Zupa cebulowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

656 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

2 sztuki

1 szklanka

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1 litr wody i rozprowadź w niej kostki rosołowe Knorr.

Zupa cebulowa - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę w piórka, a następnie usmaż ją na lekko rozgrzanym maśle. Dolej do cebuli wcześniej przygotowany rosół.

Zupa cebulowa - Krok 2

Krok 3

Gotuj kilka minut, a następnie przetrzyj cebulę przez sitko. Wymieszaj z winem i zagotuj.

Zupa cebulowa - Krok 3

Krok 4

Francuską zupę cebulową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i połącz z gotującym się wywarem. Zagotuj i lekko przestudź.

Zupa cebulowa - Krok 4

Krok 5

Dodaj żółtka rozmieszane z niewielką ilością gorącej zupy. Dopraw do smaku curry i gałką muszkatołową.

Zupa cebulowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę cebulową podawaj z grzankami z bułki lub chleba.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cebulowaZupa cebulowa

Absolutny przebój kuchni francuskiej – zupa cebulowa – przyjęła się także nad Wisłą, wszak dania z cebulą to także nasza specjalność. Ta potrawa jest idealnym przykładem, jak z tanich składników w zaledwie pół godziny wyczarować danie godne eleganckiej restauracji, które nasyci cała rodzinę a także pozytywnie zaskoczy gości, którym ją podasz. Oprócz pół kilograma cebuli będziesz potrzebować także odrobiny białego wytrawnego wina, a także żółtek jaj i tłuszczu, które dodane do gotującej się zupy pod sam koniec, zagęszczą ją i zapewnią aksamitną konsystencję. Innowacją, względem oryginalnej francuskiej receptury, jest dodanie orientalnej mieszanki przypraw czyli curry. Nadaje ono zupie złotego koloru, ale także niepowtarzalnego aromatu. Zupę cebulową podawaj z grzankami z bułki lub chleba. Po wierzchu możesz dodatkowo posypać je serem i krótko zapiec na grillu.