Barszcz czerwony kresowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony kresowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
206 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

10 gramów

1 pęczek

800 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, szynkę i pomidory, dodaj drobno pokrojony chleb bez skórki.

Barszcz czerwony kresowy  - Krok 1

Krok 2

Całość zalej 800 ml zimnej wody. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i suszone grzyby. Wszystko gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.

Barszcz czerwony kresowy  - Krok 2

Krok 3

Zupę dopraw czerwonym barszczem Knorr. Podawaj posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki. Idealnym dodatkiem będzie łyżka kwaśnej śmietany.

Barszcz czerwony kresowy  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony kresowy Barszcz czerwony kresowy

Barszcz kresowy jest daniem bogatym w składniki, których odpowiedni wybór jest gwarantem smacznej zupy. Powinny się w nim znaleźć ziemniaki, wędzona wędlina (świetnym wyborem będzie szynka), cebula, pomidory i suszone grzyby. Składniki nabiorą wyrazistego smaku, jeśli wcześniej podsmażysz je – oprócz ziemniaków i grzybów – na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Pamiętaj o użyciu drobno pokrojonego chleba razowego – najlepiej na żytnim zakwasie, który zapewni daniu pożądany kwaskowaty posmak. Oprócz wymienionych produktów możesz dodać również białą, ugotowaną fasolę. Całość należy gotować do momentu, w którym ziemniaki zmiękną. Gotową zupę podawaj oprószoną drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Dobrym dodatkiem do niej będzie łyżka gęstej kwaśnej śmietany. Koniecznie sprawdź nasz przepis na smaczne danie, które będzie pasowało na wiele okazji – nie tylko na smaczny codzienny obiad, ale również podawane na różnego typu uroczystościach, np. na święta Bożego Narodzenia. Co sądzisz o tej propozycji? – podziel się swoją opinią.