Zupa jarzynowa z soczewicą - warzywna: pikantna | Przepisy.pl pixel

Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

186

heart
883 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1574 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6299 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 litr

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 listków

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, marchew, pora i selera obierz, umyj i pokrój w kostkę. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Czosnek posiekaj. Z papryczek chili pozbądź się pestek i sam miąższ pokrój drobno.

Krok 2

W dużym garnku podgrzej oliwę i smaż wszystkie warzywa ok. 5 minut (oprócz brokułu i chili).

Krok 3

Dodaj garam masalę, kmin rzymski Knorr i chili. Smaż jeszcze jedną minutę.

Krok 4

Wlej litr wody, dodaj soczewicę, kostki bulion Knorr oraz liść laurowy i gotuj zupę ok. 15 minut.

Krok 5

Dodaj brokuł i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw sokiem z cytryny i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy możesz dodać mleko kokosowe zamiast 500 ml wody.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Drafz

    Anna Drafz , 20.04.2020

    może być smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO

Pikantna zupa warzywna jest propozycją nie tylko dla wegetarian. Soczewica w towarzystwie wielu warzyw i aromatycznych przypraw to pomysł na smaczny obiad każdego dnia. Papryczka chili doda jej lekkiej ostrości, a indyjskie przyprawy podkręcą smak i aromat. Ugotuj ją przy najbliższej okazji, a przekonasz się, że było warto.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią dobre i niebanalne zupy. Pikantna soczewicowa będzie smakować całej rodzinie, bo jej smak zdecydowanie nie jest nudny.

Na jaką okazję?

Pikantna zupa warzywna z soczewicą to zawsze dobry pomysł na pierwsze danie obiadowe. Pasuje na co dzień i od święta.

Czy wiesz, że?

Liść laurowy występuje w krajach śródziemnomorskich. Suszone liście, nazywane też bobkowymi, to popularna przyprawa w polskiej kuchni. Stosuje się je między innymi do zup, gulaszów czy bigosu.

Dla urozmaicenia:

Zamiast wody do zupy możesz użyć napoju kokosowego. Weganie wiedzą, że to dobry wybór!