Gdy pracowałem na wschodzie, w Gruzji, zetknąłem się tam z przepysznym chłodnikiem rodem z kuchni rosyjskiej. Przygotowywany jest na kwasie chlebowym, ogórkach i gotowanych na twardo jajach i nazywany jest akroszka lub okroszka. To zupa, którą naprawdę można się najeść! Zachęcam Was do spróbowania tego przepisu, jak również nieco lżejszej wersji gruzińskiej wersji tej zupy. Jest przyrządzana na gęstym jogurcie matzoni i oczywiście, jak to w kuchni gruzińskiej bywa, z dodatkiem orzechów włoskich.

Okroszka
8 osób
Czas przygotowania 30 minut

Składniki:
1 zielony ogórek
4 jajka ugotowane na twardo
200 g mięsa z kurczaka
Bulionetka Domowa Drobiowa Knorr
2 ugotowane ziemniaki
1 litr kwasu chlebowego
2 łyżki musztardy typu Dijon
Pęczek szczypioru
Pęczek koperku
Pęczek rzodkiewki
400 ml kwaśnej śmietany
Sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka ugotować na bulionie. Ogórek obrać, razem z rzodkiewką, mięsem i ziemniakami pokroić w drobna kosteczkę 0,5x0,5 cm. Szczypior i koperek dokładnie posiekać.

Wszystkie składniki połączyć z kwasem chlebowym, musztardą i śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Chłodnik odstawić na 12 godzin do lodówki, aby wszystkie składniki dokładnie się zmacerowały.

Do zupy idealnie pasuje zielony groszek, czasami wzbogaca się smak zupy wędliną pokrojoną w kostkę, kiełbasą lub szynką.

Polecam też inny sposób na biały chłodnik, z dodatkiem łososia:

https://www.przepisy.pl/przepis/chlodnik-marynarza

I jeszcze jeden chłodnik. Tym razem z Gruzji. Oto przepis.

Chłodnik po Gruzińsku
6 osób
Czas przygotowania 20 minut

Składniki:
3 zielone ogórki
100 g orzechów włoskich
1 pęczek koperku
1 pęczek estragonu
500 ml jogurtu Manzoni – można go zastąpić gęstym jogurtem typu greckiego
1 cytryna
2 ząbki czosnku
Sól, cukier, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Obrane ogórki pokroić w drobna kostkę.

Włoskie orzechy posiekać nożem na drobne kawałki.

Ogórki i orzechy połączyć z jogurtem, doprawić solą, pieprzem, cukrem, posiekanym czosnkiem oraz posiekanymi ziołami.

Chłodnik odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 12 godzin.

Koniecznie próbujcie chłodników w gorące letnie dni. Są pyszne, orzeźwiające i niezwykle proste w przygotowaniu. Trzeba tylko pamiętać o czasie przeznaczonym na chłodzenie.

Smacznego!