
Składniki
1 sztuka
0.5 sztuki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój i zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle. Przełóż do garnka.
Krok 2
Na tej samej patelni rozgrzej kolejną porcję masła, dodaj por, pokrojoną cukinię i ziemniaki. Podsmażaj przez ok 10 minut od czasu do czasu mieszając, a następnie przełóż do garnka z cebulą.
Krok 3
Warzywa zalej wodą, dodaj kostkę bulionową, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj ok 15 minut, a następnie zblenduj.
Krok 4
W razie potrzeby dopraw. Podawaj posypane prażonymi pestkami z dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej