Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 szklanki

2 sztuki

0.3 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

3 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

5 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć na godzinę. Zalać 2 szklankami wody i gotować na małym gazie do miękkości . Odcedzić zachowując wywar z gotowania pozostawiając 1/2 szklanki do barszczu .

Krok 2

Warzywa obrać , umyć , zalać wodą ( 4 szklanki ) i gotować 30 minut. Wyjąć warzywa. Wsypać Barszcz Knorr, wlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów i gotować na małym gazie 10 minut. Doprawić barszcz miodem.

Krok 3

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Grzyby zmielić i zmieszać z podsmażoną cebulką . Doprawić do smaku solą, pieprzem, Delikatem i rozkruszoną mini kostką Pietruszka .

Krok 4

Mąkę wsypać do miski - osolić szczyptą soli .Zalać wrzącą wodą . Wyrobić sprężyste ciasto . Wałkować je na posypanym mąką blacie . Z cienkiego ciasta wykrawać małe kółeczka ( literatką lub nawet mniejsze kieliszkiem ) .Na każde kółko nakładać farsz grzybowy . Zlepiać pierożki ( lub formować kształt uszek ). Gotować na osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową .

Krok 5

Podawać barszcz zalewając nim pierożki .Posypać natką pietruszki .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z pierożkami z nadzieniem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej