliwki, chwilę pogotuj. Lekko przestudź.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj żółtka z małą ilością gotującej zupy, dodaj do zupy. Posyp posiekaną natką pietruszki i dopraw. Zupę kremową z cebulą podaj zaraz po przygotowaniu razem z grzankami.

Zupa kremowa z cebuli - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Robert Popowicz

    Robert Popowicz

    żonie smakowało :) fajny i prosty przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kremowa z cebuli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kremowa z cebuliZupa kremowa z cebuli

Jeśli lubisz klasyczną francuską zupę cebulową, powinna smakować Ci również proponowana tutaj zupa kremowa z cebuli. Gęsta, aksamitna, z wyczuwalnymi kawałkami warzyw, oliwek i ze słodkim akcentem w postaci rodzynków – to oryginalne i smaczne rozwiązanie, które sprawdzi się na uroczysty posiłek. Bazą zupy jest aromatyczny bulion drobiowy. Ugotuj go, a w tym czasie pokrój drobno oraz podsmaż cebulę. Wsyp do niej mąkę, która doda potrawie kremowej konsystencji, po czym przełóż wszystko do wywaru drobiowego. Do tak przygotowanej bazy dodaj pozostałe składniki, a żeby podkreślić smak zupy i dodatkowo ją zagęścić, dołącz też żółtko. Najpierw jednak rozmieszaj je z niewielką ilością gorącego płynu i wlej do lekko przestudzonej zupy. Pamiętaj, by nie zagotowywać jej ponownie, ponieważ spowoduje to powstanie grudek, a zupa powinna pozostać gładka. Serwuj tę potrawę z dodatkiem grzanek albo z kawałkami bagietki, jako przystawkę lub pierwsze danie. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj zupę cebulową świeżymi ziołami. Udanego gotowania!