Barszcz czerwony kresowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony kresowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

200 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

10 gramów

1 pęczek

800 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, szynkę i pomidory, dodaj drobno pokrojony chleb bez skórki.

Barszcz czerwony kresowy  - Krok 1

Krok 2

Całość zalej 800 ml zimnej wody. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i suszone grzyby. Wszystko gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.

Barszcz czerwony kresowy  - Krok 2

Krok 3

Zupę dopraw czerwonym barszczem Knorr. Podawaj posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki. Idealnym dodatkiem będzie łyżka kwaśnej śmietany.

Barszcz czerwony kresowy  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony kresowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony kresowy Barszcz czerwony kresowy

Barszcz kresowy jest daniem bogatym w składniki, których odpowiedni wybór jest gwarantem smacznej zupy. Powinny się w nim znaleźć ziemniaki, wędzona wędlina (świetnym wyborem będzie szynka), cebula, pomidory i suszone grzyby. Składniki nabiorą wyrazistego smaku, jeśli wcześniej podsmażysz je – oprócz ziemniaków i grzybów – na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Pamiętaj o użyciu drobno pokrojonego chleba razowego – najlepiej na żytnim zakwasie, który zapewni daniu pożądany kwaskowaty posmak. Oprócz wymienionych produktów możesz dodać również białą, ugotowaną fasolę. Całość należy gotować do momentu, w którym ziemniaki zmiękną. Gotową zupę podawaj oprószoną drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Dobrym dodatkiem do niej będzie łyżka gęstej kwaśnej śmietany. Koniecznie sprawdź nasz przepis na smaczne danie, które będzie pasowało na wiele okazji – nie tylko na smaczny codzienny obiad, ale również podawane na różnego typu uroczystościach, np. na święta Bożego Narodzenia. Co sądzisz o tej propozycji? – podziel się swoją opinią.