
Składniki
50 dekagramów
2 sztuki
1 szklanka
2 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 1 litr wody i rozprowadź w niej kostki rosołowe Knorr.

Krok 2
Posiekaj cebulę w piórka, a następnie usmaż ją na lekko rozgrzanym maśle. Dolej do cebuli wcześniej przygotowany rosół.

Krok 3
Gotuj kilka minut, a następnie przetrzyj cebulę przez sitko. Wymieszaj z winem i zagotuj.

Krok 4
Francuską zupę cebulową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i połącz z gotującym się wywarem. Zagotuj i lekko przestudź.

Krok 5
Dodaj żółtka rozmieszane z niewielką ilością gorącej zupy. Dopraw do smaku curry i gałką muszkatołową.


Dobra rada:
Zupę cebulową podawaj z grzankami z bułki lub chleba.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa cebulowa
Absolutny przebój kuchni francuskiej – zupa cebulowa – przyjęła się także nad Wisłą, wszak dania z cebulą to także nasza specjalność. Ta potrawa jest idealnym przykładem, jak z tanich składników w zaledwie pół godziny wyczarować danie godne eleganckiej restauracji, które nasyci cała rodzinę a także pozytywnie zaskoczy gości, którym ją podasz. Oprócz pół kilograma cebuli będziesz potrzebować także odrobiny białego wytrawnego wina, a także żółtek jaj i tłuszczu, które dodane do gotującej się zupy pod sam koniec, zagęszczą ją i zapewnią aksamitną konsystencję. Innowacją, względem oryginalnej francuskiej receptury, jest dodanie orientalnej mieszanki przypraw czyli curry. Nadaje ono zupie złotego koloru, ale także niepowtarzalnego aromatu. Zupę cebulową podawaj z grzankami z bułki lub chleba. Po wierzchu możesz dodatkowo posypać je serem i krótko zapiec na grillu.