Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym
średnie
5 osób zapisało
Składniki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
0.3 sztuki
4 szklanki
0.5 łyżeczki
3 szklanki
5 dekagramów
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namoczyć na godzinę. Zalać 2 szklankami wody i gotować na małym gazie do miękkości . Odcedzić zachowując wywar z gotowania pozostawiając 1/2 szklanki do barszczu .
Krok 2
Warzywa obrać , umyć , zalać wodą ( 4 szklanki ) i gotować 30 minut. Wyjąć warzywa. Wsypać Barszcz Knorr, wlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów i gotować na małym gazie 10 minut. Doprawić barszcz miodem.
Krok 3
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Grzyby zmielić i zmieszać z podsmażoną cebulką . Doprawić do smaku solą, pieprzem, Delikatem i rozkruszoną mini kostką Pietruszka .
Krok 4
Mąkę wsypać do miski - osolić szczyptą soli .Zalać wrzącą wodą . Wyrobić sprężyste ciasto . Wałkować je na posypanym mąką blacie . Z cienkiego ciasta wykrawać małe kółeczka ( literatką lub nawet mniejsze kieliszkiem ) .Na każde kółko nakładać farsz grzybowy . Zlepiać pierożki ( lub formować kształt uszek ). Gotować na osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową .
Krok 5
Podawać barszcz zalewając nim pierożki .Posypać natką pietruszki .
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej