I jeszcze jeden rodzaj chłodników, które chciałbym Wam zaproponować. Na mleku, ale bez buraków. :)  Z Bułgarii pochodzi super odświeżający chłodnik ogórkowy tarator. A oto mój przepis na tą wspaniałą, orzeźwiającą zupę.

Chłodnik ogórkowy
Dla 4 osób
Czas: 30 minut

Składniki:
- 2 ogórki
- 150 g orzechów włoskich
- 300 ml jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 Bulionetka Domowa Warzywna Knorr
- 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml wody
- 3 łyżki siekanego koperku

Sposób przygotowania

Bulionetkę zagotuj z 400 ml wody. Odstaw do ostygnięcia. Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę. Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez ok.4 godz. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.

Jeżeli nie macie oleju z orzechów arachidowych dodajcie po prostu oliwy z oliwek. Też będzie pyszna. I jeszcze jeden ciekawy przepis na chłodnik na bazie barszczu białego z wędzonym łososiem. A może dziś przygotujecie na obiad chłodnik marynarza?

Chłodnik marynarza
Dla 4 osób
Czas: 30 minut

Składniki:
- 60 g wędzonego lub pieczonego łososia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 Barszcz biały Knorr
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- kilka liści sałaty lodowej lub innej
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść kiełków brokułów
- 1 cytryna
- 2 jajka
- czarny pieprz
- szklanka śmietany 18%

Sposób przygotowania

Gotuj barszcz biały Knorr w 600 ml wody przez ok. 5 minut, po czym odstaw do wystudzenia. Ugotuj jajka na twardo i wystudź. Usuń z kawałka łososia ości i pokrój go w paski. Następnie posiekaj jajko. Sałatę pokrój w paski, a kiełki rozdrobnij. Dodaj je do wystudzonego barszczu wraz z przyprawami, posiekanymi ziołami, śmietaną, sokiem z cytryny oraz łososiem. Trochę łososia pozostaw do przybrania. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki (ewentualnie ponownie dopraw chłodnik po wystudzeniu). Włóż do wazy trochę pokrojonej sałaty i zalej ją przygotowanym chłodnikiem. Przybierz na górze cząstkami jajka i łososia oraz gałązkami ziół.

Mam nadzieję, że nasz cykl blogowy o zupach chłodnikach zachęci Was do przygotowania ich w letnie dni. Warzywa nigdy nie są tak pyszne jak w lecie i warto z nich korzystać garściami.

A więc do działa Domowi Szefowie. :)