Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem
łatwe
473 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
500 mililitrów
150 gramów
1 sztuka
0.5 pęczka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą półmiękkie.

Krok 2
W drugim garnku podsmaż na oliwie pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek.

Krok 3
Zupę kurkową Knorr wymieszaj z 500 ml wody.

Krok 4
Gdy boczek będzie rumiany, wlej zupę i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Dodaj ziemniaki i całość gotuj powoli, aż zmiękną.

Krok 6
Na końcu dodaj świeżo mielony pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. W sezonie grzybowym możesz taką zupę wzbogacić świeżymi kurkami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z kurek z ziemniakami i boczkiem
Wśród przyrządzanych przez Ciebie zup powinna pojawić się ta z kurek. To wyjątkowo smaczne urozmaicenie codziennych posiłków, łączy bowiem w sobie charakterystyczny zapach grzybów oraz wyrazisty mięsny posmak. Dodatkowo możesz wzmocnić jej aromat, sięgając po wędzony boczek, który dobrze skomponuje się na przykład z wiejską kiełbasą. Jako dodatek do tego dania sprawdzą się natomiast ziemniaki – ugotowane w wodzie i dodane bezpośrednio do zupy. Opcjonalnie możesz je zastąpić grzankami cebulowymi lub czosnkowymi. Wybrane składniki mięsne oraz cebulę podsmaż na patelni, zanim dodasz je do wywaru. Potrawę zapraw kremową zupą z kurek. Gotowe danie podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Dla dekoracji oprósz je natką pietruszki, posiekanym koperkiem lub cząbrem. Serwuj sauté lub z dodatkiem gotowanej włoszczyzny, którą możesz dodać wraz ziemniakami. Koniecznie sprawdź ten przepis i przyrządź dzięki niemu pyszną zupę z kurek z ziemniakami oraz boczkiem. Życzymy smacznego.