Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

0.3 sztuki

4 szklanki

0.5 łyżeczki

3 szklanki

5 dekagramów

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć na godzinę. Zalać 2 szklankami wody i gotować na małym gazie do miękkości . Odcedzić zachowując wywar z gotowania pozostawiając 1/2 szklanki do barszczu .

Krok 2

Warzywa obrać , umyć , zalać wodą ( 4 szklanki ) i gotować 30 minut. Wyjąć warzywa. Wsypać Barszcz Knorr, wlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów i gotować na małym gazie 10 minut. Doprawić barszcz miodem.

Krok 3

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Grzyby zmielić i zmieszać z podsmażoną cebulką . Doprawić do smaku solą, pieprzem, Delikatem i rozkruszoną mini kostką Pietruszka .

Krok 4

Mąkę wsypać do miski - osolić szczyptą soli .Zalać wrzącą wodą . Wyrobić sprężyste ciasto . Wałkować je na posypanym mąką blacie . Z cienkiego ciasta wykrawać małe kółeczka ( literatką lub nawet mniejsze kieliszkiem ) .Na każde kółko nakładać farsz grzybowy . Zlepiać pierożki ( lub formować kształt uszek ). Gotować na osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową .

Krok 5

Podawać barszcz zalewając nim pierożki .Posypać natką pietruszki .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej