Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym
średnie
8 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
4 szklanki
2 sztuki
0.3 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 łyżeczki
3 szklanki
1 łyżka
1 szczypta
5 dekagramów
1 sztuka
1 szczypta
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namoczyć na godzinę. Zalać 2 szklankami wody i gotować na małym gazie do miękkości . Odcedzić zachowując wywar z gotowania pozostawiając 1/2 szklanki do barszczu .
Krok 2
Warzywa obrać , umyć , zalać wodą ( 4 szklanki ) i gotować 30 minut. Wyjąć warzywa. Wsypać Barszcz Knorr, wlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów i gotować na małym gazie 10 minut. Doprawić barszcz miodem.
Krok 3
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Grzyby zmielić i zmieszać z podsmażoną cebulką . Doprawić do smaku solą, pieprzem, Delikatem i rozkruszoną mini kostką Pietruszka .
Krok 4
Mąkę wsypać do miski - osolić szczyptą soli .Zalać wrzącą wodą . Wyrobić sprężyste ciasto . Wałkować je na posypanym mąką blacie . Z cienkiego ciasta wykrawać małe kółeczka ( literatką lub nawet mniejsze kieliszkiem ) .Na każde kółko nakładać farsz grzybowy . Zlepiać pierożki ( lub formować kształt uszek ). Gotować na osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową .
Krok 5
Podawać barszcz zalewając nim pierożki .Posypać natką pietruszki .

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej