Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 szklanki

2 sztuki

0.3 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

3 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

5 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć na godzinę. Zalać 2 szklankami wody i gotować na małym gazie do miękkości . Odcedzić zachowując wywar z gotowania pozostawiając 1/2 szklanki do barszczu .

Krok 2

Warzywa obrać , umyć , zalać wodą ( 4 szklanki ) i gotować 30 minut. Wyjąć warzywa. Wsypać Barszcz Knorr, wlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów i gotować na małym gazie 10 minut. Doprawić barszcz miodem.

Krok 3

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Grzyby zmielić i zmieszać z podsmażoną cebulką . Doprawić do smaku solą, pieprzem, Delikatem i rozkruszoną mini kostką Pietruszka .

Krok 4

Mąkę wsypać do miski - osolić szczyptą soli .Zalać wrzącą wodą . Wyrobić sprężyste ciasto . Wałkować je na posypanym mąką blacie . Z cienkiego ciasta wykrawać małe kółeczka ( literatką lub nawet mniejsze kieliszkiem ) .Na każde kółko nakładać farsz grzybowy . Zlepiać pierożki ( lub formować kształt uszek ). Gotować na osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową .

Krok 5

Podawać barszcz zalewając nim pierożki .Posypać natką pietruszki .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej