Ze względu na fakt, iż Rosja jest krajem prawosławnym, święta obchodzi się tutaj 7 stycznia. Tradycyjnie do świąt przygotowujemy się bardzo starannie poprzez ścisły post. Nie jemy w tym czasie żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym także jajek, serów i ryb. Tym większa panuje radość, gdy wreszcie nadchodzą święta. Najbardziej, jak wszędzie, cieszą się dzieci, bo tego dnia przychodzi do nich Dziadek Mróz z workiem prezentów. Na rosyjskim świątecznym stole nie może być ani centymetra wolnego miejsca. Wówczas na stole muszą się znaleźć ryby przygotowane na dziesiątki różnych sposobów – od ryb w galarecie po śledzie pod pierzynką. Rosjanie delektują się w tym dniu pieczoną kaczką z jabłkami lub pieczonym prosięciem faszerowanym kaszą gryczaną. Do tego jeszcze warzywna sałatka z majonezem oraz galareta haładziec. Jak ją przyrządzić? Oto szczegółowy przepis:

Haładziec

Składniki:
- 1 golonka wieprzowa ok. 500 g
- 2 nóżki wieprzowe, ok. 500 g
- 2 bulionetki wołowe Knorr
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- czarny pieprz w ziarnach
- przyprawa w płynie Delikat Knorr

Sposób przygotowania

Zalej mięso i bulionetki Knorr 2 litrami wody. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 4 godziny. Dopraw do smaku kilkoma kroplami przyprawy Delikat. Ostudź. Przecedź wywar przez gęste sito, mięso oddziel od kości. Pokrój mięso na drobne kawałki. Umieść w odpowiednim naczyniu, zalej powstałym wywarem i odstaw do lodówki aż stężeje. Podawaj pokrojone w grube plastry z koperkiem, chrzanem lub sokiem z cytryny.

W Rosji podajemy także kutię przyrządzoną z pszenicy z miodem, makiem, suszonymi owocami i orzechami. Niektóre rodziny jedzą kutię z jednego naczynia jako symbol wspólnoty i miłości rodzinnej. Czasami rzuca się także łyżkę kutii do góry. Jeżeli przyklei się do sufitu oznacza to powodzenie i szczęście na przyszły rok. Warto więc obficie posłodzić kutię miodem. :)

С Рождество́м! Czyli Wesołych Świąt!