Zupa koperkowa z lanymi kluskami – przepis

Aromatyczna zupa koperkowa z lanymi kluskami sprawdzi się wyśmienicie w letnim menu. Możecie ją podawać nie tylko na co dzień, ale też na niedzielny obiad – będzie świetnym preludium do pysznego drugiego dania.

Zupa koperkowa z lanymi kluskami

Sekretem zupy koperkowej jak u mamy jest dodatek lanych klusek, które przygotujecie dosłownie w kilka minut. Zupę koperkową z lanymi kluskami przygotujecie w jednym garnku i podacie z dowolnym drugim daniem. Możecie ją też potraktować jako samodzielny posiłek i serwować z pieczywem lub z pieczonymi angielskimi ziemniakami.

Zupa koperkowa z lanymi kluskami – przepis

W przepisie na zupę koperkową z lanymi kluskami jest 2,5 l wody, 0,5 kg porcji rosołowych lub 2 udka z kurczaka, 1 marchewka, gałązka lubczyku, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 3 pęczki koperku, 3 łyżki śmietany 30% oraz przyprawa do smaku. Mięso zalejcie wodą i gotujcie do miękkości razem z marchewką pokrojoną w kostkę. Pod koniec gotowania wyjmijcie kurczaka i dodajcie do zupy lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Gotujcie jeszcze 10 minut, następnie dodajcie śmietanę, koperek i pieprz.

Teraz czas na przygotowanie kluseczek. Połączcie 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki przegotowanej wystudzonej wody i szczyptę pieprzu. Składniki dokładnie wymieszajcie, by pozbyć się grudek, a następnie łyżką wykładajcie kluski do zupy podgrzewanej na wolnym ogniu. Zupa będzie gotowa, kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię. Wtedy wystarczy ją już tylko doprawić ulubioną przyprawą.