Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem

- Krok 1Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą półmiękkie.
- Krok 2W drugim garnku podsmaż na oliwie pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek.
- Krok 3Zupę kurkową Knorr wymieszaj z 500 ml wody.
- Krok 4Gdy boczek będzie rumiany, wlej zupę i dokładnie wymieszaj.
- Krok 5Dodaj ziemniaki i całość gotuj powoli, aż zmiękną.
- Krok 6Na końcu dodaj świeżo mielony pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. W sezonie grzybowym możesz taką zupę wzbogacić świeżymi kurkami.

Wśród przyrządzanych przez Ciebie zup powinna pojawić się ta z kurek. To wyjątkowo smaczne urozmaicenie codziennych posiłków, łączy bowiem w sobie charakterystyczny zapach grzybów oraz wyrazisty mięsny posmak. Dodatkowo możesz wzmocnić jej aromat, sięgając po wędzony boczek, który dobrze skomponuje się na przykład z wiejską kiełbasą. Jako dodatek do tego dania sprawdzą się natomiast ziemniaki – ugotowane w wodzie i dodane bezpośrednio do zupy. Opcjonalnie możesz je zastąpić grzankami cebulowymi lub czosnkowymi. Wybrane składniki mięsne oraz cebulę podsmaż na patelni, zanim dodasz je do wywaru. Potrawę zapraw kremową zupą z kurek. Gotowe danie podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Dla dekoracji oprósz je natką pietruszki, posiekanym koperkiem lub cząbrem. Serwuj sauté lub z dodatkiem gotowanej włoszczyzny, którą możesz dodać wraz ziemniakami. Koniecznie sprawdź ten przepis i przyrządź dzięki niemu pyszną zupę z kurek z ziemniakami oraz boczkiem. Życzymy smacznego.