Zupa kurkowa z boczkiem - zalewajka z kurek | Przepisy.pl pixel

Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
866 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

473 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

500 mililitrów

150 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą półmiękkie.

Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem  - Krok 1

Krok 2

W drugim garnku podsmaż na oliwie pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek.

Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem  - Krok 2

Krok 3

Zupę kurkową Knorr wymieszaj z 500 ml wody.

Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem  - Krok 3

Krok 4

Gdy boczek będzie rumiany, wlej zupę i dokładnie wymieszaj.

Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem  - Krok 4

Krok 5

Dodaj ziemniaki i całość gotuj powoli, aż zmiękną.

Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem  - Krok 5

Krok 6

Na końcu dodaj świeżo mielony pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. W sezonie grzybowym możesz taką zupę wzbogacić świeżymi kurkami.

Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem

Wśród przyrządzanych przez Ciebie zup powinna pojawić się ta z kurek. To wyjątkowo smaczne urozmaicenie codziennych posiłków, łączy bowiem w sobie charakterystyczny zapach grzybów oraz wyrazisty mięsny posmak. Dodatkowo możesz wzmocnić jej aromat, sięgając po wędzony boczek, który dobrze skomponuje się na przykład z wiejską kiełbasą. Jako dodatek do tego dania sprawdzą się natomiast ziemniaki – ugotowane w wodzie i dodane bezpośrednio do zupy. Opcjonalnie możesz je zastąpić grzankami cebulowymi lub czosnkowymi. Wybrane składniki mięsne oraz cebulę podsmaż na patelni, zanim dodasz je do wywaru. Potrawę zapraw kremową zupą z kurek. Gotowe danie podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Dla dekoracji oprósz je natką pietruszki, posiekanym koperkiem lub cząbrem. Serwuj sauté lub z dodatkiem gotowanej włoszczyzny, którą możesz dodać wraz ziemniakami. Koniecznie sprawdź ten przepis i przyrządź dzięki niemu pyszną zupę z kurek z ziemniakami oraz boczkiem. Życzymy smacznego.