Haładziec
Składniki:
- 1 golonka wieprzowa ok. 500 g
- 2 nóżki wieprzowe, ok. 500 g
- 2 bulionetki wołowe Knorr
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- czarny pieprz w ziarnach
- przyprawa w płynie Delikat Knorr
Sposób przygotowania
Zalej mięso i bulionetki Knorr 2 litrami wody. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 4 godziny. Dopraw do smaku kilkoma kroplami przyprawy Delikat. Ostudź. Przecedź wywar przez gęste sito, mięso oddziel od kości. Pokrój mięso na drobne kawałki. Umieść w odpowiednim naczyniu, zalej powstałym wywarem i odstaw do lodówki aż stężeje. Podawaj pokrojone w grube plastry z koperkiem, chrzanem lub sokiem z cytryny.
W Rosji podajemy także kutię przyrządzoną z pszenicy z miodem, makiem, suszonymi owocami i orzechami. Niektóre rodziny jedzą kutię z jednego naczynia jako symbol wspólnoty i miłości rodzinnej. Czasami rzuca się także łyżkę kutii do góry. Jeżeli przyklei się do sufitu oznacza to powodzenie i szczęście na przyszły rok. Warto więc obficie posłodzić kutię miodem. :)
С Рождество́м! Czyli Wesołych Świąt!
Komentarze (0)